• FOTO: Neiestādi problēmas! Kā izvēlēties dārzam piemērotus augus

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    15. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock (Maria Evseyeva)
    4/5Piejūras dārzs

    Piejūras dārzs

    Jūras piekraste parasti ir īpaši sausa, nabadzīga un smilšaina. Taču līdzīgi apstākļi var būt arī, piemēram, izstrādātu karjeru tuvumā. Augiem te lielākoties trūks gan mitruma, gan barības vielu, un tādu, kas labprāt aug šādās augsnēs, nebūs daudz, taču atsevišķas augu grupas tam tomēr ir pielāgojušās. Pirmkārt, sukulenti, kam ir biezas, gaļīgas lapas, piemēram, laimiņi (Sedum). Tie lapās spēj uzkrāt mitrumu un ar tādām pieticīgām rezervēm izdzīvot. Otrkārt, augi, kam ir ļoti sīkas, šauras lapiņas un raksturīgi arī ērkšķaini dzinumi. Jo mazāka lapu virsma, jo mazāk iztvaiko ūdens. Treškārt, daudziem sausuma izturīgiem augiem ir sudrabainas vai pelēcīgi zaļas lapas. Šāda krāsa labāk atstaro spēcīgos saules starus. Dažiem lapas papildus vēl klātas ar matiņiem, kas palīdz noturēt mitrumu. Pastaigājot gar jūru, redzami šie pieticīgie un izturīgie augi – galvenokārt, sīki krūmiņi un asas šauru un pelēcīgu lapu zāles. Piejūras dārzi nebūs laba vieta lekni ziedošiem augiem ar milzīgām, treknām lapām, drīzāk tieši pretēji – sīkziedainiem un kompaktiem.

    Te labi jutīsies

    • Priedes (Pinus) un to dažādās sugas un šķirnes, arī kadiķi (Juniperus). Ne tikai skaisti, bet arī noderīgi būs ložņu kārkli (Salix repens), kas ļoti labi nostiprina šādas nabadzīgas un trauslas augsnes nogāzēs un pauguros vai vēja skartās vietās, neļaujot tās aizpūst prom.
    • No lapu krūmiem – sīklapainās bārbeles (Berberis) un spirejas (Spiraea).
    • No ziedošajiem augiem – tie, kas piemēroti akmeņdārziem: aslapu flokši (Phlox subulata), jūrmalas armērija (Armeria maritima), pūkainā radzene (Cerastium tomentosum), mārsils (Thymus), kas arī dabā sastopams uz smilšainiem pauguriņiem. Tāpat var izvēlēties pelašķi (Achillea), no graudzālēm – auzenes (Festuca), spalvzāles (Pennisetum). Labi iedzīvosies arī mūsu sukulentveidīgie – laimiņi (Sedum) un saulrieteņi (Sempervivum).

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē