• Neticami, kā skrien laiks! Šīm slavenajām dziesmām šogad jau 25 gadi

    Mūzika
    Estere Jansone
    24. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ekrānuzņēmums no video/Santa.lv kolāža
    Mēdz teikt, ka 90. gadi ir bijuši mūzikas zelta laikmets – tieši šajā dekādē dzima cukuroti saldas popdziesmas, dumpīgais pankroks un mūžīgi stilīgais hiphops. Tomēr gadi patiešām skrien kā stirnas. Nemanot šie mūzikas šedevri sasnieguši jau 25 gadu vecumu.

    Laiks pirms otrās tūkstošgades sākuma bija īsts sprādziens mūzikas pasaulē. Mūziķi rakstīja vienu hitu pēc otra, tika izveidotas neskaitāmi daudz popgrupas, puiši dibināja roka apvienības un pasauli iekaroja tā laika reperi. Nav brīnums, ka 1999. gadā tapa vesels lērums skaņdarbu, kurus izdzirdot gribēsies izkustināt gurnus un iesildīt balss saites. Lūk, 10 mūzikas hiti, kas šogad svin 25 gadu dzimšanas dienu.

    Blondie «Maria»

    Amerikāņu grupa «Blondie» savu slavas virsotni sasniedza 80. gados, tomēr vēl dumpīgajos 90. gados grupa izdeva vairākus uzmanības vērtus skaņdarbus. Viens no tiem ir skanīgais «Maria», kas noteikti liks dziedāt līdzi. Skaņdarba izdošanas gadā grupas līderei Debijai Harijai bija 53 gadi, kas viņu padarīja par vecāko sievieti, kuras izdevusi Nr. 1 hitu pasaulē.

    TLC «No Scrubs»  

    Meiteņu apvienības dziesma «No Scrubs», kas apdzied rupjus vīriešus, kam patīk apsaukt garāmejošās sievietes, kļuva par absolūtāko hitu tūkstošgades beigās. Šis skaņdarbs meitenēm nobruģēja ceļu uz slavas taku.

    Eminems «My Name Is»

    Amizantais skaņdarbs «My Name Is» tika atzīts par 26. labāko 90.gadu dziesmu un palīdzēja Eminemam pakāpties augstāk slavas virsotnē.

    Britnija Spīrsa «…Baby One More Time»

    Šī jauniešu kulta dziesma atnesa atpazīstamību vēl tolaik nezināmajai dziedātājai Britnijai Spīrsai. Pat vēl 2021. gadā mūzikas žurnāls «Rolling Stone» Spīrsas hitu iekļāva 500 visu laiku labāko dziesmu sarakstā. Arī izdošanas laikā «…Baby One More Time» radio veidotajos topos ierindojās pirmajās vietās, bet klausītāji drīz vien zināja katru skaņdarba rīmi.

    Blink-182 «What’s My Age Again?»

    Jauniešu iemīļotā grupa Blink-128 kļuva populāra vien 1999. gadā pēc tam, kad izdeva šo humorpilno dziesmu. Šī kompozīcija bija tik populāra, ka to varēja dzirdēt vairākās filmās un seriālos, bet pašai grupai atnesa pasaules slavu.

    Red Hot Chilli Peppers «Scar Tissue»

    Šo dziesmu sarakstīja grupas «Red Hot Chilli Peppers» ģitārists Džons Frušante pēc sešu gadu prombūtnes, kurus viņš aizvadīja cīnoties ar narkotiku atkarību jūgu. Atnākot pie apskaidrības, viņš savus grupas biedrus pārsteidza ar patiesi ģeniālu kompozīciju, kas palīdzēja grupai atkal atgriezties mūzikas aprindās un jau ar nākamajām dziesmām iekarot topu virsotnes.

    Destiny’s Child «Say My Name»

    Šī bija viena no veiksmīgākajām meiteņu grupas «Destiny’s Child» dziesmām, kas gan nākusi ar savu pilienu darvas. Grupa sastāvēja no četrām skaistulēm – līdere bija Bejonsē, vēl grupā dziedāja Kellija Roulenda, Letavija Robertsone un Letoja Laketa. Tomēr, kad iznāca videoklips mūziķes Robertsone un Laketa secināja, ka viņas ir atlaistas, proti, viņu skaņu celiņos dziedāšanu atveido pavisam citas meitenes.

    Kristīna Agilera «Genie In a Bottle»

    Kristīnas Agileras dziesmu «Genie In a Bottle» patiesi varētu nodēvēt par pusaudžu popa ēras himnu. Tolaik Kristīna atļāvās it kā nevainīgā dziesmā iepīt dažādus neķītrus zmetekstus, bet mūzikas popa melodiju apvienot ar R&B mūzikas elementiem.

    Dr. Dre «Still D.R.E»

    Šo kompozīciju atpazīs gan rūdīti hiphop mūzikas fani, gan arī tiem, kas slaveno Dr. Dre dziesmu dzirdējuši pa ausu galam kādā radiostacijā. «Still D.R.E» bija gabals, kas palīdzēja 80. gadu reperim Dre atkal atgriezties aktuālo mūziķu aprindās.

    Backstreet Boys «I Want It That Way»

    Puišu grupas «Backstreet Boys» dziesma «I Want It That Way» kļuva par pasaules sensāciju. Maigo meldiņu ļaudis dungoja visā pasaulē, bet meitenes kusa par pievilcīgajiem zēniem, kas šo dziesmu izpildīja. Tomēr tikai retais ir ieklausījies dziesmas lirikā un aizdomājies, cik neloģiski tā skan. Tas ir tāpēc, ka šo dziesmu rakstīja zviedru popdziesmu autors Makss Martins. Viņš dziesmu angļu valodā ir uzrakstījis kā nu pratis, taču beigu beigās mūziķi šo īpatnējo tekstu pieņēma, jo tas kopā ar melodiju skanēja brīnišķīgi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē