• Gribu tulpju pļavu! 9 padomi, lai tulpes skaisti ziedētu

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    6. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Swetlana Wall / Shutterstock
    Kas jāzina par tulpju stādīšanu un kopšanu, lai tās bagātīgi ziedētu? Pieredzē dalās kolekcionārs Jānis Dukaļskis, kurš vairāk nekā 30 gadu audzē sīpolpuķes – tulpes, narcises, hiacintes, fritilārijas, gladiolas un daudzas citas.

    9 praktiski ieteikumi

    1. Tulpēm patīk saulaina, no vējiem aizsargāta vieta ar līdzenu augsnes virsmu, kur nekrājas ūdens. Agrajām tulpēm (Kaufmaņa, Greiga) der arī noēnotas vietas, jo tās zied, kamēr kokiem nav lapu. 
    2. Audzēt var jebkurā augsnē, izņemot galējības – pilnīgi tīra smilts un smags māls. Labāk tām patiks dziļi ielabotas augsnes ar bagātīgu humusa saturu, labu drenāžu. Mālainām augsnēm jāpievieno grants un kūdra, smilšainām augsnēm – māls un kūdra.
    3. Lielos sīpolus stādi 15–25 cm dziļi, mazos 10–15 cm dziļi.
    4. Kad zemes virskārta nedaudz uzsalusi, tulpju stādījumu var nomulčēt ar 5 cm biezu pakaišu kūdru. Tas uztur vienmērīgāku temperatūras režīmu un ziemā biežajos atkušņos neļauj saraut trauslās tulpju saknes. Tas ir svarīgi, jo tulpēm atšķirībā no narcisēm aprautās saknes vairs neatjaunojas!
    5. Tulpēm patīk vienmērīgs mitrums augsnē, it sevišķi tas nepieciešams ziedu pumpuru veidošanās fāzē, kā arī jauno sīpolu augšanas laikā.
    6. Seko līdzi tulpju veselībai! Panīkušas, augumā atpaliekošas, ar deformētām lapām un kropliem ziediem, visticamāk, ir slimas, un tās nekavējoties jāiznīcina, norokot vismaz metru dziļi vai sadedzinot.
    7. Kad ziedi sāk pārziedēt, tos nolauz ar pavisam īsu ziedkātu, tā dodot augam saprast, ka laiks pārorientēties – barības vielas jānovirza jaunā sīpola briedināšanai, nevis sēklu pogaļu veidošanai. 
    8. Lai nepārnestu vīrusslimības, tulpju ziedus lauz, nevis griez ar nazi!
    9. Noraktos tulpju sīpolus nekad neglabā kopā ar dārzeņiem vai augļiem. Visbīstamākie tiem ir āboli, jo visaktīvāk izdala acetilēnu, kas pat mazā koncentrācijā ir nāvējošs zieda aizmetnim un spēj to iznīcināt.
      Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē