• Ko vīns nodara tavām nierēm?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    6. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Stockfour/Shutterstock.com
    Ierasts, ka visbiežāk dzirdam par alkohola nevēlamo ietekmi uz aknām, bet tas nodara ļaunu arī nierēm, turklāt ievērojamu. Stāsta Māris Pļaviņš, nefrologs medicīnas sabiedrības Gaiļezers Centra filiālē.

    Nieres cieš kopā ar aknām

    Tikai 19. gadsimta beigās cilvēki sāka saprast, ka alkohols nodara lielu postu, un laika gaitā tika izpētīts, ka tas izraisa vai sekmē apmēram 200 dažādu slimību. Nejūtot mēru, cilvēks kļūst atkarīgs un arī sociāli degradējas, tā ir sociālā inde.

    Bet, ja runājam par ķermeni, visvairāk alkohols kaitē aknām.

    Vismaz pusei no tiem, kas aizraujas ar grādīgajiem dzērieniem, attīstās taukainā hepatoze, kas pāriet hroniskā hepatītā (aknu iekaisumā) un pēc tam cirozē, kad aknu funkcionālās šūnas aizstāj saistaudi un tas var rezultēties ar hepatorenālo sindromu, kad cieš arī nieres. Tad cilvēkam organismā krājas šķidrums, palielinās barības vada vēnas, kuras periodiski asiņo, rodas mazasinība.

    Galu galā slimnieks kļūst vājš, nespēcīgs, pazeminās asinsspiediens, samazinās nieru asinsrite, parādās hroniska intoksikācijas aina un encefalopātija – galvas smadzeņu slimība.

    Tas ir smags, veselībai un dzīvībai bīstams stāvoklis. Šim sindromam ir divi tipi – akūts un hronisks, kas veidojas, kad cilvēkam jau ir aknu ciroze. Tad var palīdzēt vienīgi mākslīgās nieres procedūras.

    3 veidi, kā alkohols kaitē nierēm

    Tiešā ietekme – it sevišķi, lietojot stipros dzērienus

    Par laimi, tagad surogātdziras, kas satur kaitīgākus savienojumus nekā etilspirts, izmanto retāk. Bet vispār tās lielās devās var izraisīt nieru kamoliņu jeb glomerulu bojājumu (glomerulonefrītu) un akūtu nieru mazspēju nieru kanāliņu epitēlija nekrozes dēļ, kad pēkšņi iet bojā liels daudzums nieru šūnu.

    Tas gan attiecas uz riktīgiem alkoholiķiem – bieži vien viņi ilgstoši guļ nekustīgā stāvoklī, un veidojas nospieduma sindroms jeb rabdomiolīze, kas savukārt var izraisīt ļoti bīstamu akūtu nieru bojājumu.

    Kad nieru kanāliņu šūnas iet bojā, nieres vairs nespēj veikt savas funkcijas, kas beidzas ar to, ka krasi samazinās urīna izdalīšanās un pieaug šlakvielu koncentrācija asinīs.

    Cilvēks saindējas un nonāk dzīvībai bīstamā stāvoklī, kad viņu var glābt tikai nieru aizstājterapija, parasti mākslīgās nieres procedūras. Savā praksē ar šādiem pacientiem sevišķi bieži sastapos pagājušā gadsimta 80. un 90. gadu mijā, kad populāra bija alkohola surogātu lietošana.

    Augļa alkohola sindroma – ja grādīgos dzērienus lieto grūtniece

    Tas var izraisīt nieru bojājumus, jau esot mātes miesās. Piemēram, hidronefrozi jeb ūdens nieri, kas vēlāk noteikti atsauksies uz bērna dzīves kvalitāti.

    Auglis sevišķi jutīgs pret alkoholu ir tā attīstības agrīnās stadijās, it īpaši pirmajās 8–10 nedēļās, kad dalās augļa dīgļlapiņas un veidojas orgānu aizmetņi.

    Var rasties iedzimts urīnvadu sašaurinājums, urīnpūšļa fistulas un citas ļoti bīstamas patoloģijas, kas dažkārt jau pirmajās dzīvības nedēļās būs jāārstē ķirurģiski.

    Netieša ietekme – veicinot dažādu slimību attīstību

    Nereti tas ir saistīts ar leptīnu – taukaudu ražoto hormonu, kas regulē apetīti un sāta sajūtu. Samazināta leptīna koncentrācija veicina izsalkumu. Alkohols, nomācot leptīna sintēzi, palielina ēstgribu, tāpēc grādīgo dziru lietošana nereti saistās ar bagātīgām maltītēm un negausīgu ēšanu.

    Liekie kilogrami rada nierēm lielāku slodzi, jo pieaug asins filtrācija nieru kamoliņos.

    Tādējādi paaugstinās urīnskābes koncentrācija asinīs, ko it īpaši palielina liela alus daudzuma dzeršana. Savukārt palielināts urīnskābes daudzums veicina urīna kristalizāciju, oksalātu piesaisti un nierakmeņu veidošanos. Aptaukošanās ir arī būtisks 2. tipa cukura diabēta riska faktors, jo mazinās šūnu receptoru jutīgums pret insulīnu.

    Arteriālais asinsspiediens alkohola ietekmē pieaug, jo tiek pavairota vazopresoro hormonu sintēze un aktivizēta simpātiskā nervu sistēma – sirds sitas biežāk un asinsvadi sašaurinās. Paaugstinoties asinsspiedienam, cieš asinsvadi sirdī, nierēs un smadzenēs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē