• Saniknots Kremļa galms un aizbēgušais režisors. Filma, kas satricināja mūsdienu Krieviju

    Krievijas agresija
    Estere Jansone
    6. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ekrānuzņēmums no filmas
    Pavisam nesen pirmizrādi Krievijā piedzīvoja kinolente, kura balstīta uz izslavētā Mihaila Bulkakova romāna «Meistars un Margarita» motīviem. Kaut arī filma savulaik tika pie valsts finansējuma un nule kļuvusi par skatītāko kinodarbu kaimiņvalstī, vietējā vara šo darbu neatzīst un režisoram nākas slēpties ASV.

    Ja mēs dzīvotu paralēlā pasaulē un iebrukums Ukrainā nebūtu noticis, «Meistars un Margarita» kļūtu par globālu pēdējā laika Krievijas kino izrāvienu. Filmas autors ir krievu izcelsmes amerikāņu režisors Maikls Lokšins, kas ilgu laiku mitinājies Krievijā. Vēl 2020. gadā viņš uzsāka lielbudžeta projektu, kuram Lokšins piesaistīja 17 miljonus eiro. Daļa jeb 40% no budžeta ir Krievijas Kultūras ministrijas finansējums. Tiesa, vēl tolaik neviens nezināja, kas drīzumā notiks un kā šie notikumi izskatīsies uz topošās filmas sižeta fona.

    Filma klaji izsmej Kremli

    Bulgakova romāna ekranizējums, gluži kā pats romāns, asi kritizē valdošo režīmu, autoritārismu, parodē propagandu, pasmejas par birokrātiju, Krievijas eliti un politiķu divkosību. Lai gan filmas darbība norisinās 1930. gadā un šķietami kritika ir vērta uz Staļina režīmu, tomēr skatītājiem jau pirmajās filmas ainās top skaidrs, ka tās sižets apcerē pašreizējo Krievijas varu. Filma uz kinoteātru ekrāniem nonāca šā gada 25. janvārī un nu to ir noskatījušies vairāk nekā 5 miljoni skatītāju, padarot šo kinolenti par skatītāko gada filmu.

    Daži no seansiem esot beigušies pat ar stāvovācijām.

    Taču, kā šāda filma varēja nonākt uz Krievijas kino ekrāniem? Kopš Iebrukuma Ukrainā katra filma, kuru izrāda Krievijas kinoteātros, tiek rūpīgi pārskatīta un izvērtēta. Katrai kinolentei ir jāsaņem oficiāls Kultūras ministrijas akcepts pirms tā nonāk kinoteātros, tomēr «Meistars un Margarita» brīnumainā kārtā ir izgājusi cauri šim varas sietam.

    Filmas režisoru grib sodīt

    Tiklīdz Kremļa darboņi aptvēruši, ka pieļauta milzīga kļūda, jau bijis stipri par vēlu. Lai glābtu situāciju, Kremlim pietuvinātas personas sākušas plaša mēroga antireklāmas kampaņu, kas šajā gadījumā kinodarbam vairāk nākusi par labu. Kremļa fanāts, televīzijas šovu vadītājs Tigrans Keosajans aicinājis valdības vīrus sākt izmeklēšanu pret filmas veidotājiem.

    Savukārt Kremļa slavinātājs Vladimirs Solovjovs kādā Krievijas televīzijas pārraidē apgalvojis, ka filma ir apzināti rīkota rietumu operācija.

    Taču citas Kremlim pietuvinātās izklaides nozares zvaigznes paziņojušas, ka filmas režisors Lokšins ir krievu tautas ienaidnieks un viņu vajadzētu sodīt gluži kā Navaļņiju.

    Filma ar zemtekstiem

    Romāna «Meistars un Margarita» sižets ir balstīts uz paša Mihaila Bulgakova dzīvi. Romānā Meistars ir pats Bulgakovs, kuram, līdzīgi kā grāmatas autoram, arī nākas piedzīvot cenzūru savam darbam. Filmas varonis dēļ kritikas un cenzūras sajūk prātā un nonāk psihiatriskajā slimnīcā. Filmā darbojas arī sātans Volands un viņa runājošais kaķis, kas izspēlē trikus uz apmāto krievu tautu, Meistara mīļotā Margarita, kas pārdod dvēseli Volandam, kā arī paralēli tiek atainota Meistara rakstītā luga, kurā tiek izspēlēta Jēzus jeb Ješua un Poncija Pilāta tiesa. Filmas režisors ir parūpējies par iespaidīgiem specefektiem, zemtekstiem dialogos un pat filmas dekorācijās.

    Dažas no filmas ainām ir biedējoši līdzīgas reālajiem notikumiem, kas nesen atgadījušies Krievijā.

    Piemēram, 2023. gada incidents, kurā Krievijas varasiestādes arestēja un apcietināja teātra režisoru, jo viņa luga «attaisno rietumu terorismu». Savukārt filmas kulminācija ir sātaniskā balle, kas stipri līdzinās skandalozajam pliko «tusiņam» pērnā gada izskaņā, kurā piedalījās Krievijas elite un slavenības. Vienā no ainām esot izmiets Filips Kirkorovs, kurš pēcāk savus grēkus par dalību velnišķīgajā ballīte devies izpirkt uz Donbasu, tur uzstājoties krievu karavīru priekšā.

    Režisors spiests bēgt no Krievijas

    Jau 2020. gadā Lokšins apzinājās, ka filmas satīriskais sižets varētu nepatikt vietējai varai, taču viņam pat prātā neienāca, cik slikti varētu izvērsties «Meistara un Margaritas» ekranizācija. «Kad prezentējām filmas ideju, mēs ļoti labi zinājām, ka šī tēma vēljoprojām ir aktuāla Putina Krievijā. Tomēr cenzūra tad nebija pat ne tuvu tik barga, kāda tā ir šodien. Ir grūti iedomāties, ka vēl pirms trīs gadiem mēs dzīvojām pavisam citā pasaulē,» portālam BBC atklājis Maikls Lokšins, kura vārds ir izsvītrots no filmas plakātiem.

    2022. gada 24. februārī, kad «Meistars un Margarita» filmēšana jau bija noslēgusies un bija sācies pēcapstrādes posms, Krievija uzsāka karu Ukrainā. Tanī brīdī režisors Lokšins saprata, ka viņa lielais projekts draud izgāzties. Nepalīdzēja arī viņa uzskati pret Putinu, jo viņš publiski atļāvās valsts vadoni kritizēt, nosodīt viņa «militāro operāciju» un salīdzināt Krieviju ar nacistisko Vāciju. «Parasti neesmu aktīvs sociālajos tīklos, taču es nespēju klusēt šādā brīdī un baidīties tikt apklusinātam, jo īpaši laikā, kad veidoju Bulgakova romāna ekranizējumu,» žurnālam Vanity Fair teic Lokšins. Jau mēnešus pirms filmas nonākšanas kinoteātros, Lokšins sapratis, ka viņam par šo kinolenti draudēs cietumsods, tāpēc viņš ar ģimeni pārcēlies uz ASV un tur plāno palikt uz nenoteiktu laiku.    

    Kāpēc filmu beigu beigās izlaida publikai?

    Vislielākā mistērija režisoram un filmas veidotājiem ir – kāpēc vietējā vara neapturēja kinolentes iznākšanu? Lokšins medijam BBC skaidro, ka neviens no Kultūras ministrijas pārstāvjiem nav devis «Meistars un Margarita» veidotājiem oficiālu skaidrojumu, kāpēc filmu tomēr atļāva turpināt veidot un vēl izrādīt sabiedrībai. Lokšins pieļauj, ka iemesls ir milzīgais valsts finansējums filmai – viņi nav vēlējušies laist to vējā.

    Turklāt filmēšanas laikā par «Meistaru un Margaritu» sabiedrībā jau pavīdēja runas un cilvēki šo grāmatas ekranizāciju esot ļoti gaidījuši.

    Kad filma nonākusi kinoteātros, to zāles esot bijušas pārpildītas, bet atsauksmes no skatītājiem – slavinošas. «Ļaudis bija sajūsmā par iespēju noskatīties filmu, kurā ir skaidrs un tiešs vēstījums pret totalitārismu un represijām, kuras pieredzam šobrīd,» žurnālam Vanity Fair teicis krievu producents Aleksandrs Rodņanskis. «Ja filmu pēkšņi apturētu, tas pat varētu izraisīt nemierus un kritiku pret valdošo varu,» viņš turpina.

    Krievu kinokritiķis Antons Doļins, kurš šobrīd mitinās Latvijā, uzskata, ka «Meistars un Margarita» iznākšana ir brīnums. «Var būt, ka Kultūras ministrijas darbinieki nesaprata šīs filmas zemtekstus. Viņi redzēja, ka tiek kritizēts Staļina laika režīms, kaut gan patiesībā viņi bija tie, kurus filmā izsmej,» saka Doļins. Pēc viņa domām, pēc šīs filmas Krievijā romānu «Meistars un Margarita» nu uztvers citādāk. Līdz šim kinolente ir nopelnījusi 26 miljonus eiro – tie ir krietni lielāki ieņēmumi nekā iepriekš tika paredzēti.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē