• Puķu dārzs maijā: kuras puķes tagad sēt, dalīt, pārstādīt un ko jau var stādīt ārā?

    Dārzs
    Inese Nāburga
    4. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Alexander Raths / Shutterstock
    Maijā puķu dārzā darba netrūkst – laiks pirmajai ziemciešu ravēšanai un mēslošanai, puķu dobju papildināšanai ar jauniem stādiem, vasaras puķu sēšanai un dēstu rūdīšanai. Arī kaitēkļi un slimības nesnauž!

    Konsultē Inese Nāburga, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Lakstaugu laboratorijas vadītāja, pētniece.

    • Vari sākt pārrakt vietas, kur domā stādīt jaunus augus. To var darīt gan tieši pirms stādīšanas, gan iepriekš. Lielākas dobes tomēr labāk pēc izlīdzināšanas vēl atstāt, lai nosēžas. Labi, ja pa starpām uzlīst lietus vai dobi mitrina no šļūtenes. 
    • Dobēs sēj viengadīgas puķes. 
    • Pirmoreiz ravē ziemciešu dobes un pārlūko, vai visi augi ir dzīvi, pie labas veselības. Ja ir aizdomas par slimību (augs negribīgi sāk augšanu, cerā ir manāmas nedzīvas zonas), augu izroc un aplūko sakņu sistēmu, sakneni. Bojātās vietas izgriez līdz veseliem audiem. Vecos cerus sadali mazākos, piemeklē tiem jaunas augšanas vietas. Pielabo dobes līmeni, pieberot kompostu un izlīdzinot ar grābekli. No jauna atdur dobju apmales. 
    • Vari dalīt un pārstādīt papardes un zāļveida ziemcietes, pirms tās atsākušas aktīvu augšanu.
    • Uzreiz pēc noziedēšanas vari dalīt un pārstādīt sniegpulkstenītes, muskares, prīmulas, arābes. 
    • Ziemcietes, kuras nav svaigi sadalītas un pārstādītas, mēslo ar pavasara komplekso minerālmēslojumu. Peonijām un īrisiem, kas jau briedina ziedpumpurus, sakņu zonā iestrādā komplekso mēslojumu ar lielu kālija daudzumu. Īrisiem lieto lēni šķīstošos mēslojumus, kurus neiestrādā dziļi zemē, vai ātri šķīstošos, kurus izšķīdina un piebaro laistot. Tulpēm un citām sīpolpuķēm stublāju un sīpolu kvalitāti uzlabo minerālmēsli, kas satur kalciju.
    • Siltumnīcā audzētos puķu dēstus sāc pieradināt pie āra apstākļiem, pārvieto uz neapsildītām telpām, pa dienu atsedz, lai izlīdzinās gaisa temperatūra. Norūdītus dēstus maija otrā pusē sāc izstādīt dobēs.
    • Dobēs stādi dālijas, kas iznestas no pagraba un kādu laiku modinātas istabā, stādi arī gladiolas, montbrēcijas, vienlaikus iestrādājot pavasara komplekso mēslojumu. Toveros vari iestādīt kannas un eņģeļtaures un turēt siltumnīcā līdz maija beigām, kad salnu draudi būs garām.
    • Intensīvu dzīvi sāk arī kaitēkļi: gliemeži, kailgliemeži, liliju lapgrauži. Regulāri centies izķert kaitēkļus, lai nepieļautu tālāku vairošanos. 
    • Vēss un mitrs laiks, salnu bojājumi jau var izprovocēt pelēkās puves parādīšanos uz lilijām. Kad dzinumi sasnieguši 15–20 cm garumu, vari veikt smidzinājumus ar Score 250.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē