Kriminālromānu meistara Andra Kolberga privātā dzīve

Talantīgākais detektīvu rakstnieks latviešu literatūrā. Vismaz divdesmit kriminālromāni, savīti kā zirnekļtīkli, – patiesos notikumos smelts krimināls, piejaucot kultūrvēsturi, cilvēkpētniecību… Andris Kolbergs (1938–2021) ir teju visvairāk filmēto daiļdarbu autors. Nupat atkal viens no viņa romāniem iemūžināts kino.
Ineta Meimane
Ineta Meimane
Foto: Raitis Plauks (F64)

Kad Kolbergs strādājis aiz aizvērtām durvīm, bērniem uz stingrāko pieteikts, ka traucēt drīkst vienīgi ugunsgrēka gadījumā.

Kur slēpās Andra Kolberga personības un talanta fenomens? Mēģinām to atklāt kopā ar rakstnieka atraitni Aīdu Kolbergu un jaunāko no trim bērniem – Dāvi Kolbergu. Šis viņiem ir pirmais pavasaris bez Andra. 

* * *
Stāstīt par Andri Kolbergu nozīmē konspektēt dzīvošanas azartu. Daudzpusīgākais cilvēks, kāds sastapts, – var tikai pabrīnīties, kā viens indivīds spēj sarakstīt tik daudz sarežģītu romānu un piedevām ne tikai izcili risināt sadzīvi, bet arī kaislīgi medīt, organizēt zolītes turnīrus, izsmalcināti kolekcionēt vērtīgas mantas un vēl vadīt dažādas organizācijas… Kolbergs taču bijis gan Rakstnieku savienības sekretārs, gan atjaunotās Rīgas Latviešu biedrības pirmais priekšsēdētājs, gan žurnāla Atpūta līderis un pat restorāna īpašnieks. Turklāt cilvēks ar izcili sabalansētu raksturu – tam piekritīs ikviens, kurš viņu ir sastapis. 

Kā atceras Aīda, kad Kolbergs strādājis aiz aizvērtām durvīm, bērniem uz stingrāko pieteikts, ka traucēt drīkst vienīgi ugunsgrēka gadījumā. «Protams, literātam vajadzīga dzelžaina vienatne. Un garlaikoties, dīkā zvilnot, viņš nemācēja. Uz jūru pasauļoties viņu aizvilkt varēju tikai tad, kad pateicu: «Brokastis tiks izsniegtas pludmalē.» – «Bet ko es tur darīšu?» viņš atbildēja. «Nu, lasi kaut grāmatu, tikai papildini mūsu kompāniju!»»

Pasaules izzināšanas kāri Kolbergs būs mantojis no tēva Leonīda – Valdemāra jūrskolu beiguša Latvijas brīvvalsts tālbraucēja kapteiņa, kurš padomju laikā dabūjis noenkuroties radiorūpnīcā VEF. Mamma Milda sākotnēji bijusi mājsaimniece, vēlāk – arī Vefa strādniece. VEF radioaparātus montējis arī Andris. Izmēģinājis arī daudz cita – veidojis reklāmfilmas, slīpējis stiklu, darbojies Rīgas vagonu rūpnīcas lietuvē… 

Un vēl. Kopš agras jaunības topošā rakstnieka ikdienā bijušas iecienītas rotaļas ar likumu: vasarās kopā ar citiem puikām sirojis pēc ēdamlietām svešos ģimenes dārziņos, ziemās – pēc gurķu burkām šķūnīšos; reiz sanākusi pat pakaļdzīšanās ar šaušanu. Nav bijusi sveša arī tolaik valstī aizliegtā tirgošanās ar ārzemju jūrniekiem – labas aizjūru mantiņas kārojās gan pašam, gan draugiem.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē