Kā bitenieks Uģis veda Rīgas bites uz Ņujorku. Mūsējās ražos medu Holivudas zvaigznēm

Satikušies divi urbānie bitenieki – Dailes teātra jumta bišu stropu saimnieks Uģis Mālnieks un Ņujorkas bitenieks Endrū Kotē. Uģis saka: «Tā laikam bija lēmušas viņas augstības dievišķās likumsakarības! Un tas nav stāsts tikai par bitēm.»
Gundega Gauja
Gundega Gauja
Foto: no Uģa Mālnieka personiskā arhīva

Uģis ir bitenieks trešajā paaudzē un interesējas, kas pasaulē notiek ar urbāno biškopību: «Bites pilsētās ir visur – Londonā, Parīzē, Berlīnē, Ņujorkā. Mums urbānā biškopība joprojām šķiet kaut kas ārkārtējs, bet, ja nebūtu dzīvojuši Padomju Savienībā, tas nešķistu nekas jocīgs. Pilsētās bites ir sen, tas nav nekāds jaunais modes kliedziens. Savulaik notika apmēram tā – reāls stāsts no dzīves: Parīzes Grand operā strādāja skatuves strādnieks, kura vaļasprieks bija bites. Viņa lauki un bites – tālu, bet ar operas direktora atļauju strādnieks uzlika dažus stropus uz operas jumta. Kaut kā līdzīgi dravošana pilsētās radās arī citviet, jo cilvēki medu gribēja, bet savu lauku nebija vai tie bija tālu.»

Ja grib redzēt Endrū bites uz jumta, jāsamet 1000 dolāru, vienalga, viens vai pieci cilvēki, – tad viņš ved augšā.

Kā stāsta Uģis, urbānais biškopis no lauku biškopja ne ar ko neatšķiras, drīzāk atšķiras – viņš ir profesionāls vai hobija biškopis. Uģis bija ticies ar biškopjiem Londonā un citur, bet gribējās uzzināt, kas notiek Ņujorkā. Tā viņš uzgāja informāciju par Endrū Kotē, Ņujorkas urbāno biškopi. «Skatījos, ko viņš dara, un nodomāju – interesants čalis! Līdzīgi kā man, viņam bites ir ne tikai bites, patīk radoši projekti. Sazinājos Instagram, dabūju telefona numuru. Kādu laiku sarakstījāmies, jo Endrū arī bija interesanti – ne katru dienu biškopis no Latvijas uzrodas. Radās doma, ka man jāpaplašina apvāršņi – vajag tikt taipus okeānam, uz Ņujorku! Tā arī notika – satiku un iepazinos ar Endrū.»

Bitenieks – leģenda

Tiek lēsts, ka Ņujorkā darbojas simtiem urbāno biškopju. Medus bites stropos dzīvo uz daudzstāvu biroju, viesnīcu, korporāciju ēku jumtiem un ne tikai. Endrū Kotē, bitenieks ceturtajā paaudzē, ir populārākais Ņujorkas urbānais bitenieks, saukts par urbānās biškopības pionieri pilsētā. The New York Times viņu nosaucis par nozares leģendu, kas ne tikai kopj bites uz lielpilsētas jumtiem, bet zināms arī ar aizraujošiem mākslas projektiem, sociālajām aktivitātēm un ir vienkārši harismātiska personība, ar kuru tirdziņā Vienības laukumā (Union Square) aprunāties un nopirkt pa burciņai svaiga medus piestāj pasaules mēroga Holivudas un popkultūras slavenības.

Endrū stropi Ņujorkā izvietoti visos piecos pilsētas apgabalos – no Vestčesteras līdz Waldorf Astoria jumtam Manhetenā. Stropi ir uz ikoniskākajām ēkām pilsētā, piemēram, Modernās mākslas muzeja, tās apdzīvo Apvienoto Nāciju Organizācijas galvenās mītnes teritoriju, miljoniem viņa bišu šaudās šurpu turpu virs lielpilsētas veikaliem, viesnīcām, restorāniem, skolām, baznīcām un sinagogām, tās zum publiskajos parkos, dārzos un pat kapsētās.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē