• Ak, kā (ne)smaržo!

    Reklāmraksts
    1. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Oža ir viena no mūsu pamatmaņām. Tā ir tik dabiska, ka to, ka spējam sasmaržot un saost, ikdienā pat īsti nepamanām. Par šo maņu parasti atceramies tikai tad, kad oža pasliktinājusies vai, piemēram, pazudusi pavisam. Kāpēc tā var notikt un kā rīkoties stāsta LOR klīnikas otorinolaringoloģe Pūķe.

    Oža ir smaržas sajūta. Tā rodas, kad gaistoša viela, ko ieelpojam, nokļūst degunā un piesaistās pie ožas receptoriem, kuri tad uztverto informāciju pārvada tālāk uz galvas smadzenēm. Tur šī informācija tiek apstrādāta, un veidojas ožas izjūta. Interesanti, ka tā ir individuāla, citi cilvēki ir jutīgāki pret smaržām, citiem jutība ir mazāk izteikta. Vienu aromātu, smaržu cilvēki var uztvert dažādi. Kas vienam šķiet ļoti spēcīga, citam pavisam vāja, kas citam patīkama, kādam var šķist ne pārāk tīkama. Tas ir tāpēc, ka katram no mums ožas receptori atšķiras un līdz ar to viens ķīmisks savienojums kādam rada apetīti, bet cits sajūt ko nepatīkamu, kas nu nemaz neveicina apetīti.

    Ožas traucējumi

    Bet ko tad, ja parādās ožas traucējumi un aromāts vairs nav tik spilgts, tik garšīgs kā kādreiz? Izšķir 3 veidu ožas traucējumus – konduktīvi, sensori un neirāli.

    • Konduktīvi ožas traucējumi visbiežāk rodas anatomisku defektu dēļ, kad smaržu molekulas kādu iemeslu dēļ nevar nokļūt līdz ožas receptoriem degunā. Vainojama var būt deguna tūska, izteikti izliekta deguna starpsiena, kas radusies, piemēram, traumas rezultātā, deguna polipi. Ja runa ir par deguna polipiem, nelielu veidojumu gadījumā reizēm pietiek ar medikamentozu ārstēšanu. Tomēr biežāk, lai novērstu nosprostojuma cēloni, nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Līdzīgi arī izliektas deguna starpsienas gadījumā – tā kā ožas traucējumus parasti rada izteikts izliekums, kas nosprosto deguna ejas, visdrīzāk būs jāveic operācija.
    • Sensori ožas traucējumi rodas tad, ja tiek bojāta ožas receptorus saturošā gļotāda. Visbiežāk tas notiek akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumā. Arī toksisku vielu ieelpošana bojā gļotādu, kas satur receptorus. Šai gadījumā gan traucējumi vairumā gadījumu ir atgriezeniski, jo gļotāda pēc laika atjaunojas.
    • Neirāli traucējumi rodas, kad problēma ir galvas smadzenēs. Iemesli tam var būt daudz un dažādi, piemēram, asinsrites traucējumi, neirodeģenaratīvas slimības, kā Parkinsona, Alcheimera slimība, arī galvas traumas. Šai gadījumā gan ožu atgriezt iepriekšējā stāvoklī būs grūti, bet var censties to uzlabot. Piemēram, veicot ožas treniņu.

    Cilvēks ožu zaudē pamazām, vai tā zūd tikpat pēkšņi kā peļķes svelmainā un vējainā laikā? Viss atkarīgs no cēloņa. Ja iemesls ir, piemēram, polipi, tad ožas zudums ir pakāpenisks, bet vīrusa infekciju vai traumu gadījumā ožas zudums var būt pēkšņs. Mūsdienu kontekstā nedrīkst nepieminēt arī ožas zaudējumu Covid – 19 dēļ. Šai gadījumā ožas zudums, kas kombinējas ar garšas traucējumiem, ir ļoti biežs simptoms. Tas pat varētu būt pirmais, ko cilvēks pamana. Daudziem – līdz pat divām trešdaļām cilvēku, kas slimo ar koronavīrusu, ir ožas traucējumi. Vīruss iedarbojas uz ožas receptoru saturošo gļotādu. Tiesa, ne uz pašām ožas nervu šūnām, bet uz balsta un bazālajām šūnām, no kurām ožas nervu šūnas atjaunojas, tāpēc cilvēki sūdzas, ka ir pasliktināta oža. Bet, ja pasliktināta oža, rodas arī garšas traucējumi, jo mēles garšas kārpiņas spēj uztvert tikai pamatgaršas – saldu, sāļu, skābu un rūgtu. Bet par pārējo atbildīga oža – visas garšas nianses ir tās pārziņā. Līdz ar to diskomforts ir ievērojams – ēdiens ir bez garšas un smaržas, nav iespējams atpazīt bojātus produktus. Jāpiebilst, ka Covid – 19 gadījumā reizēm garša izzūd vispār. Kas cilvēkus mulsina visvairāk – Covid – 19 dēļ rodas ožas izmaiņas. Pazīstamas, patīkamas smaržas pēkšņi maina savu raksturu un kļūst nepatīkamas. Piemēram, banāns pēkšņi sāk ost pēc deguma vai, piemēram, gumijas. Izmainītu smaržas uztveri medicīnā dēvē par parosmiju. Vīrusa infekciju, arī Covid – 19, gadījumā ožas traucējumi parasti ir atgriezeniski, un oža atjaunojas pati. Taču retos gadījumos atjaunošanās var nenotikt, kā cerēts. Nav ko ilgi gaidīt! Ja oža nav atgriezusies pāris nedēļu laikā, jādodas pie ārsta, šai gadījumā pie otorinolaringologa. Vispirms ārsts pārbaudīs pašu degunu, bet pēc tam arī veiks ožas testu, lai noteiktu, cik lielā mērā oža pasliktinājusies. Vai ir hiposmija – ožas samazināšanās – vai anosmija, kad oža izzudusi vispār. Kā notiek ožas tests? Cilvēkam rokās iedod tādu kā flomāsteru ar konkrētu smaržu – banāna, ādas, žāvētas zivs un tamlīdzīgi, un jāspēj atšķirt, kas tā par smaržu. Tā kā smaržu flomāsteri nav dabīgi, bet sintētiski veidoti, dažkārt jāpiepūlas, lai konkrēto smaržu atpazītu. Tad talkā nāk speciālas kartiņas, uz kurām rakstīti četri dažādi nosaukumi, no kuriem viens ir īstais. Tad jau atpazīšana veicas krietni raitāk.

    Kā ožas traucējumu gadījumā var palīdzēt ārsts? Viss sākas ar sarunu – ārsts izvaicās, kā tas viss sākās, cik ilgas ir sūdzības, vai nav bijuši kādi provocējoši, riska faktori. Bieži vien jau pēc sarunas ir skaidrs, kas ir pie vainas. Lai saprastu, vai nav kādas strukturālas izmaiņas, tiek veikta arī deguna pārbaude. Tad seko ožas tests ar dažādiem aromātiem, kad, veicot ieelpas, jāatpazīst konkrētā smarža. Katram vecumam un dzimumam ir atbilstoši rādījumi, pēc kuriem iespējams izvērtēt, kāda ir ožas funkcija. Reizēm var būt nepieciešama attēldiagnostiska izmeklēšana vai citu speciālistu, piemēra, neirologa konsultācija.

    Ožu var bojāt arī ķīmiskas vielas – lakas, krāsas, benzols, amonjaks u.c., kas var kaitēt ožas gļotādai. Tāpat arī smēkēšana. Tiesa, pārtraucot smēkēšanu, ožai vajadzētu atjaunoties. Smēķēšanas gadījumā tiek traucēts arī deguna attīrīšanās mehānisms, ko sauc par mukociliāro klīrensu – deguna epitēlijšūnām ir mazas skropstiņas, kuru kustības ar gļotām izvada mikrobus, putekļus. Bet, ja deguns nespēj pats attīrīties, tajā var sakrāties gļotas, un nav iespējams sajust smaržas.

    Ožas pasliktināšanās gan ir arī normāls novecošanās process, kad samazinās gan ožas receptorus saturošās gļotādas laukums, gan arī samazinās to nervu šķiedru skaits, kas inervē deguna dobumu. Līdz ar to tas ir normāls fizioloģisks process, līdzīgi kā redzes, dzirdes pasliktināšanās.

    Kas ir ožas treniņš?

    Ožas traucējumus, kas radušies infekciju, piemēram, Covid – 19 vai traumu dēļ, var palīdzēt novērst ožas treniņi, kas stimulē ožas receptorus, lai veicinātu tās atjaunošanos. Vingrojumi, kurus iespējams veikt mājas apstākļos, jāveic regulāri un ilgstoši.

    Vingrojumiem tiek izmantoti dažādu smaržu grupu aromāti – ziedi (piemēram, roze), augļi (citrons), garšvielas (kanēlis) un sveķainie atsvaidzinošie aromāti (eikalipts). Vingrinājuma būtība ir regulāri, divas reizes dienā pa 20 sekundēm smaržot katru aromātu, paralēli pūloties atsaukt atmiņā visas izjūtas, kas ar šo smaržu saistās. Smaržojot, piemēram, citrona aromātu, jāmēģina atcerēties arī, kā tas garšoja, cik sulīgs bija, cik spilgta tā koši dzeltenā krāsa utt. Apzināts treniņš var palīdzēt saglabāt ožu esošajā līmenī un uzturēt ožas funkciju, kā arī atjaunot ožu. Vajadzīga tikai pacietība un laiks.

    Materiāls tapis sadarbībā ar LOR klīnika.

    Vienības gatve 51, Rīga

    Brīvības gatve 410, Rīga

    www.lorklinika.lv

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē