• Dana Reizniece-Ozola: «Sievietes Latvijas politikā vēl arvien diskriminē»

    Slavenības
    Anastasija Kuzminova
    12. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64, Ieva Andersone, no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Piedaloties Rīgas Stradiņa universitātes Politikas salona diskusijā par dzimumu stereotipiem politikā, bijusī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola neslēpa, ka sievieti politikā mēģina pataisīt vai nu par mazu meitenīti vai stervu un raganu. Un bieži kritizē, ne tikai par darbiem, bet arī frizūrām, kleitām un kurpēm. Līdzīgu viedokli savulaik paudusi arī bijusī veselības ministre Anda Čakša.

    «Pirmkārt, tevi mēģina pataisīt par meitenīti un kolēģis var draudzīgi uzsist uz pleca. Ja tiec tam pāri, tevi uzlūko kā sievieti un vairāk komplimentē. Patīkami, taču var redzēt, kad tas tiek darīts manipulatīvi. Saka komplimentus un gaida, ka tu samulsīsi. Kad tiec pāri arī tam, tevi mēģina pataisīt, piedodiet, par stervu. Ja nepakļaujies, vieglu roku ieliek kastītē ragana,» pieredzē dalās Dana Reizniece-Ozola.

    Viņa atzīst, ka politiskajā vidē sieviete kritikas lavīnu piedzīvo ne tikai par darbiem, bet arī par ārieni – frizūrām, kleitām, kurpēm. «Ir arī emocionālā kritika. Neatceros nevienu vīrieti politikā, kuru sauktu par augstprātīgu. Taču Ilzi Viņķeli vai Solvitu Āboltiņu – viegli! Diemžēl liela daļa šādas kritikas nāk no sievietēm,» vērojumos dalījās eksministre.

    Saka komplimentus un gaida, ka tu samulsīsi. Kad tiec pāri arī tam, tevi mēģina pataisīt, piedodiet, par stervu.

    Būdama ekonomikas ministres amatā, viņa vēl esot atļāvusies vilkt puķainas kleitas, taču, kļūstot par finanšu ministri, sapratusi – tumši zils kostīms ir viņas formas tērps. «Retos gadījumos vajag pievērst sev uzmanību un uzvilkt sarkanu kostīmu, piemēram, pozējot Valūtas fonda sanāksmes kopbildē. Taču, ja būs sarkani nagi un dziļš dekoltē, tu neiekļausies barā. Liela auguma labi ģērbti alfa tēviņi sagaida, ka tu kā sarunu partnere būsi tajā pašā līgā,» secina bijusī ministre.

    Arī jautājumus sievietēm politiķēm par veiksmīgu karjeras un ģimenes apvienošanu Reizniece-Ozola uzskata par diskriminējošiem. «Vīrietim politiķim nejautā, kā viņš tiek galā. Sieviete, kurai ir vairāki bērni, ir bezizejas situācijā. Vai nu viņa bērnus pametusi un nerūpējas, bet, ja rūpējas, tad netiek noteikti galā ar darbu,» ironizē četru bērnu mamma.

    «Neuztrauksim ministri, jo viņa ir stāvoklī»

    Ar nepatīkamu atklāsmi par sieviešu diskrimināciju savulaik žurnālam MANS MAZAIS dalījusies arī Danas Reiznieces-Ozolas partijas biedre, bijusī veselības ministre Anda Čakša.

    «Esmu ilgi strādājusi vadošos amatos, taču līdz šim vēl nekad savā karjerā nebiju sastapusies ar sevis vērtēšanu pēc dzimuma. Bet līdz ar grūtniecību pēkšņi tika apšaubītas manas profesionālās kvalitātes un stresa noturība. Sajūta bija ļoti jocīga, it kā tu vairs neesi pilnvērtīgs cilvēks. Bet mēs taču esam sevi pasludinājuši par demokrātisku sabiedrību, kurā valda dzimumu līdztiesība, un, ja sieviete ir pateikusi, ka viņa to var darīt, tad viņa var,” intervijā minēja Anda Čakša, sakot, ja publiski sāk izskanēt frāzes: «Neuztrauksim ministri, jo viņa ir stāvoklī,» – tad ministrei jāiet mājās. Kāda žurnāliste teica: «Man prieks, ka arī jūs tagad sajūtat diskrimināciju pret sievietēm.» Jā, es patiešām līdz šim nebiju ar to saskārusies, bet tāda pastāv!» intervija atzina Anda Čakša.

    Arī bijusī veselības ministre savulaik saņēmusi kritiku medijos, ka, jau būdama bērniņa gaidībās, uz vairākiem sabiedriskiem pasākumiem, ieradusies vienā un tajā pašā kleitā. «Esmu racionāls cilvēks un apzinos, ka grūtniecība ilgst zināmu laika posmu, pēc kura tu saloki drēbes un noliec plauktā, ja domā, ka vēl varētu būt pēc tām vajadzība, vai atdod kādam. Man kaut kā pašai vienmēr bijis svarīgāk, kas cilvēkā ir iekšā, nevis kā viņš izskatās ārēji. Bet tas, ko šobrīd ļoti skaidri redzu, – cik bieži cilvēkus vērtē nevis pēc viņa būtības un tā, ko viņš dara, bet pēc ārējā iesaiņojuma,» ar rūgtumu bija jāsecina Andai Čakšai.

    Vairāk par sievietes politiķes ēnas pusēm lasi šīs nedēļas žurnālā PRIVĀTĀ DZĪVE.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē