• Ukrainā radītu šķirņu izlase tavam augļudārzam

    Aktuāli
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    20. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

     Saldo ķiršu šķirne ‘Doņeckij 42-37’.
    Foto: No izdevniecības arhīva
    Saldo ķiršu šķirne ‘Doņeckij 42-37’.
    7/7ĀBELES

    ĀBELES

    ‘Teremok’. Izveidota Ukrainas Lauksaimniecības Zinātņu akadēmijas Dārzkopības institūtā. Selekcionārs V. P. Kopaņs, reģistrēta 1990. gadā. Latvijā kopš 1994. gada. Rudens, agra ziemas ābele, augļi vācami septembra beigās, glabājas līdz janvāra beigām. Augļi ļoti izskatīgi, lieli, ieapaļi koniski, ar košu, saplūstošu sarkanu svītrojumu. Mīkstums vidēji blīvs, sulīgs, salds ar nelielu skābumu, ar patīkamu aromātu. Garša laba vai ļoti laba. Līdzīgs ‘Rudens Svītrotajam’. Augļi kokā noturīgi, transportējot izturīgi.

    Koks ražo ātri, labi un ik gadus. Augums atkarīgs no izmantotā potcelma. Koki uz ‘Antonovkas’ sēklaudžiem aug spēcīgi un ar laiku sasniedz lielu augumu, bet uz augumu samazinošiem potcelmiem tie ir vidēja vai mazāka auguma, ļoti ražīgi un ar viegli veidojamu vainagu. Slimībizturība augsta, šķirne arī ļoti sausumizturīga. Ziemcietība laba, iztur salu līdz mīnus 30 grādiem. Viena no stabilāk ražojošām un ēdāju iecienītākām šķirnēm Dobeles dārzā, sekmīgi konkurē ar tādām šķirnēm kā ‘Tiina’ un ‘Auksis’. Audzējot uz maza auguma potcelmiem, perspektīva komercdārziem un bioloģiskiem dārziem Kurzemē un Zemgalē.

    KUR MEKLĒT STĀDUS?

    • Kokaudzētava Liepas: konteinerstāds – 12 eiro, liepas.lv.
    • Kokaudzētava Dzērves Vallē: viengadīgs kailsaknis – 8 eiro, konteinerstāds  – 12 eiro.

     

     Nostaļģijai – ‘Aport’. Ļoti sena ābeļu šķirne. Skaidri zināms, ka tā audzēta 17. gadsimtā, bet daži pētnieki uzskata, ka šķirne ievesta no Turcijas jau 1175. gadā. Vairums tomēr domā, ka šī ābele cēlusies Ukrainā, no kurienes tā izplatījusies visā pasaulē. Slavenais ukraiņu augļkopis L. P. Simirenko raksta, ka Ukrainā šķirne izsenis pazīstama ar nosaukumu ‘Šlopak’. Rietumeiropā un Amerikā to audzē ar nosaukumu ‘Alexander’.

    Rudens, agra ziemas šķirne, augļi vācami septembra beigās, un tie glabājas līdz decembra beigām, bet glabājot stipri pūst. Augļi kokā noturīgi. Augļi sevišķi lieli, līdz 600 g (izstādes ābols!), bet Latvijā ne vienmēr garšīgi. Tie ir plati koniski vai plakanīgi ieapaļi, ar gaiši dzeltenu vai zaļganu pamatkrāsu, virskrāsā sarkanas svītras un vienmērīgs sārtums. Mīkstums vidēji stingrs, parupjš, saldskābs. Labs virtuves ābols, žāvējot netumst.

    Koks lēnaudzīgs, vēlāk sasniedz vidēju augumu, vainags parets. Ražība mērena. Slimībizturība: pret kraupi vidēji izturīga, cieš no puvēm, vēža. Ziemcietība laba. Audzē visā pasaulē kopš 19. gadsimta, galvenokārt mazdārzos. Latvijā izplatīta vecos dārzos – var palūgt potzarus, lai kāda kokaudzētava uzpotē.

      

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē