• Trušu audzēšanas ABC un divi pieredzes stāsti

    Trušu kopšana
    Egita Galiņa
    7. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    6/9Kāds ir trusis pēc rakstura?

    Kāds ir trusis pēc rakstura?

    Truši izskatās pūkaini un mīlīgi, taču tā nebūt nav. Trusis ir vienpatis un var būt diezgan cimperlīgs. Tāpēc ieteicams katru trusi izvietot atsevišķā būrī. Kad 3–4 mēnešu vecumā sākas meklēšanās periods, viņi viens otram var kost un spert, cits citu savainot. Īpaši tas attiecas uz tēviņiem – viņi savam sāncensim pat mēdz nokost vīrišķo mantību! Mammas parasti ir mierīgākas, un vienā būrī var turēt kopā arī divas, taču tad jārēķinās, ka meklēšanās periodā var sākties savstarpēja plūkšanās.

    Vienā metienā trušu mammai piedzimst 6–8 trusēni, taču tikpat labi to skaits var variēt no 1 līdz pat 12. Literatūrā minēts, ka truša vidējais dzīves ilgums ir 10 gadi, taču jau 7 gadu vecumā tas izskatās diezgan žēlīgi. Truši arī mēdz aptaukoties, un tad viņiem ir grūti. Savukārt vaislas dzīvniekiem – trušu mammām, kurām mazuļi dzimst vismaz divreiz gadā, – mūžs parasti nav garāks par 3–4 gadiem.

    Turpretī gaļas ieguvei audzētos trušus kauj krietni agrāk – sākot no 4 mēnešu vecuma. Lai kāds būtu saimnieka mērķis truškopībā, svarīgi atrast savu šķirni – to, kas pašam patīk un ar ko labi sapas. Tad arī truša mūžs, neraugoties uz tā garumu, būs piepildīts.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē