• Trušu audzēšanas ABC un divi pieredzes stāsti

    Trušu kopšana
    Egita Galiņa
    7. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    4/9Kā ierīkot truša dzīvesvietu?

    Kā ierīkot truša dzīvesvietu?

    • Trušu māja regulāri jātīra – vasarā vismaz reizi nedēļā, ziemā gan tik bieži nevarēs iztīrīt, jo, iespējams, būs piesalis.
    • Ļoti parocīgas ir speciālas vannītes, kuras izvieto uz mītnes grīdas, atbilstoši būra pamata laukumam, tās ir viegli izceļamas ārā. Visu truša sastrādāto saturu izber ārā, vannīti nomazgā, dezinficē un liek atpakaļ. Nav kā koks, kas jāskrāpē ar skrāpi un jāslauka ar slotu. Un ziemā tās nepiesalst. Turklāt, ja izmanto šādu risinājumu, būrus var ērti izkārtot vienu virs otra – divos un pat trijos stāvos. Tas sētā aizņems ievērojami mazāk vietas! Visprātīgāk ir vispirms iegādāties šo vannīti un tad atbilstoši tās izmēriem piemeklēt jau gatavu būri vai izgatavot to pašiem.
    • Domājot par trušu labturību, var veidot arī speciālus pastaigu laukumus, kur trušiem izskrieties. Tā pat ir obligāta prasība bioloģiski sertificētajās saimniecībās. Taču, iekārtojot šādu atsevišķu aploku, trušus tajā nevajadzētu atstāt uz nakti. Ja pietrūks barības, viņi var izrakt alas un aizmukt. Tad apakšā jāliek speciāls siets – lai nevar aizrakties.
    • Plānojot trušu mājiņu izvietošanu, jālūko, lai pūkaiņi visu dienu neatrastos tiešos saules staros. Vispatīkamāk dzīvnieki jutīsies ēnā, piemēram, zem lieliem kokiem. Trusis ir alas dzīvnieks. Dienvidos savvaļā pa dienu tas dzīvo alā, kur temperatūra ir aptuveni +15 grādi, bet ārā izlien naktī, kad ir vēss. Pēc iespējas līdzīgākus apstākļus jācenšas radīt arī trušu audzētājiem. To var panākt, būrus izvietojot ēkas dienvidrietumu pusē vai būvējot speciālu nojumi. Svarīgi, lai būtu laba gaisa piekļuve un cirkulācija, jo trušiem ir ļoti mazas plaušas un viņi ātri elpo.
    • Ziemā, mīnus grādos, garauši atrodas ārpus savas komforta temperatūras, taču sevišķi apstākļi tiem nav jānodrošina. Ne velti truši apdāvināti ar tik krāšņiem vilnas kažokiem. Ja dzīvnieks ir labi paēdis un vesels, viņam nekas nenotiks. Trusis nenosals!
    • Ja gaiss iesilst līdz 30 grādiem, būros var izvietot sasaldēta ūdens pudeles papildu vēsumam. Savukārt aukstākajās ziemas dienās, kad termometra stabiņš noslīdējis līdz mīnus 30 grādiem, trušu būrus uz nakti var aizsegt ar segu.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē