• Kāposta brāļi – pakčoji, rožkāposti un kolrābji. Izmēģini arī savā dārzā!

    Kāposti
    Mārīte Gailīte
    10. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/5Briseles jeb rožkāposti

    Briseles jeb rožkāposti

    Ļoti interesants kāpostaugs, kas uz paresnināta stublāja katrā lapas žāklē veido nelielas (2–5 cm) galviņas. Rožkāpostiem ir augsta enerģētiskā vērtība, 100 gramos svaigo galviņu ir 52 kilokalorijas, tajos ir samērā daudz olbaltumvielu (4,9 g, vairāk ir tikai zaļajos zirņos) un ogļhidrātu (6,7 g), satur daudz kālija (335 mg) un C vitamīna (102 mg). Šis ir tipiskais ziemas dārzenis, kas nodrošina sātīgu un veselīgu maltīti aukstā laikā.

    Raksturīga nedaudz rūgtena garša, bet pēc sala tā kļūst maigāka. No visiem kāpostaugiem rožkāposti aug visilgāk, tos vāc samērā vēlu rudenī, sākot no oktobra. Laba aukstumizturība, pat zināma salcietība, tāpēc tos var atstāt dārzā nenovāktus un izraudzīties sīkās galviņas pēc vajadzības. Atkarībā no šķirnes augi var būt augstāki vai zemāki (kas tik viegli negāžas). Lai visas galviņas veidotos vienādā lielumā, rožkāpostus galotņo – izņem galotnes. To dara brīdī, kad zemākās galviņas sasniedz īkšķa naga lielumu. Lapas šiem kāpostiem rudenī nokrīt pašas, speciāla atlapošana nav vajadzīga.

    Tuvojoties ražas novākšanai, iegūst palmai vai papaijas augam līdzīgu formu – garš stumbrs ar daudz sīkām galviņām uz tā. Ražu vāc, izraujot kāpostu ar saknēm vai nogriežot to ar sekatoru pie zemes un ar rokām noplūcot galviņas. Labāk strādāt biezos cimdos, lai aizsargātu rokas. Novāktas galviņas izmanto zupās un sautējumos, ilgākai ražas saglabāšanai labāk saldēt.

    • ‘Rossella’. Brīvās apputes šķirne ar tumši sarkanām galviņām uz stublāja. Tā ir mazāk ražīga salīdzinājumā ar citām, toties galviņu garša ir maigāka, ar izteiktāku riekstu piegaršu nekā zaļajām šķirnēm. Ieteicamie stādīšanas attālumi 60 × 60 cm.
    • ‘Casiopea’. Vidēji vēlīna šķirne. Stādiem siltumnīcās, lecektīs sēj martā, aprīlī. Laukā dēstus izstāda pēc iespējas agrāk. Veģetācijas periods 145–160 dienas. Izrautus ar saknēm, iespējams uzglabāt pagrabā lietošanai ziemas periodā.
    • ‘Groninger’. Vidēji vēlīna šķirne ražas vākšanai ziemas sākumā. Augs veido daudz tumšzaļu galviņu uz gara stumbra.
    • Red. Nav īsti šķirnes nosaukums, bet norāde uz galviņu krāsu. Rožkāposts ar daudzām violetzaļām galviņām uz gara stumbra. Ieteicamie stādīšanas attālumi – 60 × 50 cm.
    • ‘Long Island’. Sena tautas selekcijas šķirne ar relatīvi zemiem augiem, bet ciešu lapu izvietojumu, tāpēc uz stublāja veidojas daudz nelielo galviņu. Augi stāvi, negāžas.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē