• Kādus kokus un krūmus stādīt kapos? Iesaka kokaugu eksperte

    Iesaka speciālisti
    Indra Ozoliņa
    27. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Larix decidua 'Pendula'
    Foto: No Kokaudzētavas Baltezers arhīva
    Larix decidua 'Pendula'
    4/5Koku nokarenās jeb sēru formas

    Koku nokarenās jeb sēru formas

    Pie kapa lieliski iederēsies arī kāda no koku nokarenajām jeb sēru formām, piemēram, izturīgas arī sausākās vietās ir kokveida karaganas šķirnes ‘Walker’, ‘Pendula’, kas potētas augststumbrā un zied dzelteniem ziediņiem jūnijā. Šie augi izturēs arī tur, kur neaug nekas cits. Vienīgi jāatceras, ka tie dzīs sakņu atvases un pudurītis, kas katru gadu uzaug pie stumbra, ir jāizgriež. Ļoti eleganti izskatās nokarenās formas lapegļu šķirnes, piemēram, Eiropas lapegles šķirnes ‘Pendula’ un Japānas lapegles šķirnes ‘Steef Weeper’, kurām lapojums rudenī iekrāsojas skaisti dzeltenīgs.

    Kā atsevišķu košumkrūmu kapu apstādījumos var izmantot kādu no skarainās hortenzijas šķirnēm, tikai jāizlemj, kāds augstums konkrētajā vietā ir piemērots. Krāšņi ziedošas ir maza auguma hortenzijas kā ‘ILVOBo’ (‘Bobo’) un ‘Jane’ (‘Little Lime’), ap metru augstumā, kas bagātīgāk ziedēs saulainā vietā. Jāapgriež agri pavasarī, īsinot pagājušā gada jaunos dzinumus un atstājot 2–3 pumpuru pārus. Vēlu rudenī apgriež noziedējušās ziedkopas.

    Ja kapavietas platība ir pietiekami liela, atbilstoši ielabojot augsni, pusēnā var iestādīt kādu neliela auguma rododendru, piemēram, mūžzaļo, līdz metru augsto šķirni ‘Kalinka’, kas zied maijā rozā kruzuļotiem ziediem.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē