• Kādus kokus un krūmus stādīt kapos? Iesaka kokaugu eksperte

    Iesaka speciālisti
    Indra Ozoliņa
    27. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Spiraea japonica 'Walbuma'
    Foto: No Kokaudzētavas Baltezers arhīva
    Spiraea japonica 'Walbuma'
    3/5Lapu koki un spirejas

    Lapu koki un spirejas

    Salīdzinot ar skuju kokaugiem, lapu koki un krūmi ir mazprasīgāki pret augsni un arī necieš no saules apdegumiem agrā pavasarī. Piemēram, skaists būs Alpu jāņogas šķirnes ‘Schmidt’ dzīvžodziņš, kas jāformē divas reizes sezonā. Ja to nedara, tas var izaugt līdz pat 2 m augstumam. Var stādīt gan saulē, gan pusēnā un pat ēnā. Labi iztur sausumu un izdzīvos pat nabadzīgā augsnē, taču tas gan nenozīmē, ka augsni nevajag ielabot. Mazāka auguma ir jaunā Alpu jāņogas šķirne ‘Pumilio’, augumā līdz 1 m, tāpat ar blīvu zarojumu un skaistu agru lapu plaukšanu pavasarī, arī veidojama.

    Zemā dzīvžodziņā labi izskatās Japānas spirejas, augumā līdz metram, kuras zied uz tā gada dzinumiem jūnija beigās un jūlijā. Ja vasaras vidū uzreiz pēc ziedēšanas nogriež noziedējušās ziedkopas, var sagaidīt otro ziedēšanu rudenī. Tradicionālāk dzīvžogos ir stādīt šķirnes ar zaļām lapiņām, piemēram, ‘Little Princess’, bet šķirnei ‘Denistar’ (‘Superstar’) papildus tumši zaļam tonim vasarā jaunās plaukstošās lapiņas ir skaisti sarkanbrūnas. Abām šķirnēm ir rozā ziediņi vasaras vidū. Savukārt ‘Pygmaea Alba’ un ‘Albiflora’ zied baltiem ziediem. Ja vēlas piemiņas vietu veidot krāšņāku, spilgtāku, var izvēlēties Japānas spirejas ar dzeltenu lapojumu un rozā ziediņiem, kā ‘Walbuma’, ‘Golden Princess’, ‘Sundrop’, ‘Yan’ (‘Double Play Gold’), ‘Gold Mound’. Japānas spirejas labi aug gan saulē, gan vieglā pusēnā. Pirms lapu plaukšanas aprīlī katru gadu jāapgriež. 

    Ja nebaidies no košuma, līdz 50 cm augstam žodziņam saulainā vietā vari stādīt Tunberga bārbeles, piemēram, tumši sarkano ‘Atropurpurea Nana’, sarkano ar zeltīto maliņu ‘Admiration’ vai arī dzeltenu lapojumu šķirnes, kā ‘Tiny Gold’, ‘Golden Dome’, ‘Bogozam’ (‘Bonanza Gold’). Tām ir kompakts vainags, kas pat nav jāveido, ja nu vienīgi kārtības labad agri pavasarī nedaudz pieformē, nogriežot 1–2 cm no dzinumiem. Atceries, ka sarkanie toņi ēnainā vietā kļūst zaļgani. Saulainā un nedaudz noēnotākā vietā, augstākas, ap metru, izcilas un izturīgas ir šķirnes ‘Maria’, ‘Golden Torch’, kuras pieformē katru gadu pirms lapu plaukšanas.

    Skaists un viegli veidojams ir arī klinšrozīšu dzīvžogs. Saulainās un klajās vietās iederēsies tādas šķirnes kā ‘Thunderhead’ ar stingru vertikālu zarojumu, augumā līdz metram un koši dzelteniem ziediņiem. Ļoti maigs un skaists rozā tonis ir šķirnēm ‘Lovely Pink’ un ‘Pink Paradise’, balti ziedi – šķirnei ‘McKay’s White’, kas izaug līdz metra augstumam. Klinšrozītes apgriež vai nu vēlu rudenī pēc noziedēšanas, nogriežot divas trešdaļas no jaunā noziedējušā dzinuma, vai arī agri pavasarī, aprīlī.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē