• Ko iesākt ar celmu dārzā? Ir 7 varianti

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    8. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja vien celmu dārzā nevēlies izmantot kā puķu paliktni, tas var būt visai traucējošs. Kā rīkoties? Konsultē Uģis Šmits, arborists, uzņēmuma Arborists vadītājs un Guntars Apinis, firmas Gartens projektu vadītājs.

    1. Nekustināt

    Ja celms ir svaigs, tikko zāģēts, jāapsver, vai tas tuvākajā laikā traucēs? Ja ne, tad lai paliek, jo 5–10 gadu laikā tas pats sapūs un to būs vieglāk izrakt laukā.

    2. Izīrēt putniem

    Lauku īpašumā vai arī pilsētā, kur tas netraucē, labāk nenozāģēt koku līdz galam, bet atstāt 2–3 metrus augstu stumbeni. Tad celms lēnām trupēs un kalpos kā dzīvotne vabolēm, skudrām un citiem kukaiņiem, kā arī piesaistīs zīlītes, mušķērājus, dzeņus un citus putnus. Šādā augstajā celmā pieredzējis saimnieks var izveidot dabiskus putnu būrus – dobumus –, tādējādi padarot augsto celmu par putnu ligzdošanas vietu.

    3. Ļaut ledum to saraut

    Svaigi nozāģētā celmā var iegriezt robus vai izurbt caurumus, lai tajā līst iekšā lietus. Ziemā ūdens sasals, celmu pārplēsīs, un tas ātri vien sapūs.

    4. Izrakt

    Celmu, kas nav lielāks par 20 cm diametrā, var izrakt ar lāpstu, aprokot tam apkārt un atgriežot saknes. Taču jārēķinās, ka šādi tiks sabojāts zāliens un arī apkārtējo puķu, koku un krūmu saknes.

    5. Atdot sēnēm – ēšanai

    Saurbj caurumus un tajos iekaisa piepju micēliju, pievienojot slāpekli saturošus minerālmēslus vai biokompostētāju. Ja blakus ir celms ar piepēm, tās nozāģētajā celmā uzradīsies pašas. Tikai jārēķinās, ka, ienesot dārzā trupi izraisošas sēnes, tās var inficēt citus kokus. Pēc 2–3 gadiem celms būs satrupējis, to būs vieglāk sadalīt un izvākt. Dažādiem kokiem trupēšana noris dažādā ātrumā, piemēram, osim šis process būs daudz ilgāks nekā bērzam.

    6. Frēzēt

    Dažkārt frēzēšana ir vienīgais veids, kā likvidēt traucējošo celmu, piemēram, ja gar to stiepjas elektrības vai gāzes vads vai kāds kabelis. Šajā gadījumā, celmu izrokot vai izraujot ar saknēm, ir liela iespēja komunikācijas sabojāt. Vienlaikus frēzēšana ir laba izvēle celma iznīdēšanai arī tad, ja pēc tam nolemts sēt zālienu vai veidot puķu dobes. Koka saknes var palikt zemē, kur tās satrunēs un dos mēslojumu iesētajai zālītei vai puķēm. Tāpat šis būs piemērotākais variants, ja pie celma nevar piebraukt ar tehniku. Tas nozīmē, ka ar frēzes asmeņiem sasmalcina skaidās celma virsējo kārtu, parasti 10–20 cm dziļumā, bet iespējams to izdarīt arī dziļāk. Aizņemtie un tie, kas ar tehniku ir uz jūs, celmu frēzēšanu var uzticēt profesionāļiem. Vidēji par 1 cm diametra celma likvidēšanu jāmaksā 1 eiro, tātad 50 cm diametra celma frēzēšana maksās 50 eiro, vēl jāpieskaita ceļa izdevumi līdz celmam. Bet, tā kā strādāt ar celmu frēzi kaut cik tehniskam cilvēkam nav sarežģīti, to var paveikt arī pats. Tikai jārēķinās, ka būs vajadzīga piekabe, lai to atvestu.

    Dari pats!
    Ir lielas, jaudīgas frēzes, ko piestiprina traktoriem, un ir arī kā motobloki ar diviem riteņiem, ko var iestumt gandrīz jebkurā vietā.
    Ar lielajām frēzēm var izfrēzēt celmus, kuru diametrs ir pat divi metri. Nomas maksa atkarībā no tās veida un pakalpojuma sniedzēja ir 30–75 eiro dienā. Frēžu nomu piedāvā uzņēmums Gartens, Ramirent Latvija, Arsenal, Instrumentu servisa centrs, Deitilde un citi. 
    Frēzēt var visus kokus: vieni ir mīkstāki, citi cietāki. Liepas ir ļoti mīkstas un ātri izfrēzēsies, ar ozolu būs jāpamokās vairāk.
    Pirms celma frēzēšanas to nozāģē iespējami tuvāk zemei un nomazgā smiltis, lai tik ātri nedilst frēzes asmeņi, kā arī aprok tam apkārt. Tajā vietā paliks liela skaidu čupa, ko var izmantot kā mulču. Radušos bedri pieber ar zemi un iesēj zālīti. Pēc gadiem pieciem zemē palikusī celma daļa būs sapuvusi.
    Svaigi zāģēta 30–50 cm liela celma frēzēšana ilgs apmēram stundu. Ja celma diametrs ir 70 cm, tad būs darbs pāris stundām.
    Celmu līdz pat divu metru dziļumam var arī izurbt ar sakņu urbi. Tas gan ir darbietilpīgi un dārgi, tāpēc parasti šo metodi neizmanto.

    7. Izraut kā zobu

    Ja celma vietā vēlas kaut ko būvēt, piemēram, rakt mājai pamatus, tad tas pilnībā jāizrauj ārā, jo saknes ar laiku trupēs un radīs problēmas, ierīkojot komunikācijas, ceļus un laukumus.  Ja celmu ir vairāki desmiti, iespējams, šis būs arī finansiāli izdevīgāks variants nekā frēzēšana. Pieredzējis ekskavatorists celmu ar piemērotu tehniku izcels ar 2–3 grābieniem. Pēc tam – nokrata pielipušo zemi, noskalo ar ūdeni un sadedzina vai arī nodod atkritumu poligonā. Šķeldošanai tie nav derīgi. Taču jāatceras, ja grib celmu izraut ar visām saknēm, nevajag koku nozāģēt tuvu zemei, bet atstāt 1,5–2 metrus augstu stumbra daļu, lai būtu svira, aiz kuras lauzt ārā un pavilkt ar trīsi, ja tas jādara mazdārziņā vai vietā, kur nevar vai negrib izmantot specializēto tehniku, kas sabojās apkārtējo zālienu un apstādījumus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē