• 8 padomi viegli kopjama dārza ierīkošanā. Lai atliek laiks baudīšanai!

    Dārzs
    Kristīne Sēnele
    17. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva (Ieva Andersone)
    Tā jau gluži nebūs, ka viegli kopjamā dārzā nekas nebūs jādara. Tomēr, ievērojot vairākus principus jau no dobes ierīkošanas, kopšanai vajadzīgo laiku var sarucināt un iegūt vairāk brīžu dārza baudīšanai.

    Konsultē Iveta Ozola, SIA VIP Dārzs īpašniece, dārzu un apstādījumu veidotāja jau 20 gadus.

    1. Atrodi īsto vietu
      Sāksim ar to, ka košumdārzs jāierīko vietā, kur par to var priecāties un labi redzēt, proti, kādā no skatupunktu līnijām – pa virtuves logu, priekšdārzā, kas mūs sagaida, pārbraucot mājās no darba, atpūtas vietā. Dobi nevajag ierīkot ne šķūņpakaļā, ne arī tieši pie mājas zem logiem, kur to redz tikai tad, kad ravē, vai ap taciņām, apgrūtinot nokļūšanu teritorijā un sniega tīrīšanu ziemā. Šāda dobe nekad nebūs viegli kopjama. 
      Košumdobes izveidei jābūt vienam no noslēdzošajiem teritorijas labiekārtošanas darbiem, kad ēkas (arī lapenes, kubli, grila vietas u. tml.) sabūvētas un ir skaidrs, kā mājinieki pārvietosies pa teritoriju. Pasteidzoties var gadīties, ka krūms aizsegs skatu no kubla vai, lai tiktu uz ugunskura vietu, būs jālec pāri puķu dobei.
    2. Novērtē augsni
      Izvēlētajā vietā būs kārtīgi jāparokas, lai pārliecinātos, cik daudz tajā ir auglīgā slāņa, vai pietiks tikai ar ielabošanu vai arī augsne būs jāpieved. Jānopērk pH mērītājs, lai noskaidrotu augsnes skābumu. Lai saprastu, kāda ir augsne, var izpētīt, kādas nezāles jau aug teritorijā. Piemēram, sīkziedu sīkgalvīte (Galinsoga parviflora) norādīs uz auglīgu augsni, augi ar šaurām, pelēkām lapām – uz smilšainu, savukārt skābā augsnē patīk augt mazajai skābenei (Rumex acetonella). 
    3. Sagādā ērtus darbarīkus
      Piemēram, ja plāno ievērojamu ziemciešu un graud­zāļu platību, tad neiztikt bez Japānas sirpja. Kok­augu kopšanu var atvieglot ar nelielu akumulatora zāģi vai labu arborista rokas zāģīti. Lai kokaugu apgriešanas laikā nav visur līdzi jāstaipa trepes, līdzēs teleskopiskās šķēres. 
    4. Veido skaistu dobes formu 
      Taisnas dobes nepieredzējušam dārzkopim būs vieglāk apkopt, taču kopumā šis aspekts vairāk ir gaumes lieta. Galvenais ir neizveidot pārāk lielus viļņus, lai dobes siluets nelīdzinātos govs tesmenim. Tāda dobe neizskatīsies glīti, turklāt būs arī grūtāk apkopjama. Viļņiem jābūt samērīgiem. Izliektās dārza kontūras būs jāiemācās apkopt, lai tās nezaudē savu plastiskumu. Ērtākais veids, kā dabā vizualizēt un novērtēt līkloču ieceri, ir ņemt talkā dārza šļūteni un ar to izlikt iecerēto kontūru. Tad aplūkot to no dažādiem skatupunktiem – no ēkas otrā stāva, no virtuves loga utt. Šādi ieceri var viegli transformēt, līdz iegūta labākā forma. 
    5. Novērtē augu īpašības 
      Svarīgi ir domāt nevis tikai par savām vēlmēm, bet arī to, kā augam klāsies tavā dārzā. Tā varēs nonākt līdz viegli kopjamam dārzam. 
      Protams, svarīga ir to salcietība, cik lielus mīnusus iztur, un ziemcietība – kā pacieš ziemas mainīgumu un laikap­stākļu nepastāvību. Pirmo ietekmēt nevaram, otro gan – ar pareizu kopšanu. Ļoti svarīga ir auga dekorativitāte – lai tas labi izskatās dažādos gadalaikos. Izvēloties augus, jāņem vērā arī vietas īpatnības. Piemēram, ja dārzs ir vējainā vietā, skaistās delfīnijas jau pēc pirmā pūtiena būs horizontāli. Tām vajadzēs balstus, kas ne vienmēr ir glīti, turklāt prasa papildu darbu. 
      Protams, mazāk rūpju prasa augi, kas noturīgi pret slimībām un kaitēkļiem. Vērts pievērst uzmanību arī augu ilgmūžībai, lai nevajadzētu stādījumus atjaunot pārāk bieži. Piemēram, peonijas varēs vienā vietā augt ilgu laiku, turpretī jau pieminētās delfīnijas dekorativitāti zaudēs pāris gadu laikā. 
      Svarīgi ir arī tas, cik agresīva ir konkrētā auga sakņu sistēma un cik aktīvi tas izsējas. Piemēram, ložņu cekuliņš vai pļavas zeltene ātri vien pārņems dārzu un arī zālienu, un atbrīvoties no tiem nebūs vienkārši. Ozolīte, salivena rudbekija, kaķumētra, piparmētra izsēsies ne tikai nepiemērotās vietās dobē, bet arī uz taciņām. Šādiem augiem pēc noziedēšanas ziedkopas būtu jāizgriež, taču tas gluži neiederas viegli kopjama dārza koncepcijā. 
      Savukārt, ja izvēlēti pārāk lēnaudzīgi augi, var nākties ilgi gaidīt, līdz tie aizņems atvēlēto vietu, tāpēc ilgi būs kaila zeme, kas jāravē. 
    6. Ievēro līdzsvaru starp daudzveidību un daudzumu
      Lieli vienas kultūras laukumi vairāk piederas publiskajiem apstādījumiem. Privātajos dārzos mēs gribam daudzveidību, ilgstošu ziedēšanu un krāsainību. No kopšanas viedokļa lielākas un vienveidīgākas grupas varbūt būs vieglāk uzturamas, taču tas ļoti atkarīgs no izvēlētā auga specifiskajām prasībām. Lai 50 kvadrātmetros apgrieztu miskantes vai tādā pašā platībā apgrieztu un atlapotu rozes, rokas dabūs trūkties, un kur tad vēl cīņa ar slimībām un kaitēkļiem! Savukārt plaši rododendru stādījumi, ja tie nomulčēti, būs samērā viegli kopjami. Te lielāka nozīme izvēlēto augu prasībām, ne to daudzveidībai. 
    7. Izvēlies piemērota auguma augus
      Jo dobe tālāk no skatupunkta, jo lielāka auguma augi jāizvēlas. Nav jēgas sastādīt mazus laimiņus, kurus varēs redzēt, vien pienākot pie dobes. Pa gabalu šāda dobe izskatīsies neapdzīvota. Ja dārzs atrodas pavisam tuvu, derēs arī maza auguma augi. Taču, ja dobi paredzēts veidot no lieliem augiem, tad tie jāstāda jau no dobes malas. Vienas dobes robežās iegūt līganu pāreju no ļoti zemām uz augstām kultūrām ir sarežģīti. Tomēr nav tā, ka maza auguma augi būs jāstāda vairāk, jo ir tādi, piemēram, aslapu flokši vai vilnainais mārsils, kas ar pāris stādiem aizaudzēs prāvu platību. 
    8. Dod priekšroku ziemcietēm, nevis vasaras puķēm
      Ja gribi vieglāk kopjamu dobi, tai jāizvēlas ziemcietes, vasaras puķes atstājot iekārtajiem podiem, kastēm, terases apstādījumiem. Vasaras puķes katru pavasari kādam būs jāiestāda un katru rudeni jāņem no dobes ārā, jo aizmirstas un apsalušas tās nedaiļos dobi. Regulāri rakņājoties, mulčas slānis tiek sajaukts ar augsni, un tas katru sezonu jāatjauno. Pārstādīšana nepatiks arī vasaras puķu kaimiņienēm sīpolpuķēm, un tās drīz vien no dobes pazudīs. Turklāt efekts no vasaras puķēm būs tikai tad, ja tās sastādīs košos, lielos laukumos, nevis pa samtenei vai cinnijai izmētās pa dobi. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē