• Kā pārziemināt kaprīzās eņģeļtaures?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    4. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no Ulda Lemhena personiskā arhīva
    Par eņģeļtauru pārziemināšanu jāsāk domāt laikus – jau septembrī, tuvojoties pirmajām salnām –, tāpēc jāseko līdzi laika ziņu prognozēm. Pieredzē dalās Uldis Lemhens, audzē apmēram 40 eņģeļtauru.

    Sākotnēji jāliek augam saprast, ka vairs nav jāaudzē jauni dzinumi un jāveido pumpuri, un tas nozīmē, ka pakāpeniski jāsamazina mēslojuma devas, līdz septembra otrajā pusē vairs tikai laista. Protams, ja laistīšana ir nepieciešama, jo rudeņi mēdz būt arī lietaini. Taču neuztraucies – tas neietekmēs ziedošo augu. Eņģeļtaure ir uzkrājusi pietiekami daudz enerģijas, lai turpinātu ziedēt līdz pat salnām. 

    Kad sākas salnu laiks, eņģeļtauri var sākt likt gulēt, paveicot divus, tā teikt, vitāli svarīgus darbiņus.

    1. Apgriezt

    To var darīt vairākos veidos.

    • Sākumā pastāstīšu par vēlamāko apgriešanas metodi, proti, saglabājot eņģeļtauru Svēto Grālu – Y zarojumu. Galvenais apgriešanas uzdevums ir samazināt auga apjomu, lai tas aizņemtu iespējami mazāk vietas, un noņemt visu, kas ziemas periodā var bojāties. Apbruņojies ar savām vislabākajām dārza šķērēm, sameklē Y zarojumu, atstāj vienu vai divas pumpuru vietas jeb vienu stumbra posmu un dažus centimetrus virs tā nogriez. Griežot var atstāt arī vairākus posmus, bet jāatceras, ka pavasarī no katra šī posma izaugs vismaz divi jauni dzinumi, kuros veidosies ziedpumpuri. Tas nozīmē, ka jāparedz tālākā taures attīstība nākamajā sezonā, lai nesanāktu pārāk biezs vainags. Ja taure aug ar vienu stumbru, tad pēc apgriešanas paliek stumbrs ar lielāku vai mazāku žuburu – tas tad arī būs minētais Y zarojums. Savukārt, ja taurītei ir vairāki stumbri – kā krūmam –, tad tieši to pašu izdara ar katru stumbru un nogrieztos zarus noliek maliņā (tālāk pastāstīšu, kā tie var noderēt!). Pēc griešanas no stumbra nolasa visas lapiņas un mazos dzinumus, taurīti pilnībā atlapo.
    • Ja nav pietiekami daudz vietas, kur eņģeļtaures ziemā glabāt, var atstāt tikai 10–20 cm garus stumbenīšus un podus krāmēt kaudzēs. Tikai jārēķinās, ka, nesaglabājot Y zarojumu, nākamajā sezonā tās uzziedēs vēlāk.
    • Atceries! Auga daļas, kas nav pārkoksnējušās, ziemas laikā visdrīzāk nokaltīs vai sapūs. 

    Foto: no Ulda Lemhena personiskā arhīva

    Ņem vērā!

    Svarīgi, lai šķēres būtu patiešām asas, jo, ja griežot saspiedīsi taures stumbru, tas šajā vietā sāks bojāties. Tad ziemošana neizdosies, nemaz nerunājot par spraudeņu apsakņošanos, ja vēlēsies taurītes pavairot.

    2. Apstrādāt pret kaitēkļiem.

    Pēc tam, kad augi apgriezti, vēlams tauru stumbrus apstrādāt ar kādu no insekticīdiem, lai izvairītos no dažādu kukaiņu ievazāšanas telpās, kur tās ziemos. Es šim nolūkam izmantoju zaļo ziepju ekstraktu, ar ko rūpīgi nomigloju stumbru un arī augsni podā. Kad taurīte apžūst, tā ir gatava doties uz telpām.

    Kur guldināt?

    • Te nu katram jāskatās pēc savām iespējām. Eņģeļtaures var pārziemināt oranžērijā vai ziemas dārzā, un tas lielas pūles neprasa. Galvenais ir augus iedabūt ziemošanas telpā. Es to daru, uzceļot podu uz kravas ratiņiem.
    • Vairāk rūpju būs tad, ja savas taures pa ziemu grasies turēt pagrabā, garāžā vai kādā citā telpā. Tad jāievēro divas svarīgas lietas – pirmkārt, telpā nedrīkst būt mīnusi, otrkārt, tā nedrīkst būt pārlieku mitra. Nepieciešama laba ventilācija, atbilstoša temperatūra un gaisa mitrums. Ideālā temperatūra būtu robežās no +5 līdz +12 grādiem, vēlamais gaisa mitrums – 40–60 %.
    • Pagrabs var būt gan daļēji apgaismots, gan pilnīgi tumšs – tam nav lielas nozīmes, jo augam nav lapu un fotosintēze tik un tā nevar notikt.

    Foto: no Ulda Lemhena personiskā arhīva

    Kā pieskatīt? 

    Apmēram reizi mēnesī taurītes vajadzētu aplūkot un, ja nepieciešams, nedaudz aplaistīt. Vislabākais rādītājs ir augsne podā – ja tā sāk atdalīties no poda malām, tad vajag drusku apliet. Ļoti svarīgi gan ir nepārlaistīt. Labāk, lai augam ir par sausu, nevis par slapju, jo, kamēr taurītei nav lapu, liekajam mitrumam nav kur palikt, tāpēc tas lēnām var nopūdēt saknes. Tas jāatceras arī pavasarī, taurītes modinot: galvenais – nepārliet!

    Padoms pavasarim

    Kā eņģeļtaures modināt? Martā, kad dienas kļūst garākas, podus iznes no pagraba, liek siltākā vietā un biežāk laista. Parādoties jaunajiem dzinumiem, sāk piebarot. Vislabāk lietot speciālo eņģeļtauru mēslojumu, bet, ja tas nav pieejams, iesaku Kristalonu atbilstoši auga attīstības fāzei.

     

     

     

     

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē