• Saules apdegums, karstums vai dūriens. Kā sev palīdzēt?

    Svētki
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    20. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Saule šobrīd ir zenītā, bet svētku dalībnieki tās redzeslokā – visu dienu no rīta līdz vakaram! Taču, ja Dziesmusvētkus salīdzina, piemēram, ar pludmales volejbola turnīru, ir vairākas priekšrocības – ķermeni klāj apģērbs, ir vairāk iespēju patverties ēnā un nav jūras brīzes, kas mānīgi mazina saules kaitējuma risku.

    Vēro savu ēnu!

    Zinot, ka daudzas stundas nāksies būt atklātā saulē, rēķinies, ka tā savus kaitīgos starus bez žēlastības raidīs visas dienas garumā, taču īpaši spēcīgi laikā no pulksten 11 līdz 16. Vari pat neskatīties pulkstenī – ultravioletā starojuma intensitātes rādītājs ir arī ēnas garums. Ja tava ēna ir par tevi īsāka, ādai nepieciešama visspēcīgākā aizsardzība (pat, ja debesis klāj mākoņi vai gaisa temperatūra ir mērena). Galvenokārt parūpējies par to, lai tiktu aizsargātas zonas, ko nesedz apģērbs, uzklājot tām saules aizsarglīdzekli.

    Lieto pareizi!

    Uz līdzekļa iepakojuma solīto drošību iegūsi tikai tad, ja skrupulozi ievērosi dažas lietas.

    Pirmkārt, parūpējies par ādu jau no paša rīta. Pirms došanās laukā, zonām, kuras nesedz apģērbs, uzklāj aizsargkrēmu ar vismaz SPF 30. Izvēlies krēmu, kas sargā ne tikai pret UVB, bet arī UVA stariem (tas norādīts uz iepakojuma), kas ādā tiek ievērojami dziļāk, veicinot ādas novecošanos un ietekmējot šūnu ģenētisko informāciju.

    Lai uzsvērtu līdzeklim piemītošo UVA aizsardzību, zīmoli biežāk izmanto Āzijas sistēmu – burtus PA un tiem sekojošus plusiņus. Attiecīgi PA + apzīmē vāju UVA starojuma aizsardzību, bet PA++++ – ļoti spēcīgu.

    Virs aizsargkrēma uz sejas vari uzklāt tonālo krēmu vai seju piepūderēt – tas filtru efektivitāti nemazinās. Taču, iespējams, ērtāk ir izvēlēties saules aizsarglīdzekli, kas pilda arī tonālā līdzekļa (vai pūdera) funkciju, tādus pietiekamā klāstā atradīsi katrā aptiekā.

    Otrkārt, saules aizsargfiltru darbības laiks ir apmēram divas stundas – faktiski, ja no mājas izej pēc šī laika, aizsardzība jau ir beigusies. Tas nozīmē, ka arī visaugstākās pakāpes aizsarglīdzeklis dienas laikā uz ādas jāuzklāj atkārtoti. (Paradoksāli, bet ir atklāts – tieši lietojot augstas aizsardzības līdzekļus, var gadīties apdegt, jo maldīgi šķiet – uzklāju SPF 50, tāpēc varu neraizēties visas dienas garumā.)

    Esot cilvēkos, šim nolūkam visērtākie ir izsmidzināmie līdzekļi, ko plānas migliņas veidā izsmidzini uz ādas. Taču zonām, kas apdeg īpaši ātri – ausīm, degunam, vaigu galiem, dekoltē  – labs aizsargs būs saules zīmulītis. Atceries – kad jūti, ka āda jau sāk kļūt jutīga, faktiski ir par vēlu un apdegums ir izveidojies, tāpēc līdzekli uzklāj pietiekami bieži, negaidot ādas palīgā saucienu.

    Ja tomēr gadījies apdegt

    • Ja āda tomēr apdegusi, to pēc iespējas ātrāk jāpaslēpj no saules un jāsāk atvēsināt – vislabāk ieej vēsā dušā vai vannā. Ja apdedzis neliels ādas laukums, pietiks ar vēsu mitra dvielīša kompresi.
    • Kad ādas temperatūra mazinājusies un tā vēl ir nedaudz mitra, uzklāj vieglas konsistences mitrinošu līdzekli ar atvēsinošu efektu vai jebkuru produktu, kas paredzēts saules skartai ādai.
    • Ja jūti sāpes, uz vēsas ādas vari uzklāt alvejas gēlu, smagākā gadījumā iedzert pretsāpju un pretiekaisuma tableti.
    • Tā kā saules apdegums veicina ķermeņa atūdeņošanos, dzer daudz tīru ūdeni vai speciālos sporta dzērienus, kas organismā normalizē elektrolītu līmeni.
    • Ja izveidojušās liela izmēra tulznas, sazinies ar ārstu.
    • Turpmākās dienas, līdz ādas stāvoklis normalizējas, paliec telpās – āda nedrīkst sastapties ar papildus ultravioleto starojumu. Ja nu tomēr svētku grafiks dara savu un telpās palikt nevari, apdegušais ādas laukums jāapsedz ar apģērbu, taču, ja cietusi seja, tai jāuzklāj un regulāri atjauno visaugstākā faktora aizsarglīdzeklis un obligāti jāvalkā cepure ar platām malām, kas met ēnu uz sejas, kakla un pleciem.

    Ko noteikti nedarīt

    • Sliktākais, ko vari darīt, ja apdegusi āda – kamēr tā nav atdzesēta, uzklāt taukainu krēmu vai ziedi. Jebkura eļļa, vazelīns, arī tautā ieteiktie sviests un krējums, noturēs siltumu ādā, pastiprinot iekaisumu. Vienīgais izņēmums ir vēss kefīrs – to gan var uzklāt skartajai zonai, ja nekā cita nav pa rokai.
    • Lai cik traucējošas būtu sāpes, izvairies no pretsāpju ziedēm ar izskaņu «- kaīns», piemēram, lidokaīns vai benzokaīns, jo tās var izraisīt alerģiju.
    • Nelieto kosmētisko līdzekli, kas satur alkoholu – tas izsausinās ādu vēl vairāk un palēninās dzīšanu.
    • Neliec apdegušajai ādai klāt ledu! Tas izteikti palēnina asinsriti un tādējādi vēl vairāk kaitē. Tā vietā apdegumu turi zem tekoša, vēsa ūdens.
    • Nekādā gadījumā neaiztiec apdeguma tulznas – kamēr organisms cīnās ar apdegumu, tā ātri var pārvērsties par infekcijas ieejas vārtiem.
    Atceries, ka ir virkne medikamentu, kas ādu padara ievainojamāku, jutīgāku pret sauli – antibiotikas, pretsēnīšu, pretiekaisuma līdzekļi, zāles pret augstu asinsspiedienu, ķīmijterapijas zāles, u.c. Ja lieto medikamentus, pirms došanās saulē rūpīgi izlasi lietošanas instrukciju!

    Saules dūriens

    To izraisa ilgstoša uzturēšanās tiešos saules staros. To ietekmē paplašinās galvas asinsvadi, kas smagākos gadījumos pat var izraisīt tūsku un to plīsumu.

    Pirmās pazīmes, kas liecina par saules dūrienu:

    • pēkšņs vājums,
    • auksti sviedri,
    • miegainība,
    • reibonis,
    • paātrināta sirdsdarbība,
    • reibonis.

    Kā palīdzēt?

    • Ja ir aizdomas par saules dūrienu, cietušais jānogādā vēsākā vietā un jācenšas atvēsināt, jādod padzerties vēsu ūdeni un jāatbrīvo no cieša apģērba. Ja nepieciešams, var lietot pretsāpju un pretdrudža līdzekļus.
    • Ja cilvēks zaudējis samaņu vai saules dūrienu guvis bērns vai gados vecāks cilvēks, jāizsauc Neatliekamais medicīniskās palīdzības dienests.

    Karstuma dūriens

    Tas ir stāvoklis, kas rodas, organismam pārkarstot (tas var notikt arī ļoti siltās telpās). Organisms vairs nespēj sevi dzesēt, un nojūk dabiskā termoregulācija. Organisma pārkaršanu veicina paaugstināta fiziskā slodze karstos laikapstākļos.

    Pazīmes:

    • spēcīgi krampji rokās, kājās, vēdera apvidū, kas var rasties gan karstuma, gan dehidratācijas rezultātā,
    • ļoti pārspīlēta svīšana vai tieši pretēji – svīšana var apstāties,
    • pulsējošas un neizturamas galvassāpes,
    • reibonis,
    • slikta dūša,
    • vemšana,
    • apjukums,
    • grūtības pārvietoties.

    Kā palīdzēt?

    • Jārīkojas līdzīgi kā saules dūriena gadījumā, pēc iespējas cietušo atvēsinot, taču ļoti būtiski ir to darīt pakāpeniski, jo strauja asinsvadu sašaurināšanās var radīt nopietnu kaitējumu veselībai. Ja nav pārliecības, ka cietušā stāvoklis uzlabojas, noteikti jāizsauc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.
    • Ilgi uzturoties laukā, ļoti svarīgi ir dzert daudz ūdens – vismaz 1,5 – 3 litrus. Jo lielāka fiziska slodze, jo vairāk ūdens jāuzņem.

    Lai neveicinātu organisma atūdeņošanos, jāatsakās no alkohola, liekas kafijas, melnās tējas un citiem kofeīnu saturošiem dzērieniem.

    5 fakti, ko, iespējams, nezināji

    • Visneaizsargātākā pret saules apdegumu ir neiesauļota āda – dabiskais iedegums nodrošina aizsardzību apmēram SPF 5 – SPF 15 līmenī. Tas izskaidrojams ar to , ka trīs miljonu gadu laikā kopš cilvēka ādu neklāj apmatojums, tā saulei ir zināmā mērā pielāgojusies – ādā esošajam pigmentam melanīnam piemīt unikālas UVB staru absorbēšanas spējas. Taču aizsargkrēms jālieto arī tad, kad āda iesauļojusies, jo apdegums ir tikai viens no iespējamiem riskiem. Veselībai bīstamāki ir saules UVA stari, kas apdegumu neveido, taču nemanāmi iekļūst ādā, palielinot onkoloģisko risku un spēcīgi novecinot ādu.
    • Ieteikumam izvairīties no saules tās aktīvākajās stundās no pulksten 11 līdz 16 ir pamats, jo tieši šajā laikā saules UVB starojums, kas izraisa ādas apdegumu, ir visintensīvākais. Taču UVA stari ir vienādi agresīvi neatkarīgi no pulksteņa laika.
    • Atzīme ūdensizturīgs uz līdzekļa iepakojuma nenozīmē, ka tas būs efektīvs visas dienas garumā. Arī tāds līdzeklis ik pēc divām stundām jāuzklāj atkārtoti.
    • Saules aizsarglīdzeklis jāpērk katru gadu no jauna – šajā laikā aizsargfiltri kļūst mazāk efektīvi vai pat pilnībā zaudē efektivitāti.
    • Runājot par kopjošo kosmētiku, jaunākais uzskats ir, ka ādu nevajag pārsātināt ar daudz dažādām aktīvām vielām. Ar saules aizsarglīdzekļiem ir pretēji – jo vairāk dažādu filtru līdzeklī iekļauts, jo tas būs efektīvāks un drošāks. Minerālie saules filtri uz ādas virsmas izveido sīku spogulīšu vairogu, kas fiziski atstaro saules starus, taču ķīmiskie filtri saules gaismu neatstaro, bet, mijiedarbojoties ar ādā esošiem elementiem, absorbē to un pārveido ādai draudzīgākā enerģijā. Tieši to kombinācija ādu pasargās sevišķi efektīvi.

    Citi raksti Dziesmusvētku sadaļā

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē