• Zālēs izmanto aizliegtu vielu, kas var būt bīstama veselībai?!

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    9. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: HBRH/Shutterstock.com
    Lasītāja jautā par kādu bīstamu krāsvielu, ko aizliegts izmantot pārtikā, – titāna dioksīdu (E171). Viņa atklājusi, ka šī viela joprojām sastopama dažādu medikamentu sastāvā. Kāpēc tā, un vai tas nav veselībai bīstami, skaidro Tanita Tamme-Zvejniece, Zāļu valsts aģentūras sabiedrisko attiecību speciāliste.

    Lasītājas vēstule: Kādā žurnālā izlasīju, ka Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti veikuši kontroli vairākiem uztura bagātinātājiem un atsaukuši tos no tirdzniecības, jo konstatējuši to saturā neatļautu pārtikas piedevu titāna dioksīdu (E171), šo kaitīgo krāsvielu aizliedza lietot jau 2022. gadā.

    Bet kā ir ar zālēm? Man pastāvīgi jālieto «Concor 2,5 mg», kura sastāvā arī ir E171. Nesen iegādājos bezrecepšu zāles «Kreon 1000» un «Loperamide Stirol 2 mg», kuru sastāvā arī ir šī krāsviela. Ārija

    Paldies, Ārija, par jautājumu. Lai gan titāna dioksīdu (E171) no 2022. gada 18. janvāra aizliegts izmantot kā piedevu pārtikas produktos, šobrīd atļauts to izmantot zālēs.

    Titāna dioksīds kā krāsviela ir daudzu zāļu sastāvā.

    Tā aizvietošana ar citu palīgvielu prasa laiku, jo nepieciešama izpēte un testēšana, lai pārliecinātos par zāļu drošumu, kvalitāti un efektivitāti, lietojot alternatīvu palīgvielu. Diskusijas par titāna dioksīda izmantošanu zāļu ražošanā tika aktualizētas pēc tam, kad to aizliedza lietot pārtikas produktos, taču nevajag pārlieku uztraukties, jo šī viela medikamentos ir ļoti, ļoti maz.

    Šobrīd, lai nodrošinātu zāļu pieejamību pacientiem, spēkā esošie normatīvie akti paredz, ka titāna dioksīdu drīkst turpināt izmantot zālēs, līdz Eiropas Komisija (EK) pieņem galīgo lēmumu. 

    Titāna dioksīda izplatība ir ierobežota, balstoties uz bažām par iespējamo genotoksicitāti.

    Tā nozīmē ķīmisku vielu īpašību ietekmēt ģenētisko informāciju šūnā, izraisot mutācijas, kuras var izraisīt vēzi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē