- 3 āboli
- 2 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas
- 1 tējkarote rīvētas citrona miziņas
- 2 ēdamkarotes cukura
- 50 g pekanriekstu vai lazdu riekstu
Drumstalām
- 150 g miltu
- 2 ēdamkarotes cukura
- 100 g auksta sviesta
Vaniļas mērcei
- 100 g saldā krējuma (ja gribas liesāku – 50 g piena un 50 g saldā krējuma)
- 2 tējkarotes (var arī vairāk) vaniļas cukura
- 1 olas dzeltenums
Miltus ieber bļodā un samaisa ar divām ēdamkarotēm cukura. Sviestu (to var iepriekš pat ielikt saldētavā, jo tam jābūt ļoti aukstam) sarīvē uz rupjas rīves miltu bļodā. Sviesta skaidiņas iemīca miltos un ar pirkstiem izveido drumstalu mīklu. Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež šķēlītēs, apslaka ar divām ēdamkarotēm citronu sulas un ber ar sviestu ieziestā cepamajā formā (es lietoju apmēram 20 cm diametra tartes formu). Citronam norīvē miziņu, samaisa ar divām ēdamkarotēm cukura un pārkaisa āboliem. Sasmalcina riekstus un arī pārber āboliem. Pa virsu uzkaisa drumstalu mīklu un liek cepeškrāsnī 220 grādu karstumā. Cep apmēram 20–25 minūtes, līdz drumstalu virspuse kļūst zeltaini brūna.
Vaniļas mērce: katliņā ielej pienu un saldo krējumu, uzvāra. Noliek maliņā, lai nedaudz atdziest. Atsevišķā bļodā samaisa olas dzeltenumu ar vaniļas cukuru un pievieno siltajam pienam. Lēni maisot, vēlreiz uzvāra, lai mērce mazliet iebiezinās. Viss, gatavs!
Ja nav vaniļas mērces, pasniedz siltu ar saldējumu!