• Lai apavi nenoberztu kājas

    Apavi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    1. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kāpēc pēkšņi tik jutīgas kājas? Visbiežāk noberzumi rodas tieši jaunu kurpju dēļ vai arī no vienas sezonu apavu valkāšanas, pārejot uz citu sezonu.

    Pēc ziemas kāju āda ir vārgāka, jo rudeni un ziemu kājas atradušās apavos, kur āda visu laiku bijusi mazlietiņ mikla. Vasaras kurpēs kāju āda izžūst, bet kustoties atkal sāk svīst. Tiklīdz kāja sasvīst, āda pielīp pie kurpes un šļūkā līdzi apaviem, tādējādi šai vietā drīz vien izveidojas tulzna, noberzums.

    Ādas virsējais slānis jeb epiderma spiediena un šļūkāšanas dēļ tiek atbīdīta no ādas apakšējā slāņa dermas. Starp šiem slāņiem izveidojas tukšums, kur satek limfa un rodas tulzna. Kāju āda stipra kļūst tikai vasaras vidū, kad pēdas jau pieradušas gan pie staigāšanas basām kājām, gan dažādu apavu valkāšanas.

    3 padomi vasaras kurpju valkāšanai:

    1. Tikko nopirktas vai pēc ziemas no skapja izvilktas kurpes vismaz divas trīs stundas ieteicams pavalkāt mājās – tā redzēsi, vai kurpes berž, un palēnām pieradināsi kājas arī pie neierastajiem apaviem. Kāju ādai nepieciešams laiks, lai sarastu ar kurpes materiālu – vienalga, kāds tas būtu: āda, mākslīgā āda vai audums. Kad kāja pieradīs, apavi vairs neberzīs. Bet arī šis nav risinājums, ja apavus gribas uzvilkt jau šodien vai, piemēram, rīt.
    2. Vismaz pirmajās dienās apavos vari vilkt tā dēvētās pēdiņas, kas pieejamas dažādās krāsās un kalpos kā aizsargslānis starp kāju ādu un kurpes materiālu.
    3. Aptiekā var iegādāties speciālu prettulznu vaska rullīti, ar kuru pirms kurpju vilkšanas ievasko kājas vietās, kur parasti veidojas noberzumi: virs papēža, kur atrodas kurpju siksniņa vai kape, pēdas virspusē, kur parasti berž siksniņas, starp pirkstiem un uz pirkstu sāniem (visbiežāk cieš mazais pirkstiņš un īkšķis). Ar šo vaska rullīti droši vari ievaskot arī apavus – siksniņas, kas parasti berž, tāpat arī apavu kapi.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē