• Islandes latviete vēro, kā zvejnieku ciematu aprij lava: Ir baisi!

    Dabas stihijas
    Estere Jansone
    15. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Toby Elliott/Unsplash
    Svētdien, 14. janvārī, Islandi satricināja vulkāna izvirdums, par kuru meteorologi islandiešus brīdināja jau novembrī. Lava sasniegusi zvejnieku ciematiņu Grindavīku, kur aizdegušās vairākas dzīvojamās mājas.

    Šo svētdien pulksten 7.57 (plkst.9.57 pēc Latvijas laika) Islandē sākās vulkāna izvirdums, kad lava sāka izplūst no plaisas zemē pāris simts metrus no zvejnieku ciematiņa Grindavīkas, kas atrodas nieka 70 kilometru attālumā no Islandes galvaspilsētas Reikjavīkas. Pāris stundas vēlāk plaisas garums bija palielinājies līdz aptuveni kilometram un no tās plūda kvēlojošas oranžas lavas strūklas. Lava izplūda gan no plaisas, gan vulkāna. Ap pusdienlaiku zeme atvērās arī Grindavīkas ziemeļu piepilsētā, un lavas plūsma sasniedza pilsētu, aizdedzinot vismaz divas ēkas.

    Jau ziņots, ka šo sestdien, 13. janvārī, vulkāniskās aktivitātes dēļ Grindavīkas iedzīvotājiem tika dots rīkojums evakuēties līdz pirmdienas vakaram, taču, svētdien sākoties izvirdumam, tika veikta steidzama evakuācija. Zemestrīču dēļ grindavīkieši iedzīvotāji tika jau tika evakuēti arī novembrī. Islandes Civilās aizsardzības dienesta pārstāvis Vidirs Reinisons sacīja, ka svētdien notikušais izvirdums saglabāsies atmiņā ilgu laiku un, visticamāk, ir sākums šādu notikumu ķēdei.

    Islandē dzīvo un strādā arī vairāki latvieši. Ilze, kura jau vairākus gadus ar vīru un diviem bērniem par mājām sauc Ķeblabviku, seko līdzi notiekošajam, vērojot ziņas vietējā televīzijā.

    «Ir baisi uz to noskatīties.

    Skatos ziņas visu dienu šodien. Visi ļoti emocionāli,» svētdien atzina latviete. Ilze gan piebilda, ka līdz vietai, kur dzīvo viņas ģimene, lava, visticamāk, nenonāks, vakar tā plūdusi ar ātrumu 100 metri stundā. «Bail pat iedomāties, kāda ir sajūta, tiešraidē vērojot, kā tava māja nodeg vai tiek aprakta,» tā Ilze.

     

    Šobrīd no vulkāna turpina aktīvi izvirst lava.

    Vulkāna izvirdums nav radījis pelnus, kas varētu ietekmēt lidojumus. Vietējās instances ziņo, ka vulkāna izvirduma dēļ nav nācies atcelt reisus tuvējā Keflavīkas lidostā, ziņo portāls «CNN». 

    Patlaban nav ziņas par cietušajiem.

    Islandē atrodas 33 aktīvas vulkānu sistēmas.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē