Olimpiskais medaļnieks Sebastians Ko: Pats svarīgākais ir izvēlēties sev pareizos vecākus

Sebastians Ko, Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas prezidents, sarunas laikā ik pa brīdim pamet acis uz loga pusi. Grasās līt. Viņš katrreiz sarauc degunu, un pierē iezogas rūpju rieva. Tas laikam tāpēc, ka šodien pa Rīgas ielām skries simtiem cilvēku pasaules skriešanas čempionātā, un lietus nav gluži tas, kas bija Sebastiana un viņa komandas plānos. Kad lieku Sebastianam aizvērt acis un iedomāties, kas ir laimīgā vieta uz pasaules, viņš nevilcinoties iesaucas: «Austrālija! Tur ir silti, tur ir plaši tuksneši un skaisti krasti, kurus apskalo okeāns.» Viņš pasmaida. «Vēl man patīk Amerika, jo tā ir tik kontrastaina zeme. Tur esmu saticis pašus gudrākos un dumjākos cilvēkus, tur dzīvoja arī mani vecāki un joprojām dzīvo mans brālis. Bet, ja jānosauc viena pilsēta, tā būtu Roma!»
Kristaps Pētersons
Foto: Gatis Gierts

Sebastiana Ko līdzšinējo dzīvi var iedalīt trīs daļās. Divas ir saistītas ar sportu, bet viena ar politiku. Visās trijās viņš ieņēmis augstākās pozīcijas, baudījis sasniegumus, atzinīgi sevi pierādot uz pasaules skatuves. Jaunības pilnbriedā Sebastians bijis gan olimpiskā zelta, gan vairāku pasaules rekordu īpašnieks. Tad viņa aktīvā un avantūristiskā daba dzīves ceļu iestūrēja politikā. Būdams uzticams konservatīvo vērtībām, viņš uzreiz pēc sportista karjeras kļuva par tautas kalpu Anglijas parlamentā un pamanījies pat vairākus gadus vadīt opozīcijas līdera Viljama Hēga biroju.

Pēc sekmīgi noorganizētām Londonas olimpiskajām spēlēm 2012. gadā viņš atgriezās sportā kā funkcionārs un kopš 2015. gada ieņem augsto Starptautiskās Vieglatlētikas ­federācijas prezidenta amatu. Rīga viņu iedvesmo. Un, lai cik savādi tas būtu, nevis aktīvo skrējēju, bet gan mūsu mākslas un džeza tradīciju dēļ. 

– Jūs noteikti esat lasījis padomus, kādam apģērbam jābūt nobrieduša un pārliecināta vīrieša garderobē, ar kādām mašīnām viņam jābrauc, kāds cigārs jāsmēķē un kāds konjaks jādzer svētdienās. Ja es vaicātu, kādam minimumam fizisko kustību un aktivitāšu ir jābūt vīrietim ap 40 un 50, ko jūs atbildētu?
– Pirmkārt, neesmu ieinteresēts mašīnās. Un daudzi jums teiks, ka lielākoties valkāju vienas un tās pašas drēbes. Tas ir labs, bet arī ļoti personīgs jautājums. Kāds teiks, ka labs veids, kā uzturēt sevi formā, ir peldēšana. Neciešu peldēšanu. Neeju jūrā vai baseinos. Eju dušā vai vannā – tā ir mana tuvākā saskarsme ar ūdeni. Man patīk ­burāšana, bet iešana ūdenī mani nevilina. Varētu mēģināt teikt, ka skriešana divdesmit minūtes dienā ir laba nodarbe.

Mani vecāki vispār bija diezgan bohēmiski, viņi nevis spieda mani kaut ko darīt, bet tieši otrādi – šad tad novirzīja uzmanību kur citur, parādot, ka pasaulē eksistē arī daudz kas cits bez sporta un skriešanas.

– Man nepatīk skriet.
– Tieši tā. Tev noteikti patīk peldēšana.

– Noteikti vairāk nekā ­skriešana.
– Tas atkarīgs no katra individuāli. Es, piemēram, daudz staigāju. Kad esmu Londonā, reti izmantoju taksometru un, cik vien iespējams, maz izmantoju metro. Nezinu, cik tieši soļu nostaigāju. Tāpat skrienu katru otro dienu un tajās dienās, kad neskrienu, izstaipu muskuļus. Manuprāt, tā arī ir atbilde – darīt kaut ko nedaudz, bet katru dienu. Protams, nenosodu sevi, ja neesmu vienu vai divas dienas veicis fiziskas aktivitātes, bet trešajā dienā kļūstu diezgan neciešams – var redzēt, ka neesmu bijis skriet. Mani bērni to var apliecināt. Joprojām ­fiziskām aktivitātēm pieeju nopietni un tās veicu ļoti apzināti. Laikam vienkārši pieradums.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē