• Krūšu samazināšana… vīrietim!

    Reklāmraksts
    Arta Lāce
    27. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Tu sporto un dzīvo veselīgi, taču aug nevis krūšu muskuļi, bet gan pašas krūtis!

    KONSULTĒ – MARTA RUDAKOVSKA, plastikas un rokas ķirurģe klīnikā Aesthetica.

    Testosterons pabērna lomā

    Palielinātas krūtis pret savu gribu dzīves laikā veidojas vismaz trešdaļai vīriešu, bieži vien iedragājot pašapziņu, liekot mocīties kompleksos un mudinot labi piegulošo kreklu nomainīt uz krietni vaļīgāku apģērbu.

    Viena lieta, ja pie vainas ir pārāk laba apetīte un greizi ēšanas paradumi – tad krūtis veidojas no taukaudiem, kas mēdz uzkrāties ne tikai uz vēdera vai dibena. Medicīnā to sauc par pseidoginekomastiju. Bet ir arī īstā ginekomastija.

    «Lai gan citādi svars un ķermeņa komplekcija var būt pilnīgi normāla, šajā gadījumā pārmērīgi palielinās krūšu dziedzeraudi un veidojas mīksts, bet stingrs polsterējums zem krūtsgala un areolas, kas to aptver. Ginekomastija biežāk skar abas krūtis, bet var būt arī asimetriska un vienpusēja,» skaidro plastikas ķirurģe Marta Rudakovska.

    Pie vainas ir pārāk liels sievišķā hormona estrogēna daudzums organismā. Toties vīrišķais jeb androgēnais testosterons ir palicis pabērna lomā. Te vietā atgādināt, ka testosterons nav ekskluzīvi tikai kungu vai estrogēns – tikai dāmu hormons. Noteicošais ir proporcija, kas atšķiras atkarībā no dzimuma. Ja hormonu svari vīrieša organismā nosliekušies par labu estrogēnam, aug ne tikai krūtis, bet cieš arī potence.

    Dabiskie līdzsvara jaucēji

    «Vīrieša dzīvē ir trīs periodi, kad krūšu palielināšanās ir tīri fizioloģiska parādība,» norāda ārste. «Pēc piedzimšanas puikas organismā var būt palikuši no mammas mantotie estrogēni, un tad krūtis izskatās kā mazam sumo cīkstonim. Tomēr 2–3 nedēļu laikā viss normalizējas pats no sevis.»

    Otrs kritiskais periods ir pusaudža gadi, kad notiek strauja augšana un hormonālās sistēmas nobriešana – kulminācija parasti tiek sasniegta 12–14 gadu vecumā. Lai gan tīņu puikām tādas ķermeņa pārmaiņas sagādā lielus pārdzīvojumus, liekot slēpties zem lielizmēra džemperiem, ir vienkārši jānogaida. Sasniedzot 17–18 gadu vecumu, krūtis vīriešiem raksturīgo formu lielākoties iegūst bez jebkādas iejaukšanās. «Kamēr hormonu laboratorija strādā pilnā sparā, iejaukties nemaz nedrīkst! Ja sēklinieki turpina augt un izdalīt hormonus, veicot operāciju, krūšu palielināšanās neapstāsies,» paskaidro plastikas ķirurģe.

    Trešais posms saistāms ar andropauzi, kas parasti piemeklē pēc 50 gadu vecuma. Tad dabiski var samazināties testosterna izstrāde organismā, turklāt biežāk mēdz pieaugt liekais svars un līdz ar to – taukaudu krājumi organismā. Bet tauciņi nāk par labu estrogēna sintēzei…

    Nelabie postītāji

    Plastikas ķirurga kabinetā, vēloties tikt vaļā no sievišķīgām krūtīm, visbiežāk nonāk sportiski un aktīvi vīrieši, kas jaunībā sagrēkojuši ar dopinga jeb anabolo steroīdu lietošanu. Jā, no vienas puses, sintētiskie testosterona atvasinājumi ļauj ātrāk uzaudzēt lielāku muskuļu masu, no otras puses – tu pats sevi ķīmiski kastrē, jo šie preparāti nomāc vīrišķo dzimumhormonu ražojošo dziedzeru darbību.

    Estrogēna pārprodukciju veicina arī aizraušanās ar citām neveselīgām vielām, piemēram, alkoholu, marihuānu, amfetamīniem un heroīnu.

    Ir arī virkne medikamentu, kam kā blakne izpaužas krūšu palielināšanās, piemēram, dažas antibiotikas, tricikliskie antidepresanti, sirds un asinsvadu zāles.

    Un vēl estrogēna pārsvaru organismā var izraisīt dažādas slimības, piemēram, vielmaiņas kaites, cukura diabēts, hroniska nieru slimība, vairogdziedzera vai aknu darbības traucējumi, aknu ciroze, hormonatkarīga vēža rašanās.

    Ko darīt?

    Pirmā doma mēdz būt tāda: ātrāk jātiek vaļā no tiem sieviešu pupiņiem! Kā to visveiklāk var dabūt gatavu? Protams, ar operāciju! «Patiesībā plastikas ķirurgs ir pēdējā instance, jo nav jēgas gulties zem skalpeļa, ja nav apturēta estrogēna pārmērīgā sintēze – krūtis palielināsies no jauna. Tātad vispirms jānoskaidro cēlonis un jātiek galā ar to. Tad nereti liekās krūtis pazūd pašas no sevis un ķirurģiska iejaukšanās nemaz nav nepieciešama,» skaidro Marta Rudakovska.

    Tādēļ sāc ar vizīti pie ģimenes ārsta! Dakteris nozīmēs hormonu analīzes, krūšu dziedzeru ultrasonogrāfiju un, ja ir aizdomas par ļaundabīgu audzēju (krūts vēzis skar ne tikai sievietes!), arī mamogrāfiju. Iespējams, nosūtīs pie endokrinologa, urologa vai androloga. «Pilnīgi noteikti jādodas pie ārsta, ja ir sāpes, pietūkums, jutīgi krūšgali, izdalījumi no tiem!» brīdina ārste.

    Un tikai pēc tam, kad tikts galā ar mājasdarbu, ir kārta estētiskajai medicīnai.

    KOMENTĒ – Aesthetica fizioterapeits MĀRIS RODKE:

    «Pseidoginekomastijas gadījumā krūšu muskuļu masas palielināšana ir efektīvs veids, kā vizuāli likt krūtīm izskatīties labi pat ar liekajiem taukaudiem. Jo lielāks muskulis, jo lielāks laukums ādai un taukaudiem ir jānoklāj, tie vairāk izklīst un veido ilūziju, ka krūtis ir slaidākas, pat ja kopējais ķermeņa tauku procents nav mazinājies. Fizisko aktivitāšu ietekmē arī palielināsies patērētās kalorijas dienas laikā, kas nozīmē lielāku potenciālu zaudēt liekos taukaudus, optimizēt hormonālo līmeni un mazināt hronisko slimību risku, kas mazinās arī ginekomastijas veidošanās risku.

    Tomēr jāatceras, ka taukaudus nav iespējams mazināt paātrināti tikai vienā ķermeņa zonā, mērķtiecīgi to trenējot. Tie vienmēr pazudīs proporcionāli visā ķermenī kopā, tāpēc treniņos vajadzētu iekļaut gan hipertrofijas vingrinājumus, gan ilgu mērenas intensitātes kardioslodzi.»

    5 jautājumi par plastisko ķirurģiju

    1. Kā notiek operācija, un cik tā maksā?

    Operācija gaita atšķiras atkarībā no tā, kas izraisījis krūšu palielināšanos. Parasti tā notiek vispārējā, atsevišķos gadījumos – lokālā anestēzijā un ilgst apmēram stundu pusotras.

    • Ja polsterējumu veido dziedzeraudi, tiek veikta subkutāna jeb zemādas mastektomija: veidojot nelielu iegriezumu gar krūts areolu, krūts dziedzeris tiek sadalīts un izņemts. Areolas, kas aptver krūtsgalu, parasti saraujas pašas.
    • Ja krūts apjomu veido gan dziedzeraudi, gan taukaudi, operāciju var kombinēt ar tauku atsūkšanu. Ja nokarenās krūtis pamatā veido taukaudi, iespējams, dakteris sūtīs tevi mājās, vispirms lūdzot samazināt svaru. Citādi operācijas rezultāts būs neapmierinošs. Strauji zaudējot lielu svaru, var gadīties, ka jānogriež arī liekā āda un jāpārvieto krūtsgals un areola.

    Operācijas cena atkarībā no darāmā apjoma ir 2300–4000 eiro. Tomēr tev pašam nav jāizdomā, kurš scenārijs būs labākais. Ārsts uz katru pacientu skatās individuāli un izskaidro, kāda apjoma ķirurģija nepieciešama, lai sasniegtu labāko estētisko efektu.

    2. Vai izņemtā dziedzera vietā zem ādas nepaliks brīva telpa?

    Īsā atbilde ir: nē! Jā, izņemot liekos audus, patiešām veidojas dobums, un, tā kā daba nemīl tukšumu, to var aizpildīt audu šķidrums. Pirmkārt, lai to izvadītu, operētajā krūtī vai abās uz dažām dienām ievieto drenas.

    Otrkārt, pēc operācijas mēneša garumā dienu un nakti jānēsā nospiedošs pārsējs. Kompresijas veļa ļauj arī labāk saaugt audiem, lai āda virs ribām nestaigātu. Protams, mazgājoties pārsēju drīkst noņemt.

    3. Kad varēšu atgriezties darbā un sporta zālē?

    Ja tu strādā birojā, varēsi atgriezties darbā pēc 7–10 dienām. Ja darbam pamatā vajadzīgs muskuļu spēks, jānogaida vismaz divas nedēļas. Kardiotreniņiem varēsi nodoties pēc pāris nedēļām, cilāt svarus – pēc mēneša.Jebkurā gadījumā pirmās divas nedēļas jāievēro ļoti saudzējošs režīms, lai neizraisītu asiņošanu. Tas nozīmē, ka jāaizmirst gan par sporta zāli un baseinu, gan par dažādām aktivitātēm, kas paredz stiepšanos un smagumu cilāšanu. Arī pirts prieki jāatliek uz vēlāku laiku, jo karstumā paplašinās asinsvadi, paātrinās asins plūsma un var sākties asiņošana.

    4.Kad būs redzams galīgais iznākums?

    Skaidra bilde būs redzama pēc 3–4 mēnešiem, bet, lai novērtētu, kā notiek dzīšana un veidojas rēta, uz atkārtotu vizīti pie plastikas ķirurga jādodas pēc jau aptuveni diviem mēnešiem. Rēta sāk balēt apmēram pusgadu pēc operācijas.

    5. Vai operācija novērš ginekomastiju uz visiem laikiem?

    Ja viss ir izdarīts pareizi, proti, pirms operācijas veikti izmeklējumi – analīzes, ultrasonogrāfija – un apturēta estrogēna pārprodukcija, ginekomastijai nevajadzētu atgriezties. Jā, andropauzes laikā var palielināties taukaudu daudzums un krūtis atkal var iegūt nevēlamu formu, bet tad tā būs pseidoginekomastija.

    Lasi vairāk šeit!

     

    Materiāls tapis sadarbībā ar:

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē