• Ukrainā radītu šķirņu izlase tavam augļudārzam

    Aktuāli
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    20. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

     Saldo ķiršu šķirne ‘Doņeckij 42-37’.
    Foto: No izdevniecības arhīva
    Saldo ķiršu šķirne ‘Doņeckij 42-37’.
    6/7BUMBIERES

    BUMBIERES

    ‘Tajuščaja’. Zied vēlu. Vidēji lielie, dzeltenie augļi vācami septembra beigās, oktobra sākumā, labi glabājas līdz janvārim. Mīkstums balts, smalkgraudains, sulīgs, maigs, kūstošs, skābeni salds, ar vieglu aromātu un labu vai teicamu garšu. Akmeņšūnu maz. Koks ražot sāk ceturtajā piektajā gadā pēc potēšanas skeletveidotājā. Jaunie koki ir liela auguma, vēlāk ražas ietekmē vainags kļūst vidēji liels, plati konisks, vidēji biezs. Kā jau ziemas bumbieru šķirnei, lai augļi ienāktos un sasniegtu augstu kvalitāti, jāizvēlas silta, no vējiem labi aizsargāta dārza vieta. Augsnei jābūt vidēji smagai, labi iekoptai, nodrošinātai ar mitrumu un barības elementiem.

    Šķirne ražīga. Pret bumbieru kraupi šķirne vidēji izturīga, pret augļu puvēm – izturīga. Vidēja ziemcietība

    KUR MEKLĒT STADUS?

    Kokaudzētavā Liepas: konteinerstāds – 16 eiro, liepas.lv.

     

    ‘Mļijevskaja Raņņaja’ – vasaras šķirne. Radīta 1934. gadā, un to izaudzējis I. Šidenko. Augļi ienākas augusta vidū vai pēdējās dienās, vidēji lieli, miza plāna, zaļgani dzelteni, ļoti sulīgi, saldi. Augļi jānovāc aptuveni 107 dienas pēc ziedēšanas. Augsnes izvēlē šķirne pieticīga. Ražot sāk agri, ražo labi un regulāri. Augļu noturība kokā arī laba. Ziemcietīga šķirne, piemērota audzēšanai visā Latvijas teritorijā. Izturība pret slimībām laba, taču citiem ir atšķirīga pieredze: augļi ļoti garšīgi, bet ļoti ieņēmīgi pret visām slimībām, stipri slimo ar kraupi.

     

    KUR MEKLĒT STADUS?

    • Stādaudzētavā Sakstagals: konteinerstāds – 10 eiro.
    • Kokaudzētavā Dzērves Vallē: konteinerstāds –12 eiro.
    • Pūres DIS: kailsaknis – 8 eiro, konteinerstāds – 10 eiro, puresdis.lv.

     

    ‘Bere Kijevskaja’. Vēlīnā ziemas bumbieru šķirne, izaudzējuši I. Kovtuns un R. Drozdenko. Latvijā šķirne sākta audzēt 1993. gadā. Augļiem mīkstums viegli iedzeltens, smalkgraudains, pilnīgi kūstošs, bez akmeņšūnām, ļoti sulīgs, skābeni salds, garša teicama. Augļus novāc 161 dienu pēc ziedēšanas, tātad oktobra sākumā, vēsākos novados oktobra vidū. Koks pamaza līdz vidēji liela auguma. Vienīgais trūkums – šī šķirne salā ir nedroša. Kurzemē un Zemgalē varbūt var audzēt uz sava stumbra, bet pārējā Latvijā vajadzētu potēt zaros. Jāierāda arī silta, no vējiem labi aizsargāta vieta. Vēlams stādīt kopā ar vienlaikus ziedošām šķirnēm. Ziemcietība vidēja. Izturība pret bumbieru kraupi ļoti laba. Koki vidēja auguma.

    KUR MEKLĒT STĀDUS?

    Kokaudzētavā Liepas: konteinerstāds – 16 eiro, liepas.lv.

     

    ‘Ļubimica Oseņņaja’. Ukrainā Krasnokutskas Dārzkopības izmēģinājuma stacijā izaudzējis O. Berendejs. Šī ir vēla rudens, agra ziemas šķirne, lieli, zaļi dzeltenīgi augļi, vācami septembra beigās, oktobra sākumā, glabājas līdz decembrim. Mīkstums zaļganbalts, ļoti smalkgraudains, kūstošs, salds, ar vidēji stipru, patīkamu aromātu, garša teicama. Koks vidēja auguma, piramidāls ar ražas smaguma noliektiem nokareniem zariem. Augsta ražība, augsta izturība pret kraupi un augļu puvēm, augļi labi glabājas. Ziemcietība vidēji augsta, ieteicams audzēt potētu izturīgu skeletveidotāju vainagos.

    KUR MEKLĒT STĀDUS?

    Pūres DIS: kailsaknis – 8 eiro, konteinerstāds – 10 eiro, puresdis.lv.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē