• Trušu audzēšanas ABC un divi pieredzes stāsti

    Trušu kopšana
    Egita Galiņa
    7. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    2/9Izplatītākās šķirnes

    Izplatītākās šķirnes

    Pēc auguma šķirnes iedala lielajās (svars pārsniedz 5,5 kilogramus), vidējās (vidēji sasniedz 5,5 kg svaru) un mazajās (no 2,5 kg). Atsevišķi izšķir pundurtrušus – mīļdzīvniekus, kuru pieļaujamais svars ir 900–2100 grami. (Daudzi izvēlas pundurtrušus, jo augumā tie ir krietni mazāki par saviem sugas brāļiem un māsām, tāpēc piemērotāki arī privātmājām un dzīvokļiem pilsētā.) Interesanti, ka daudzām trušu šķirnēm izveidots pundurtrušu paveids – pēc izskata tieši tādi paši kā konkrētās šķirnes truši, tikai mazāki.

    Šķirnes trušu audzētāju vidū visizplatītākie ir vidēja auguma truši. Tie ir ātraudzīgi. Piemēram, Kalifornijas, Burgundas, Meklenburgas, dažādu krāsu Vīnes grupas truši – melnie, baltie, pelēkie, zilie  –, arī dažādu krāsu Marderi. Nereti cilvēki izvēlas krūmu jeb bezšķirnes trušus, jo tie ir daudzkrāsaināki.

    Taču pieejami arī šķirnes truši, kuru kažoks greznojas vairākos toņos. Piemēram, Dalmācijas-Rex šķirnes garauši ir trīskrāsain, savukārt Meklenburgas melnajiem trušiem kažociņa mugurpuse ir melna, bet priekšpusē viss balts.

    Krustojot dažādu šķirņu dzīvniekus, jāņem vērā to augumu proporcijas. Proti, lielos trušus drīkst pārot tikai ar lielajiem, vidējās šķirnes – tikai ar vidējām, tāpat arī mazās šķirnes pāro tikai ar mazajām. Jāatzīmē, ka trušus var pārot, sākot no 6–7 mēnešu vecuma.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē