• Peonijas – karalisks krāšņums dārzā

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    19. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    2/6 Kā stādīt peonijas zemā un mitrā vietā?

    Kā stādīt peonijas zemā un mitrā vietā?

    Viļņa Onkeļa brīvdienu māja un dārzs atrodas zemā un mitrā vietā, Usmas ezera krastā. Taču peonijām nepatīk pārlieku liels mitrums, jo sevišķi rudens periodā un ziemā, kad peoniju dobē izveidojas peļķes un sasalst. Tāpēc savas peoniju kolekcijas – šķirņu tajā ir daudz, aptuveni 400 – viņš veidoja kā paaugstinātu dobi jeb valni. Tas ir vismaz metru augsts un divus metrus plats.

    Augsne uzbērumam gatavota, aptuveni vienādās daļās sajaucot melnzemi, satrūdējušus kūtsmēslus un mālu. Kā vienmēr uzsvēris peoniju guru Aldonis Vēriņš, māls peonijām vajadzīgs salcietībai. Un tiešām šādā augsnē, lai arī paceltas virs zemes, tās izcili jūtas un lieliski pārcieš ziemu.

    Lai mazāk būtu jāravē, peoniju dobe nomulčēta ar priežu mizu mulču 7 centimetru biezā kārtā, kas katru pavasari tiek papildināta. Jāatzīst, ka to darīt gan daudzi peoniju audzētāji neiesaka. Taču nekas slikts nav noticis. Peonijas aug lieliski, un šogad – četrus gadus pēc stādīšanas – katrā cerā bija pa 20–30 ziediem.

    Tā kā saimnieki uz vietas nedzīvo, bet peonijām mitrums vajadzīgs ne tikai ziedēšanas laikā, bet visu sezonu no pavasara līdz rudenim, ierīkota arī automātiskā laistīšanas sistēma. Pagājuši vairāki gadi, taču to ne reizi nav nācies izmantot, arī vissausajā un karstākajā vasarā ne. Peonijām mitruma pieticis tāpat. Iespējams, ka palīdzējis gan ezera tuvums, gan mālu piejaukums augsnē, kas palīdz regulēt mitrumu – gan akumulēt, gan atdot augiem, kad vajadzīgs.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē