• Ieteikumi koliku mazināšanai

    Mazulis
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    29. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mazulis raud, tu redzi, ka viņam sāp puncis, bet nezini, kā palīdzēt. Sākt ieturēt drastisku diētu, pārtraukt barot ar krūti vai vienkārši gaidīt, kad sāpes pāries? Zīdaiņa kolikas var izraisīt pamatīgu apjukumu jaunajiem vecākiem. Konsultē: Edgars Mednis, Āgenskalna klīnikas ārsts pediatrs, homeopāts, Dace Valdniece, Valmieras ārstu prakses pediatre.

    Mieru, tikai mieru!

    Informācija par to, kā palīdzēt zīdainim tikt galā ar gāzītēm un vēdera pūšanos, ir visai pretrunīga. Ir speciālisti, kas iesaka jau laikus mazajam dot dažādus homeopātiskus pilienus, pareizi masēt bērna vēderiņu, kamēr daži speciālisti ir pārliecināti, ka pret gāzītēm neko iesākt nevar un šis laiks ir vienkārši jāpārvar. Tomēr, kad bērniņš nav nomierināms, mamma ir gatava izmēģināt visu, lai tikai viņam palīdzētu. «Palielināts gāzu daudzums zīdaiņa kuņģa un zarnu traktā rada zarnu sieniņu iestiepšanos, vēdera uzpūšanos un tā rezultātā rodas sāpes un burkšķēšana vēderā, ko arī sauc par zīdainīšu zarnu kolikām, kuru iemesli ir kompleksi un vēl arvien līdz galam nenoskaidroti,» stāsta pediatre Dace Valdniece, kura kā vienu no galvenajiem vēdera pūšanās iemesliem zīdainim tomēr min grūtnieces un pēc tam jaunās māmiņas dzīvesveidu un ieradumus.

    Jo vairāk stresainu situāciju ģimenē, jo nemierīgāks būs bērniņš – to esmu novērojusi, strādājot ar jaunajām ģimenēm savā praksē.

    «Tāpēc, plānojot ģimenes pieaugumu, būtu vēlams sakārtot sadzīviskās lietas tā, lai jaunais ģimenes loceklis justos mierīgs, gaidīts un drošībā.» Tam piekrīt arī pediatrs un homeopāts Edgars Mednis: «Ja mamma ir satraukta, nelaimīga, tad pastāv liela iespēja, ka arī bērniņu biežāk mocīs gāzes. Zarnas ir tāds muskuļots orgāns, kurā muskuļi virza ēdienu pa gremošanas traktu uz priekšu. Pa ceļam ēdiens tiek šķelts un uzsūcas. Taču, ja ir liels stress, rodas spazmas.»

    Ja pie vainas mammas ēdienkarte

    Lai jaunā māmiņa justos harmoniski un neļautos stresam, būtiski ir saprast, kas tieši sievieti satrauc, un jācenšas tam rast risinājumu. Nevajadzētu kautrēties lūgt palīdzību citiem. Jo laimīga un mierīga mamma nozīmē arī mierīgu un smaidīgu mazuli. Gaidību laikā vai tad, kad mazais tikko piedzimis, vajadzētu aizmirst par dažādiem mājas darbiem vai citiem šķietami svarīgiem pienākumiem. Tādēļ nosaki prioritātes un velti sevi visu bērniņam. Abi eksperti ir pārliecināti, ka ne mazāk svarīgs priekšnoteikums bērniņa vēdera problēmu novēršanā ir jaunās māmiņas diēta un ēšanas paradumi. «Tiklīdz parādās sūdzības par kolikām zīdainim, ārsta pirmie jautājumi būs par māmiņas ēdienkarti.

    Pastāv uzskats, ka zīdaiņa kuņģa zarnu traktam pirmajos dzīves mēnešos grūtāk ir pārstrādāt govs piena olbaltumvielas un piena cukuru.

    To sadalīšanās rezultātā pastiprināti veidojas gāzes, kas arī var būt iemesls vēdera sāpēm,» stāsta Dace Valdniece un min produktus, no kuriem ar krūti barojošai māmiņai derētu izvairīties: augļu sulas, rieksti, šokolāde. «Tas nenozīmē, ka jāievēro stingra un noteikta diēta, bet būtu jāseko līdzi tam, ko mamma ēd un kā bērna vēders uz to reaģē. Ja māmiņa sāk ēst jaunu produktu, ko līdz šim zīdīšanas periodā vēl nav lietojusi, tad jāsāk pamazām – nedrīkst apēst uzreiz kilogramu,» piebilst Edgars Mednis.

    Bēbītis tomēr nenomierinās. Ko nu?

    Lai zīdainim palīdzētu, vispirms jānomierinās pašiem vecākiem. Ja māmiņa jūt, ka viņu pašu bērniņa raudāšanas dēļ ir pārņēmis stress, mazuli rokās vajadzētu paņemt tētim vai citam tuvam cilvēkam. Var mēģināt mazuli izģērbt pavisam pliku (daudzi zīdaiņi tā jūtas vislabāk) un maigi paglāstīt. Protams, jāraugās, lai istabā būtu pietiekami silti. Dažkārt pret vēdersāpēm palīdz pelde siltā vannā vai silta drāniņa, ko patur uz bērna punča.

    Tā kā galvenais koliku iemesls ir sakrājušās gāzes, no tām nepieciešams atbrīvoties.

    Viens no efektīvākajiem veidiem, kā to izdarīt, ir paņemt mazuli uz savas rokas tā, lai bēbīša galva atrastos elkoņa pusē, bet plauksta – zem puncīša. Šādi var mazuli mierīgi pašūpot vai vienkārši pastaigāties pa istabu. Ļoti iespējams, ka zīdainim vēderiņš pūšas no kādiem konkrētiem produktiem, ko ar krūti barojošā māmiņa lieto ikdienā, tādēļ vērts piefiksēt visu, kas tiek apēsts un pavērot, kā uz to reaģēs mazulis. Varbūt mamma saskatīs kādas sakritības un, izslēdzot kādu produktu no savas ēdienkartes, varēs itin labi tikt galā ar mazuļa kolikām.

    Tas mazulim palīdzēs pārdzīvot koliku laiku

    • Vispirms – vecākiem jācenšas būt mierīgiem. Bērns jūt tēta un mammas stresu, un tas gāzīšu mocītajam mazulim nekādi nepalīdz.
    • Var nolikt bērnu gultiņā, aplikt viņam apkārt pakaviņu vai sedziņu, pārklāt sejai pāri paladziņu, ielikt mutē bērniņa paša pirkstu vai knupīti, jo parasti vēdersāpju mocīts mazulis krūti vairs negrib ņemt.
    • Var mēģināt ielikt bērnu slingā, jo viņu nomierinās mātes smarža un elpa.
    • Ir gadījumi, kad bērnam patīk atrasties uz vēdera pie tēta pozā āda pret ādu. Tētis palīdzēs atvieglot mazulim pašsajūtu ar savu mieru un nosvērtību.
    • Vēdersāpju dēļ nemierīgāki parasti ir vakari, tāpēc var ieteikt ieplānot šajā laikā vannošanu vai pastaigas ārā svaigā gaisā.
    • Vēlams ierobežot ciemiņu daudzumu, jo tas pirmajos mēnešos rada papildu stresu.
    • Labi noder punča masāža, glāstot vēderiņu pulksteņa rādītāja virzienā, sākot no labā apakšējā stūra. Masējot arī pašam jābūt mierīgam, jo citādi tēta vai mammas stress tiks nodots mazajam.
    • Var pabraukt ar velosipēdu – pamīšus piespiest bērna vēderam celīšus – sākumā vienu, tad otru (kamēr viens celītis pie vēdera, otra kāja taisna). Vingrojums jāveic lēnām.
    • Var arī piespiest mazuļa vēderam abus celīšus vienlaikus un tad kājiņas iztaisnot.
    • Uzliec savu plaukstu mazulim uz vēdera un tādā veidā puncīti pasildi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē