• Pārcelšanās no pilsētas uz laukiem. Lielākie izaicinājumi

    Dzīve laukos
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    27. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    6/6Neplānoti izdevumi nebeidzas

    Neplānoti izdevumi nebeidzas

    Jolanta kopā ar vīru Juri un bērniem Evelīnu un Emīlu dzīvi Ogrē pirms desmit gadiem nomainīja pret ikdienu laukos.

    Dzīvojot dzīvoklī Ogrē, reizi pa reizei palīdzējām paziņām lauku darbos. Pamazām arī pašiem radās vēlme pēc sava lauku īpašuma. Domājām, ka tā būtu labākā vieta, kur audzināt bērnus, turklāt mana tante reiz teica, ka dzīvot laukos ir daudz drošāk un te iespējams audzēt pašiem savus lauku labumus, kas nozīmē – vienmēr spēt sevi nodrošināt ar pārtiku.

    Meklējumi ilga aptuveni gadu, turklāt mums bija būtiski iegādāties māju ar senu vēsturi. Beidzot to atradām – māju kalna galā, kas atrodas starp Kalnienu un Stāmerienu. 

    Jāsaka godīgi – sākums bija ļoti grūts. Daudz grūtāks nekā bijām gaidījuši. Mums nebija ūdens, nācās rakt aku. Iedomājieties tik, to izdevās izdarīt pēc 11 izraktiem grodiem! Tāpat katru dienu vedām bērnus uz skolu, kas atradās 25 kilometru attālumā. Pirmā ziema izrādījās grūta arī tādēļ, ka mums pašiem nebija tehnikas, ar ko tīrīt aizsnigušos ceļus. Tā kā mums nav sava meža, tad malka bija jāpērk. Nepārtraukti uzradās arī dažādi neplānoti izdevumi. Visvairāk finanšu līdzekļu ikdienā tika un joprojām tiek novirzīti saimniecības attīstībā un tehnikas iegādē. Galu galā mums nācās pieņemt smagu lēmumu – vīram jādodas peļņā uz ārzemēm. 

    Es paliku viena ar bērniem un saimniecības darbiem. Bērni, protams, nebija sajūsmā par pārcelšanos, jo tika izrauti no ikdienas sociālās dzīves, satikt draugus kļuva sarežģītāk. Par prioritāru jautājumu kļuva ienākumu gūšanas avota atrašana. Laukos ir grūti atrast labi apmaksātu darbu. Tomēr, kamēr vīrs strādāja Norvēģijā, mums izdevās saņemt atbalstu no Lauku atbalsta dienesta. Projekta ietvaros iegādājāmies traktoru un siltumnīcu. Sākām audzēt dažāda veida augus un puķes. Gribam darīt ļoti daudz, bet jāizvērtē konkrētā brīža prioritātes. Reizēm aizmirstas, cik būtiski ir ieguldīt saimniecībā, kas finanšu līdzekļus dod atpakaļ, un tikai tad pašas dzīvojamās mājas vai teritorijas labiekārtošanā. 

    Ikdienai laukos liekama vienādības zīme ar nemitīgu darbu un izdevumiem, bet, redzot darba rezultātu un labumu, ko dzīve laukos sniedz bērniem, zinām, ka esam pieņēmuši pareizu lēmumu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē