• No pilsētas uz laukiem. Pavisam. Trīs spraigi pieredzes stāsti

    Dzīvesstāsti
    Ilze Šķietniece
    10. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    4/4Kristaps Andersons Dārziņos Rīgā

    Kristaps Andersons Dārziņos Rīgā

    Savukārt tēlnieks KRISTAPS ANDERSONS izvēlējies pilnīgi alternatīvu dzīves vidi. Viņš sev māju ierīkojis lietotā jūras konteinerā Rīgas Dārziņos, visu darījis savām rokām un tik, cik enerģija un personiskais budžets atļauj. Patlaban tajā ir elektrība un daļējas labierīcības.

    Lai nomazgātos, viņš ved ūdeni no avota un mazgājas spainī vai brauc nopeldēties uz upi vai ezeru. Vēloties pēc iespējas mazāk nodarīt kaitējumu dabai, pērk ekoloģiskos mazgāšanās līdzekļus.

    Kristaps uz Dārziņiem pārcēlās no īres dzīvokļa Rīgas centrā. Dzīve piepilsētā ir kā testa variants, lai saprastu, vai viņam piemērota īsta lauku dzīve.

    Tas, iespējams, ir labāks variants nekā uz galvas mesties ūdenī.

    «Man patīk neatkarība. Kādreiz sapņoju par to, ka varētu dzīvot laukos kādā meža būdiņā, bet šobrīd kultūra un socializācija arī ir svarīga,» stāsta Kristaps.

    Kad uznāk ilgas pēc dzīves mutuļa, viņš var kaut vakarā aizbraukt pastaigāt pa Rīgas centra veikaliem. «Man tas ir ļoti jocīgi, bet domāju, ka mūsdienu sabiedrībai socializācija ir neatņemama dzīves sastāvdaļa,» atzīst mākslinieks.

    Zemesgabalu Rīgas Dārziņos izdevies nopirkt par makam draudzīgu summu, un konteinerā sācis dzīvot jau tad, kad nekāda labiekārtošana vēl nebija sākta.

    «Pirmajā naktī, kad pagājušā gada septembrī sāku te gulēt, sapratu, ka no iekšpuses nevaru aiztaisīt durvis, jo tas nav rūpnieciski paredzēts,» Kristaps atceras. Bija ļoti auksti, vajadzējis segties ar trim četrām segām. Bet gada laikā konteiners jau ir pielāgots dzīvošanai.

    Rīgas Dārziņos sabiedrība dalās divās daļās – vieni būvē jaunas mājas, otri ir ļoti trūcīgi, novērojis Kristaps. Brīžiem viņš jūtas ne kā Latvijā, jo 30 līdz 50 procentu sabiedrības ir krievvalodīgie. Nevēloties tikt uzskatīts par iedomīgu, viņš labprāt iesaistās sarunās ar garāmgājējiem. Viņiem parasti lielākā interese ir par Kristapa nodarbošanos.

    «Visvairāk par manu darbu interesējas visādi bomzīši un tantiņas. Kad es atvedu akmeņus vai sāku zāģēt skulptūras, un viņi nesaprot, kas te notiek,» tēlnieks stāsta. Pat ja darbs gaida, sarunām ir vērts veltīt pat pārdesmit minūšu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē