• Kuras – priedes vai egles – kokmateriāli ir labāki?

    Būvējam no koka
    Kristīne Sēnele
    13. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/7Kuri kokmateriāli ir labāki?

    Kuri kokmateriāli ir labāki?

    Kad koku pazinējiem prasi, kuras – priedes vai egles – kokmateriāli ir labāki, atbilde ir viena un tā pati: katrai ir savas kvalitātes un pielietojums, tāpēc salīdzināt nav korekti. Ar ko tad tās atšķiras viena no otras un no citām koku sugām?

    • Egle un priede ir ar salīdzinoši lielu koksnes kodolu. Tas ir svarīgi, jo tieši kodola daļa ir izturīgāka pret zilēšanu un arī mitruma iedarbību. Aplieva jeb ārējā daļa nelabvēlīgos uzglabāšanas apstākļos ātri vien satrupēs, bet kodols bez īpašas aizsardzības nostāvēs vēl gadus piecus līdz desmit. Tajā pašā laikā, piemēram, bērza koksne, atstāta dabas varā, pāris gados pilnībā satrupēs.
    • Priedei un eglei būtiski atšķiras zaru vietas. Priedei starp zariem ir lielāki attālumi. No priedes resgaļa ir iespējams iegūt arī vairāku metru garu kokmateriālu bez zariem, kas tiek vērtēts visaugstāk. Tāpat šim kokam zaru vietas var izzāģēt, veidojot bezzaru kokmateriālu.
    • Eglei zaru ir daudz – no maziem melniem punktiņiem līdz lielākiem. Taču egles zaru vietas ir labi saaugušas, un tās koksni nepadara neizturīgāku. Egles brusu ar visām zaru vietām var droši izmantot arī konstrukcijās, kam jāiztur mehāniskā slodze.
    • Ar sveķiem jārēķinās abu skujkoku sugu gadījumā, tomēr priede ir sveķaināka par egli. Agrāk mežā augošās priedes atsveķoja, lai sveķus izmantotu tālākā pārstrādē. Izmantojot skujkokus, būtu jāizvairās no to iestrādāšanas sēžamvirsmās, īpaši vietās, kur ir paaugstināta temperatūra, jo tā veicina pastiprinātu sveķu izdalīšanos. Tajā pašā laikā sveķi ir dabisks impregnēšanas līdzeklis – tie skujkokus nelabvēlīgos apstākļos padara izturīgākus par vairumu lapu koku.
    • Egles un priedes koksni sajaukt nevar: eglei kodola un aplievas daļa ir vienmērīgā dzeltenīgā tonī; priedei kodols ir ļoti atšķirīgs no aplievas – sārti oranžīgs. Par priedes koksni mēdz teikt, ka tā ir raiba.
    • Abas sugas pieskaitāmas mīkstajiem skujkokiem. Priedei blīvums ir nedaudz lielāks nekā eglei. Taču tas, ka koksne ir mīksta, nenozīmē, ka tās konstruktīvās īpašības ir sliktas.
    • Priede ļoti labi impregnējas, tāpēc izmantojama arī agresīvākos āra apstākļos, piemēram, terasēm un elektrības stabu ražošanā.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē