• «Gribu savu pirti!» 3.sērija: Četri pirts veidi – čigānu, melnā, vilnas un stikla pirts

    Pirts
    Kristīne Sēnele
    9. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības arhīva
    3/3Ja gribas mazliet citādāk – vilnas un stikla pirtis

    Ja gribas mazliet citādāk – vilnas un stikla pirtis

    Stāsta Ziedleju īpašnieks Māris Alberts.

    Meklējot dažādās formas, Ziedleju veidotāji sāka interesēties, kā klejotāju tautas veidojušas pirtis. Un meklējumu ceļā nonāca līdz jurtai. Vilnas pirts ir uzbūvēta kā ēka ēkā, un tās centrā ir jurta. Pirts telpa ir aptuveni 25 kvadrātmetrus liela. Tās vidū ir krāsns ar dūmeni. Šī pirts atšķiras arī ar to, ka tajā ir siltās grīdas. Tas gan rada labu sajūtu, gan uztur siltumu pirts telpā.

    Griestu un sienu siltinājumam izmantota aitas vilna. Turklāt tā atstāta atklāta, ne ar ko nav pārsegta. Vilnas siltinājuma biezums ir ap 20 centimetriem. Ar vilnu izklātas arī pirts lāvas. Kopumā pirtij izmantoti ap 15 kubikmetri vilnas. Vilna ir tikai mazgāta temperatūrā līdz 60 grādiem – tā nav ne balināta, ne kā citādi ķīmiski apstrādāta. Tas bija svarīgi, lai vilnā saglabātu dziedniecisko aitu tauku dziedzeru sekrētu – lanolīnu. Sākumā esot bijušas bažas, vai pirts nesmirdēs pēc aitām, bet tā gan neesot. Atšķirībā no tradicionālas pirts, vilnas pirtī veic mazāk darbību ar augu slotiņām, vairāk izmanto vējošanu un skrubēšanu. Arī temperatūra pirtī ir nedaudz zemāka, kā ierasts.

    Pēc vilnas pirts esot sajūta, ka āda ir daudz mīkstāka un esi tāds kā mazliet ietaukojies.

    Savukārt stikla pirtī viena pērtuves siena pilnībā izveidota no stikla. Tam obligāti jābūt rūdītam stiklam, lai temperatūras ietekmē tas nesaplīstu. Tāpat jāizvēlas stikls ar pēc iespējas mazāku siltumcaurlaidības koeficientu (Uw), un mūsdienu stikla paketes šādu iespēju nodrošina.

    Ja stikla pirts atrodas pie ūdenstilpes vai pat uz tās, rodas sajūta, ka tās grīda saplūst ar ūdens virsmu. Stiklotā siena nodrošina dabas un ainavas klātbūtni. Tāpēc, veidojot sev šādu pirti, noteikti jāpadomā, kas pavērsies aiz stikla, lai skats būtu estētisks. Ziedleju stikla pirts sienai ir arī praktisks pienesums. Pirts logs ir pavērsts pret dienvidiem – līdz ar to aukstajā sezonā, kad ārā temperatūra ir mīnusos, bet spīd saule, tās starojums nonāk telpā un uzsilda to.

    Vasarā gan telpa var sakarst, tāpēc ir izveidotas ārējās žalūzijas, kas aizsargā no tiešiem saules stariem. Ja ir izveidota pareiza ventilācija, logs svīst minimāli. Arī kopšana nav īpaši sarežģīta, jo pirts jebkurā gadījumā jāuztur tīra. Ziedlejās stikla pirtī, tāpat kā vilnas pirtī, ir izveidotas siltās grīdas patīkamākām sajūtām.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē