• Zaļš paklājs zem kājām. Zāliena ierīkošana soli pa solim

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    14. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    4/7Kā sagatavot augsni?

    Kā sagatavot augsni?

    • Zālienam nepieciešamais augsnes pH ir 5,8–7,5. Ja tas ir augstāks, zālienam ir traucēta barības vielu uzņemšana. Augsnes skābumu var pieregulēt kaļķojot, taču, lai aprēķinātu pareizu kaļķojamā materiāla devu, jāveic augsnes analīzes. 
    • Auglīgās augsnes slāņa biezumam jābūt 15–20 centimetriem. Jo biezāks auglīgais slānis, jo ilgāk zāliens spēs izturēt sausus laika apstākļus – vasarā tik ātri neizdegs un nekļūs pelēks. Ja dārzā ir ierīkota automātiskā laistīšanas sistēma, tad pietiek ar 10–15 cm auglīgas augsnes slāni. 
    • Ja norakta auglīgā augsnes virskārta, kur iepriekš bijusi pļava un zāle augusi kupla, tad viss kārtībā. Nezināmas izcelsmes pievestajai melnzemei būtu jāveic augsnes analīzes. Bieži vien sijāta augsne izskatās labi – ir tumša un irdena –, bet izlīdzinot vai pēc lietus atklājas pavisam cita aina, piemēram, stikli.
    • Ja nav nepieciešams uzvest melnzemi, pirms mauriņa sēšanas zāli un nezāles nopļauj maksimāli zemu, nogrābj un zemi sastrādā ar frēzi 5–10 cm dziļumā, nostaigājot vairākas reizes, lai pēc iespējas labāk sasmalcinātu veco velēnu. Tad nogrābj un līdzina ar grābekli. Labāk izmantot plastmasas grābekli, jo metāla grābeklis iegrimst un izveido bedres. Otrs variants ir noņemt augsnes virskārtu ar velēngriezēju. Trešais variants – ja ir daudz nezāļu un nav bail no ķīmijas, var nomiglot ar glifosātu saturošu līdzekli un pagaidīt divas nedēļas, kamēr nezāles aiziet bojā. 
    • Pēc tam aizvāc nezāļu saknes, velēnu atlikumu, akmentiņus un veido kritumu 1–2% slīpumā virzienā projām no mājas. Pieredze liecina, ka pietiek ar 1%. Tas nozīmē, ka uz katru horizontālo metru zemes līmenis nokrītas par 1 cm, lai ūdens plūst projām no ēkas. Vasarā ūdens ātri uzsūcas, bet ziemā, kad kūst sniegs, ja nav izveidots kritums, būs jāstaigā pa peļķēm. Pareiza virsmas krituma izveide ir īpaši svarīga, ja apakšējā grunts ir ūdens necaurlaidīga, piemēram, ja augsne ir mālaina.
    • Precīzai augsnes līdzināšanai izmanto novilktu auklu, kas ir uzsieta pareizajā augstumā, ņemot vērā kritumu (1–2 cm uz 1 metru) no mājas. 
    • Kad panākts atbilstošs kritums, augsni blietē ar rulli vai nostaigā ar kājām, liekot pēdu pie pēdas. Augsne jāsablīvē tā, lai, uzkāpjot ar pēdu, tā neiegrimtu dziļāk par 1 cm. Pēc augsnes izlīdzināšanas un pieblietēšanas ar grābekli viegli uzirdina tās virskārtu 0,5–1 cm slānī. Tad beidzot ir pienācis brīdis, kad varam sēt sēklu. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē