• Sezonas noslēgums. Kas novembrī jādara augļu dārzā?

    Dārzs
    Ilze Grāvīte
    3. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Novembris ir pirmais mēnesis, kuru varam pieskaitīt miera periodam. Dabā veģetatīvā aktivitāte ir beigusies un arī sezonas dārza darbu saraksts ir sarucis reizē ar dienas ilgumu. Tomēr daži darbi augļu dārzā vēl ir darāmi, galvenokārt saistīti ar augļu koku sagatavošanu ziemas miegam.

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva
    Konsultē Ilze Grāvīte, agronome, Mg. agr., Dārzkopības institūta vadošā pētniece.

    • Kokus un krūmus šajā laikā vairs stādīt nevajadzētu, jo tie nepaspēs ieaugties. Ja ziemā būs bargāks sals, šiem augiem būs lielāka iespēja ciest. 

    • Rudenī iestādītos augus var sākt mulčēt ar kādu organisko materiālu – tam ideāli noder vecāki salmi (ja kāds lauksaimnieks nav paspējis iepriekšējā gadā izlietot salmu ruļļus vai ķīpas, tos droši var smalcināt un segt apdobes). Mulčēšanai nebūtu ieteicami svaigi salmi vai siens, jo tie var piesaistīt grauzējus. Grauzēji ziemas periodā var nodarīt būtiskus bojājumus, tāpēc ēsmu vietas jau var gatavot tagad. 

    • Sausās koku lapas var izmantot mazāk ziemcietīgu augu piesegšanai – tas ne tikai pasargās sakņu sistēmu, bet arī virszemes daļu. Augam apkārt apliek sētiņu un to piepilda ar lapām, bet virspusi nosedz ar ūdensnecaurlaidīgu materiālu, veidojot tādu kā jumtiņu, kas neļaus lapām izmirkt.

    • Kad kokiem un krūmiem lapas nobirušas, tos var bagātīgi apsmidzināt ar 3% vara preparātu. Bagātīgi tāpēc, ka varš ir labs slimību sporu iznīcinātājs, bet tas ir kontaktiedarbības līdzeklis – kurā mizas plaisā līdzeklis tiks, tur slimību ierobežos. Sabirušās lapas un augu atliekas jāsavāc, jo uz tām ir slimību ierosinātāji, kas pavasarī var izraisīt strauju izplatību.

    • Beidzamo gadu rudeņos vērojama tendence parasto aveņu jaunajiem dzinumiem sākt ražot. Lai dzinumiem labāk palīdzētu nobriest, ražot sākušās galotnes vajadzētu apgriezt.

    • Pēc salnām ir piemērots laiks vīnogu veidošanai, jo lapas ir nobirušas, dzinumi nobrieduši. Nogrieztos dzinumus (kas kārtīgi nobrieduši – stingri) var izmantot spraudeņu gatavošanai.

    • Ja augu stādīšana ir atlikta uz pavasari, vēl var paspēt sagatavot stādīšanas vietu. Tas īpaši vēlams, ja dārzā ir paaugstināts gruntsūdens līmenis vai smaga augsne. Stādījuma vietā iestrādā labi sadalījušos kompostu vai kūtsmēslus, kūdru, smiltis u. c. Ja ir augsts gruntsūdens, veido paaugstinātu dobi.

    • Ja verandā vai pagrabā novietoti āboli vai bumbieri, tos būtu vēlams pārskatīt. Šogad daudzu šķirņu augļi ļoti stiklojas, un ne vienmēr, ņemot no koka, tas ir redzams. Stiklojums vēlāk kļūst brūns un ātri sāk bojāties.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē