• Kas ir kaķu halāla barība?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    5. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lasītāja vēstule «Nesen atgriezos no ceļojuma uz Londonu, kur veikalos redzēju kaķu sauso barību ar marķējumu – Halal cat food. Vai tas ir kaut kāds jaunums kaķu barību segmentā? Un ko tas īsti nozīmē?»

    Kas ir halāla ēdiens? 

    Apzīmējums halal attiecas uz pārtiku, kas pagatavota saskaņā ar islāma uztura likuma stingrajām vadlīnijām. Saskaņā ar tām – alkohols, asinis un cūkgaļa ir haram (patēriņā aizliegts), taču, runājot par ražošanas standartiem, tas ir vairāk nekā tas vien. Jebkuri dzīvnieki, kas miruši pirms kaušanas, kā arī dzīvnieki, kas nav nokauti Allāha vārdā, tiek uzskatīti par haram. Turklāt halāla pārtika jāiepako un jāuzglabā, izmantojot traukus un materiālus, kas iztīrīti saskaņā ar stingriem noteikumiem. Globālais pieprasījums pēc halāla pārtikas pēdējos gados ir nepārtraukti audzis. Pētījumi liecina, ka pasaules halāla pārtikas tirgus apjoms 2020. gadā bijis 842,3 miljonu ASV dolāru (771,9 miljonu eiro) apmērā, un tiek prognozēts, ka nākamajos gados tas pieaugs par 10 procentiem, līdz 2027. gadam sasniedzot 1,72 miljardus ASV dolāru (1,58 miljardus eiro).

    Galvenais tirgus – Eiropa

    Halāla mājdzīvnieku barība ir salīdzinoši jauna tendence, kas galvenokārt gūst panākumus Eiropā, kur pēdējā gada laikā dibināti pāris jauni uzņēmumi, kas ražo kaķu barību atbilstoši musulmaņu standartiem. Viens no šādiem uzņēmumiem ir Alif Pet Fodd, kas reģistrēts Apvienotajā Karalistē. Tas tika izveidots 2021. gada beigās, lai ražotu halāla kaķu barību. Tādu, kādu viņi medītu savvaļā, proti, raw food. Jau pirmo mēnešu laikā uzņēmums saņēma pieprasījumus no visas pasaules. «Galvenokārt no Eiropas, kur, pēc mūsu aplēsēm, lolojumdzīvnieku halāla barības tirgus nākamajos gados piedzīvos vislielāko izaugsmi,» sacīja uzņēmuma dibinātājs Muhameds Khans. Paredzamais globālā pieprasījuma pieaugums pēc halāla barības zināmā mērā izriet no šobrīd notiekošajām mājdzīvnieku humanizācijas tendencēm, kas vairāk redzamas Rietumvalstīs nekā musulmaņu zemēs. «Kā mēs zinām, mājdzīvnieku humanizācija ir šī brīža karstākā tendence, tāpēc ir tikai loģiski, ka zīmoli arvien vairāk pielāgojas ietekmīgu minoritāšu unikālajām vajadzībām,» norādīja Mančestrā bāzētā uzņēmuma Tiana Pet Food īpašnieks Pankajs Hurria. Uzņēmums tika dibināts 2021. gada vidū, lai izveidotu Eiropā pirmo kaķu halāla barību, kas izgatavota no savā klasē vislabākajām sastāvdaļām. Hurria norādīja, ka pieprasījums pēc šādas barības pastāvēja arī pirms jauno uzņēmumu darbības uzsākšanas. Tiek uzskatīts, ka Apvienotajā Karalistē vien ir aptuveni 500 000 kaķu īpašnieku musulmaņu. «Musulmaņi ir pavadījuši pārmērīgi daudz laika, lai pagatavotu saviem mīluļiem ēdienu no uzticamām sastāvdaļām,» viņš piebilda. 

    Dienvidaustrumāzija

    Ārpus Eiropas mājdzīvnieku halāla barības segmentu galvenokārt pārstāv Powercat, 2014. gadā izveidots Malaizijas dzīvnieku barības zīmols, kas sākotnēji apgalvoja, ka ražo vienīgo sertificēto halāla barību pasaulē. Uzņēmums darbojas Dienvidaustrumāzijā, pārdodot barību pieaugušiem kaķiem un kaķēniem Malaizijā, Filipīnās, Indonēzijā un Vjetnamā. Indonēzijā, kur mīt pasaulē lielākā musulmaņu populācija, ražotājs saņēma halāla sertifikātu no Indonēzijas Ulemu padomes – Indonēzijas lielākās islāma zinātnieku organizācijas. 

    Suņu halāla barības tirgus nav dzīvotspējīgs 

    Tehniski islāma likumi neparedz kaķu vai citu mājdzīvnieku barošanu tikai ar halāla barību. Tomēr musulmaņiem ir aizliegts pirkt kaut ko, kas atzīts par haram, un mājdzīvnieku barība nav izņēmums. Ja cilvēks atrod šādu gaļu izmestu vai to viņam iedod bez maksas, viņš to drīkst dot kaķim. Taču, kas attiecas uz tās iegādi, tas nav pieļaujams. 

    Līdz šim halāla mājdzīvnieku barības ražošana aprobežojas tikai ar kaķiem domāto. Tas tāpēc, ka kaķi tradicionāli islāma kultūrā tiek cienīti un pat uzskatīti par svētiem, savukārt suņi netiek skatīti šādā gaismā. Lai gan musulmaņu skaits suņu īpašnieku vidū pieaug, nozare šajā jomā nesaredz biznesa iespējas. «Islāmā aizliegts turēt suņus kā mājdzīvniekus, tāpēc mēs neuzskatām, ka halāla suņu barības tirgus ir dzīvotspējīgs,» komentēja Muhameds Khans. 

    Ne tikai musulmaņiem

    Halāla ēdiens kļuvis iecienīts arī to klientu vidū, kas nav musulmaņi, bet kuri meklē produktus, kas ražoti saskaņā ar stingriem kvalitātes standartiem. Līdzīga tendence sagaidāma arī attiecībā uz mājdzīvnieku barību, jo arī kaķu īpašnieki, kuri nav musulmaņi, vēlas garantijas, ka barība viņu kaķiem ir absolūti droša. «Tādi zīmoli kā Tiana ir pievilcīgi ne tikai tāpēc, ka tie atspoguļo musulmaņu vērtības, bet arī tāpēc, ka tiem ir stingras prasības attiecībā pret barības sastāvdaļām un uzturvērtību. Tiana izmanto arī jaunākās aukstās kaltēšanas tehnoloģijas, kas palīdz nodrošināt, ka produkta garša un uzturvērtība ir nevainojama,» norādīja Hurria. Turklāt, ievērojot noteiktus standartus, ražotāji var brīvi izvēlēties barības sastāvu, lai piesaistītu dažādas klientu kategorijas. Līdz ar to uzņēmums Alif izmanto «svaigāko un tīrāko halāla gaļu», kas piemērota lietošanai pārtikā. «Tā kā mēs tirgojam neapstrādātu barību, mēs piedāvājam diētu, kāda kaķim būtu bijusi savvaļā. Galu galā, lauvas negatavo savu upuri, pirms to apēd,» uzsver Khans. 

    Abi šie uzņēmumi uzskata, ka halāla barība ir laba izvēle mājdzīvnieku preču mazumtirgotājiem, kuri vēlas modernizēt savu produktu klāstu un atšķirties no paredzamajiem lielveikalu piedāvājumiem. Hurria zina stāstīt, ka neatkarīgo uzņēmumu un tiešsaistes spēlētāju vidū šobrīd vērojama pieaugoša apetīte pēc šiem produktiem. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē