• Kāpēc mans suns ēd zāli?

    Daba un dzīvnieki
    Zane Piļka- Karaļeviča
    22. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Viens no populārākajiem jautājumiem, ko saņem suņu speciālisti, – kāpēc mans suns ēd zāli? Šķietami vienkāršs jautājums, bet viennozīmīgas atbildes uz to nav, jo to īsti nezina neviens. Ir tikai pieņēmumi. Konsultē «Rimi Mājdzīvniekiem» suņu dzīves eksperte, kinoloģe Monta Priede.
    1. Nepietiekams uzturs un vitamīnu trūkums
      Šis skaidrojums neiztur kritiku, jo ir novērots, ka zāli ēd gan svaigēdāji, gan suņi, kas tiek baroti ar komerciāli ražotu suņu barību, gan arī tie, kuru maltītes sastāv no visa pa drusciņai. 
    2. Gaidāms lietus
      Daudzi tic, ka zāles ēšana liecina uz drīzu laika apstākļu maiņu – ja suns košļā zāli, tātad gaidāms lietus. Kad un kāpēc šāds pieņēmums radies, nav zināms, taču pētnieki nav atraduši nekādus pierādījumus suņu meteorologu spējām. Iespējams, pirms lietus gaiss kļūst miklāks un zāle tāpēc ir sulīgāka, gardāka.
    3. Suns attīra kuņģi
      Populārs ir pieņēmums, ka suņi ēd zāli, lai uzlabotu gremošanu vai tāpēc, ka tiem vēderā ir diskomforts. Liela daļa suņu apēsto zāli atvemj, līdzīgi kā to dara kaķi, kas liek mums domāt, ka zāle darbojas kā kuņģa attīrītājs. Tomēr šis pieņēmums līdzinās mūžīgajam strīdam par to, kurš tad bija pirmais – vista vai ola. Vai suns ēd zāli, lai vemtu un atvieglotu diskomfortu kuņģī, vai arī apēstā zāle rada diskomfortu kuņģī un to nākas atvemt? Pētījumu dati norāda, ka tikai 25% suņu atvemj apēsto zāli, un tas pierāda, ka visdrīzāk suņi zāli neizmanto kā medikamentu. Kā arī tikai 10% no pētītajiem suņiem izrādīja diskomforta pazīmes pirms zāles ēšanas. No tā var secināt, ka zāle netiek izmantota kā medicīnisks preparāts. 
    4. Psiholoģiska nepieciešamība
      Suņa ikdiena un aktivitāte lielā mērā atkarīga no saimnieka. Lai arī lielākā daļa privātmājās dzīvojošo suņu izbauda pavadīto laiku pagalmā, arī tas var kļūt garlaicīgi un kaut kā graušana vai ēšana var būt kā laika kavēklis. Trauksmainākiem suņiem zāles ēšana var kalpot arī kā nomierinoša aktivitāte. Citiem tas ir veids, kā piesaistīt saimnieka uzmanību. Ja nevēlies, lai tavs suns grauztu skaistos mauriņa stiebrus, atceries, ka arī mājās dzīvojošiem suņiem nepieciešamas pastaigas un regulāra stimulācija no ārpasaules. Ir gaužām vienmuļi ikdienu pavadīt vienā pagalmā. Kad atrodies prombūtnē, nodrošini sunim izklaides iespējas – suņu rotaļlietas.
    5. Vienkārši garšo
      Lai arī vēlamies visam rast dziļi pamatotus izskaidrojumus, mēs nedrīkstam neapsvērt iespēju, ka suņi ēd zāli, jo viņiem šī darbība patīk. Iespējams, suņi izbauda zāles tekstūru, garšu. Turklāt lielākā daļa suņu zāli ēd tikai pavasarī, kad tā ir tikko izaugusi, svaiga un ļoti smaržīga.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē