• Kāpēc kaķiem patīk cilvēku sviedru aromāts?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    7. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock (Vera Aksionava)
    Daudziem kaķiem nav lielākas laimes, kā berzēt savu purniņu iesvīdušā saimnieka padusē vai labpatikā ošņāt viņa sasvīdušās kedas. Šāda uzvedība šķiet ļoti dīvaina un mulsinoša. Kādēļ kaķi tā dara?

    Kaķis ir viens no tīrīgākajiem dzīvniekiem uz planētas. Vien nedaudz viņu pavērojot, var secināt, ka pie jebkuras izdevības kaķis sāk pucēt savu kažoku. To māca vecākā paaudze, proti, vēl esot kaķēniem, mamma mazgā savus mazuļus, līdz viņi spīd un laistās. Pēc kāda laika, kad mazie paši var aizsniegt savu muguriņu, viņi atdarina mammu un sāk mazgāties paši. Taču zinātnieki nonākuši pie interesanta secinājuma: vēlme pēc tīrības neliedz šiem dzīvniekam pozitīvi reaģēt uz saimnieka sviedru smaržu. Īpašu uzmanību nez kāpēc piesaista lietas ar izteiktu sviedru smaku. Un, ja pavadi pietiekami daudz laika ar savu kaķi, droši vien esi pamanījis, ka periodiski kaķis var burtiski ielīst cilvēka padusēs. Šai dīvainajai parādībai ir zinātniski skaidrojumi.

    Aizsardzības avots

    Bieži vien kaķis tiek pieņemts mājās, kad viņš vēl ir mazs kaķēniņš. Pēc atšķiršanas no mātes dzīvnieks piedzīvo lielu stresu. Laipnais saimnieks dod ēst, spēlējas, iztīra tualeti – izrāda pozitīvu attieksmi pret jauno mājas iemītnieku. Protams, kaķēns pierod un asociē cilvēku ar savu aizsardzību. Un, tā kā mājdzīvnieki pasauli lielā mērā uztver caur smaržām, tieši sava cilvēka unikālais sviedru aromāts liecina par drošību.

    Sāls avots

    Pētnieki izvirzīja hipotēzi, ka kaķim patīk sāļa garša. Ir zināms, ka sviedri satur daudz sāļu un svīšana ir paredzēta, lai nodrošinātu lieko sāļu izvadīšanu no cilvēka ķermeņa. Gadījumos, kad kaķis metas virsū ne tikai saimnieka, bet arī viesu mantām, varam secināt, ka iemesls ir tieši sāls trūkumā.

    Pievilcības avots

    Sviedru dziedzeri satur daudz feromonu, kas paredzēti, lai piesaistītu pretējo dzimumu. Un šī pievilcība skar ne tikai savas sugas pārstāvjus. Ja kaķenei sākusies meklēšanās un runcis tā arī nav parādījies viņas dzīvē, viņas redzeslokā nonāk saimnieks. Nebrīnies, ja šajā periodā kaķene sāk aktīvi aplidot tieši pretējā dzimuma cilvēku. Tas skaidrojams ar to, ka daži vīriešu un runču feromoni ir līdzīgi.

    Mīlestības avots

    Jo vairāk saimnieks strādā, jo vairāk viņa drēbes un apavi svīst. Un šajā procesā nav nozīmes tam, par ko viņš strādā – par prezidentu, pārdevēju vai bruģa licēju. Kad cilvēks pārnāk no darba un viņa lietas izdala kaut pavisam nedaudz sviedraināku aromātu nekā parasti, kaķim tas ir signāls, ka cilvēkam nekavējoties ir jāuzlabo pašsajūta, tāpēc viņš intensīvi sāk izrādīt savu mīlestību.

    Starp citu!

    Kaķi, ostot paduses, var tik ļoti uzbudināties, ka viņu reakcija var būt tāda pati, kā saostoties kaķumētru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē