• Kā paildzināt garšaugu podiņu mūžu?

    Dārzs
    Ilze Klapere
    15. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Maya Kruchankova / Shutterstock
    Ziemā tik ļoti pietrūkst zaļuma un rosīšanās dārzā! Varbūt var uz palodzes iekārtot mini dārziņu no veikalā pirktajiem garšaugiem podiņos?

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Atbild Mārīte Gailīte, agronome.

    1. Ja nopirkts garšaugs podiņā, vai un kā iespējams paildzināt tā mūžu?
      Pašlaik ir tumšais periods, kad dienas gaismu ātri vien nomaina krēsla un jau pēcpusdienā iestājas pilnīga tumsa. Bet visiem augiem ir vajadzīga gaisma, arī zaļumiem. Tāpēc patlaban garšaugus podiņos, protams, var pirkt un izlietot uzreiz vai pāris dienu laikā, taču cerēt, ka tie varētu priecēt un augt ilgāk, gan nevajadzētu. Nedaudz jāpaciešas, jo februāra beigās un martā podiņu garšaugu dzīvi bez īpašām problēmām varēsim paildzināt.
    2. Vai garšaugu no maza podiņa ir vērts pārstādīt lielākā podā?
      Arī tas atkarīgs no tā, kad podiņu nopērk. Ja martā vai aprīlī, tad pilnīgi noteikti ir vērts. Vēlāk pavasarī garšaugu jau varēs iestādīt arī balkona kastē kopā ar salātiem un citiem garšaugiem. Tad ilgāku laiku būs svaigi zaļumi. Es pati reiz nopirku izopu pavisam mazā podiņā un pat nepārstādīju to, tikai regulāri palaistīju ar šķidro Vito mēslojumu, un izops auga, ka prieks! Arī viens baziliks podiņā man kuploja līdz oktobrim. Savukārt citronmelisas podiņu reiz atstāju siltumnīcā uz zemes, saknes izlīda no poda un kārtīgi iesakņojās. Katrā ziņā pirkto garšaugu dzīvi var krietni paildzināt, tikai jāatceras, ka, tāpat kā telpaugi, arī garšaugi podiņā vai balkona kastē regulāri jāmēslo.
    3. Kāpēc dažkārt garšaugi tiek pārdoti palielos, bet citkārt mazītiņos podiņos? Vai tie pirmie ir labāki un ir cerības, ka ilgāk izdosies saglabāt?
      Tā gluži nevar teikt. Faktiski ir tā – jo mazāks podiņš, jo efektīvāk audzētājs var izmantot savu siltumnīcu, ietaupīt platību un arī substrātu. Ikviens audzētājs taču vēlas pārdot vairāk! Bet arī mazā podiņā augu iespējams nodrošināt ar nepieciešamajām barības vielām. Mājās praktiskāk būs, ja garšaugu no maza podiņa pārstādīs lielākā, jo lielāks būs arī stabilāks – īpaši pavasarī un vasarā, kad zaļumi strauji kuplo un pieņemas spēkā.
    4. Ja rudenī dārzā izrakts, piemēram, rozmarīna krūmiņš un iestādīts podiņā, – vai tas var turpināt pa ziemu augt virtuvē? Ne mazums dzirdēts, ka, lai arī čakli laistīts un mēslots, garšaugs tomēr sāk nīkuļot vai pat nobeidzas…
      Visticamāk, augam gluži vienkārši pietrūcis gaismas. Lielākoties visi augi telpās ziemā nobeidzas tieši gaismas trūkuma dēļ. Turklāt mēs jau negribam, lai garšaugs vienkārši stāv kā tāds telpaugs, mēs vēlamies, lai tas ražo, stiepjas garumā un dzen jaunus dzinumus! Taču ziemā bez speciālām lampām tas nav izdarāms. Tāpēc, ja vēlas pārziemināt rozmarīna krūmiņu, labāk to novietot vēsākā vietā (ap +15 grādiem), mazāk laistīt un pavasarī atkal stādīt dārzā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē