• Hortenziju kopšanas ABC: griešana, mēslošana un mulčēšana

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    10. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    4/4Hortenziju mulčēšana

    Hortenziju mulčēšana

    Man konceptuāli nepatīk nekvalitatīva mulča dārzā, it sevišķi zāģu skaidas. Mēs ņemam no ražotāja Basteji Kandavas pusē pirmās šķiras mizas mulču un to pirms hortenziju stādīšanas iemaisām stubstrātā.

    Principā zāģu skaidas hortenzijām ir labas, pirmajā gadā vispār nekādas vainas – sadalās, satrūd un paskābina augsni. Taču ar laiku skaidas sablīvējas tik ļoti, ka saknes vairs neelpo un hortenzija mokās. Arī augam pievadīt barības vielas nevar. Tāpēc mēs mulču liekam klāt substrātam. Ja lapas kļūst dzeltenīgas, tas nozīmē, ka mulčas trūdēšanas process paņem no augsnes slāpekli un augam tā pietrūkst. Tātad, ja jutīšu, ka to vajag papildus, iedošu. Uzberot uz saknēm mizu mulču, tā pirmkārt, izskatās estētiskāk, otrkārt, ir gaisa caurlaidīga, veido spraugas, un hortenzija var gan elpot, gan saņemt barības vielas. Mizu mulču drīkst likt pie sakņu kakla.

    Mans ieteikums: dārzā hortenzijas kombinēt ar ziemcietēm, ar flokšiem – ar visu, kas ar savu augumu piesedz zemi.

    Naktī rasa sakrājas augos un tas nodrošina gaisa mitrumu ap hortenziju ilgākam laikam. Ja hortenzijas mulčē ar akmentiņiem, kā patīk, piemēram, Lietuvā, tad jārēķinās, ka akmentiņi saulē sakarst un nepieciešams vairāk laistīt.  Labāk saliet vakarā, lai pa nakti hortenzijas sadzeras, tad visas šūnas būs pabarotas un augi varēs pārlaist dienas svelmi. Trīsdesmit grādus hortenzija spēj mierīgi izturēt, bet augsnei jābūt mitrai – tā ir dzesēšanas sistēma.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē