• Hortenziju kopšanas ABC: griešana, mēslošana un mulčēšana

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    10. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    3/4Hortenziju mēslošana

    Hortenziju mēslošana

    Par hortenziju barošanu kopumā… Veroties internetā, var gūt visvisādu informāciju. Iesācējiem kompleksā mēslojuma paka ar hortenzijas bildi uz kastes – tas ir riktīgais! Bet, patiesību sakot, var izmantot dažādus mēslojumus.

    Pavasarī, ja gribi, lai hortenzijas labi augtu un ziedētu, ņem ilgas iedarbības (6 mēnešu) komplekso granulēto minerālmēslojumu Multicote vai Osmocote aptuveni 40 gramus uz kvadrātmetru. To augsnē iestrādā aprīlī, un ar vienu reizi gadā arī pietiek. Mēs, kad stādām jauno hortenziju, sagatavojam barības bāzi jau substrātā, ar ko piepildām bedri. Tam izmantojam granulētos kompleksos mēslojumus Multimix (1 kilograms uz kubikmetru) un Multicote (3 kilogrami uz kubikmetru), substrātā iejaucam abus. Tajā ir apmēram 40 procentu skābas kūdras plus 30 procentu kazu mēslu komposta, plus 30 procentu mizu mulčas. Nav obligāti jābūt ļoti skābai reakcijai, substrāta pH var būt arī 5,5 un pat augstāk, bet, ja parādās hloroze, tad gan skaidrs, ka vainīgs skābuma trūkums.

    Citi šādos gadījumos hortenzijas miglo ar dārgiem dzelzs preparātiem – helātiem, bet, ja nebūs vajadzīgā augsnes skābuma, helāti brīnumus nepaveiks. Jā, mazliet zaļākas lapas kļūs, bet būtībā situācija nemainīsies.

    Augsne jāpaskābina! To var darīt ar citronskābi, kā vecmāmiņas rīkojās (10 grami uz 10 litriem ūdens).

    Tējkarote ar kaudzīti ir aptuveni 7 grami citronskābes, ar to pietiks – labāk nepārspīlēt un uzliet hortenzijai vispirms vājāku šķīdumu un pēc nedēļas atkārtoti vēl. Straujas pārmaiņas augiem nepatīk, it sevišķi ziedēšanas laikā. Augsnes skābums ir ļoti svarīgs šķirnēm ar sarkanīgo ziedu toni. Samāras Lidijai pH obligāti jābūt zem 5. Arī ‘Wim’s Red’ un ‘Diamant Rouge’ tāpat. ‘Frise Melba’ – tas pats, labāk, lai augsnes skābums ir 5, tad dabūsi lielus, krāsainus ziedus. Nebūs augsne skāba – veidosies sīki ziedi. Skābumam ir milzīga nozīme, bet vairumam skaraino hortenziju vajag vāji skābu augsni, kuras pH ir 5,5. Standartiņš! 

    Ar kāliju hortenzijas jāpabaro laikus, pirms ziedēšana. Jūlijā būtu svarīgi iedot kālija monofosfātu vai kālija sulfātu jau izšķīdinātā veidā (kālija sulfāts lēnāk šķīst, bet kālija monofosfāts labāk). Kālija monofosfāts nobriedina augu un zieda attīstības fāzes padara ātrākas. Šo paņēmienu var izmantot, ja gribi ātrāk dabūt hortenzijas krāsu – spilgtāk rozā vai spilgtāk sarkanu. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē