• Govis, kas glābj dabu. Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks ierodas Jelgavā

    Daba un dzīvnieki
    Latvijas Dabas fonds
    27. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kristaps Kalns
    Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks savu septīto dabisko pļavu atjaunošanas sezonu sāk Jelgavā, kur noganīs daļu no dabas liegumā Lielupes palienes pļavas iekļautajām Jelgavas valstspilsētas pašvaldības zemēm.

    16. maijā desmit mobilā ganāmpulka Galovejas šķirnes govis ieradās ganībās pie Iecavas un Lielupes satekas. Citas ganāmpulka govju grupas šogad dosies uz Vakarbuļļu pļavām Rīgā, Ķīšezera krasta pļavām pie Ozolkalniem, turpinās noganīt Balonu pļavu Siguldā, kā arī citas dabas teritorijas Gaujas Nacionālajā parkā, Teiču dabas rezervātā un citviet Latvijā. 

    “Mobilais ganāmpulks darbojas jau septīto gadu – pirms tam šāda veida zālāju apsaimniekošana Latvijā nebija. Esam daudz pieredzējuši un mācījušies, taču iepriecina tas, ka kopumā pļavu atjaunošanas rezultāti ir veiksmīgi. Arī vērojam to, ka cilvēki arvien vairāk pierod pie tā, ka viņiem ierastajās pastaigu vietās uzturas ganāmpulks un ļoti labi ar to sadzīvo. Mūsu galvenais mērķis ir šo praksi – ganāmpulku pārvietošanu noganīšanai, izplatīt Latvijā arī tālāk, tāpēc prieks, ka nu jau darbojas arī atsevišķi reģionālie mobilie ganāmpulki,” stāsta Latvijas Dabas fonda eksperte Baiba Strazdiņa.

    Jelgavā mobilais ganāmpulks darbojas jau piekto gadu, apsaimniekojot pašvaldības pārvaldībā esošo teritoriju, un jau ir vērojami uzlabojumi ganību augu sastāvā. Kā komentē Baiba Strazdiņa: “Noganīšanu veicam senā atmatā, kas pakāpeniski dabiskojas. Lai arī ganāmajā pļavā vēl ir daudz ekspansīvo sugu, esam gandrīz tikuši galā ar latvāņiem, kuri šeit auga ganīšanas sākuma posmā, un panākuši, ka dabiskajām pļavām raksturīgās sugas jau sastopamas daudz lielākā skaitā un platībā nekā iepriekš.” 

    “Jelgavas pilsētā virzāmies uz zaļo domāšanu visās dzīves jomās, ne velti ikdienā sakām “Jelgava – zaļa pilsēta”. Piemēram, šogad pilsētā plašāk ieviešam bioloģiski daudzveidīgās pļavas, atsevišķās pilsētas teritorijas ļaujot augt dabiskajam augu klājumam. Apsveicami, ka mums šajā darbā palīdz arī Latvijas Dabas fonds,” atzīst Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

    13 hektāru lielās Jelgavas ganības  atrodas pie Iecavas un Lielupes satekas. Melnbaltās Galovejas šķirnes govis te darbosies visu sezonu. Ganības ir caurstaigājamas un vietējie iedzīvotāji var droši izmantot ierasto taku un ganību malās uzstādītos vārtiņus, jo govis ir miermīlīgas, draudzīgas un radinātas pie cilvēku klātbūtnes. Ganāmpulka koordinatori ganības regulāri uzrauga, turklāt govis aprīkotas ar raidītājiem, lai tās var pieskatīt arī attālināti. 

    Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks, kurā šobrīd ir vairāk nekā 100 liellopi, tika izveidots, jo noganīšana ir viens no labākajiem veidiem dabisko pļavu atjaunošanai, taču ne visiem pļavu īpašniekiem ir pieejami liellopi. Sešu gadu darbības laikā mobilais ganāmpulks ir noganījis 742 hektārus īpaši aizsargājamo biotopu dažādās vietās Latvijā. Latvijas Dabas fonds šogad ganīšanu veiks vismaz  desmit dažādās vietās Latvijā. Mobilās ganīšanas pakalpojumu īpaši aizsarghājamās dabas teritorijās iekļautu aizsargājamo biotopu noganīšanai šogad piedāvās arī trīs reģionālie ganāmpulki – ZS Vētras Latvijas Ziemeļaustrumos, SIA Sita Nature Park Ziemeļlatgalē, bet Liepājas pusē – SIA Rukši. Reģionālās mobilā ganāmpulka vienības izveidotas ar LIFE programmas projekta GrassLIFE2 atbalstu.

    Dabiskās pļavas ir viena no izcilākajām Latvijas dabas vērtībām – augu daudzveidība tajās ir līdzvērtīga tai, kāda sastopama tropiskajos mežos – vienā kvadrātmetrā var būt pat vairāk nekā 50 augu sugu. Taču šo dzīvotņu Latvijā šobrīd palicis ļoti maz – tikai 0,9% no Latvijas teritorijas jeb 67 000 hektāru. Pirms 100 gadiem šādas pļavas sedza 30% no mūsu valsts. Līdz ar to ir ļoti svarīgi saglabāt un uzturēt visas mūsu dabiskās pļavas, lai Latvija šo dabas, kultūrvēstures un arī ekonomisko vērtību nezaudētu. 

    Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fondu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē