• Sarkanās vilkēdes tipiskākās pazīmes

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Korn ratchaneekorn/Shutterstock.com
    Lai arī diagnoze ir ļoti nopietna un uz mūžu, tomēr sarkanās vilkēdes slimniekam, sakārtojot savu ikdienu un ieviešot ārstēšanās plānu, ar šo kaiti ir iespējams sadzīvot un baudīt pilnvērtīgu, notikumiem bagātu, lai arī nedaudz ierobežotu dzīvi. 
    • Tauriņveida apsārtums, kas veidojas uz vaigiem un deguna un pēc formas atgādina tauriņu. Apsārtuši abi vaigi, un ir redzams sārts, šaurs lociņš virs deguna apmēram tajā vietā, kur turas brilles.

    Turklāt krokas ap degunu ir pilnīgi neskartas un gaišas, norobežojot sārtos ādas plankumus.

    Apsārtumam raksturīga viegla ādas zvīņošanās, bet atšķirībā no saules apdegumiem, kad arī mēdz lobīties āda, pie sarkanās vilkēdes ādas zvīņošanās ir sāpīga: ja mēģini sārto vietu noknibināt, pakasīt, jūtams diskomforts, dažkārt nieze. Šo izsitumu veidu sauc par erythema nodosum – mezglaino eritēmu jeb mezglaino apsārtumu.

    • Fotosensitivitāte – jutīgums pret sauli, kas visbiežāk parādās pavasarī, vasaras sākumā, kad mēs visi tik ļoti cenšamies noķert pirmos patiesi siltos saules starus.

    Fotosensivitāte atšķirībā no saules apdeguma parādās nevis tajā pašā dienā vai vakarā, kad pabūts saulē, bet dienu vai divas vēlāk.

    Āda sāk niezēt, kļūst sārta. Apsārtums veidojas uz visām saulē pabijušajām vietām – sejas, dekoltē, kakla, rokām, tomēr uz rokām locītavu vietas paliek gaišas, kas arī ir tipiska sarkanās vilkēdes pazīme.

    • Izolēti diskveida izsitumi uz ādas, kas, ja tos neārstē, veido rētas. Galvas matainajā daļā, kur ir šie izsitumi, mati izkrīt un vairs neaug.

    Protams, cilvēks pats matu izkrišanu un paplānināšanos nekad nesaista ar sarkano vilkēdi, bet dažkārt to nedara arī ārsti.

    It īpaši situācijās, kad mati vēl nav izkrituši perēkļveidīgi, tikai kļuvuši plānāki.

    Tādēļ, ja tev mati izteikti izkrīt un tavs ārsts nespēj tam atrast iemeslu, ieteicams pieteikties vizītē pie dermatologa vai reimatologa. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē