• Pavasara izaicinājums. Ak, saulīt, nenodari man pāri!

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    6. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    2/7Kad jāsargājas īpaši

    Kad jāsargājas īpaši

    Vienmēr, bet obligāti, ja tev ir…

    PIRMAIS (I) ĀDAS FOTOTIPS. Tas nozīmē, ka tava āda ir ļoti gaiša un principā neiedeg, bet tikai apdeg, un pastāv arī augsts ādas ļaundabīga audzēja attīstības risks. Lūdzu, izmanto aizsarglīdzeklis ar SPF 50! Tikai tad, kad āda būs pieradusi pie saules, vari izraudzīties kosmētiku ar mazāku filtru – SPF 30.

    PINNES jeb AKNE. Daudzi domā, ka ultravioletie stari (UV) ārstē akni. Taču tā nav taisnība. Āda UV ietekmē kļūst nedaudz sausāka, un iedegot tikai izskatās, ka pinnes pazudušas. Bieži vien aknes pacienti pie dermatologa ierodas rudenī, jo, iedegumam pamazām pazūdot, novēro izteiktu slimības paasinājumu. Turklāt UV starojums provocē arī hiperpigmetāciju, proti, iekaisīgu pumpu pārvēršanos par brūnganiem plankumiņiem. Risks iegūt ādas pigmentāciju ir arī citiem ādas slimību pacientiem.

    Pēdējos gados dermatokosmētikas firmas ražo speciālu aizsarglīdzekli ar SPF tieši aknes pacientiem, kā arī taukainai un problemātiskai ādai, tas mazina iekaisumu un rada nedaudz matējošu efektu. Ir arī tonējoši saules aizsargkrēmi, ar kuriem nošausi divus zaķus uzreiz – būsi ne tikai aizsargāta pret sauli, bet gūsi arī kosmētisku efektu.

    Noteikti ņem vērā arī to, ka, ārstējot akni ar sintētisko A vitamīna formu, retinoīdiem, kā arī doksiciklīnu, āda pret sauli kļūst daudz jutīgāka, tāpēc piesardzība jāievēro vēl jo vairāk.      

    ROZĀCIJA. Parasti vispirms kļūst sārti vaigi un deguns. Sākumā cilvēkam ar rozāciju iespējama reakcija uz aukstu, karstu vai asu ēdienu. Vēlāk apsārtums kļūst pastāvīgs. Var parādīties smalki asinsvadi uz sejas ādas, vaigiem un vēlāk pievienoties iekaisīgi izsitumi…

    UV starojums ir viens no galvenajiem rozācijas provocētājiem – tā ietekmē ādas apsārtums un izsitumi kļūst izteiktāki. Tādēļ tev visu cauru gadu jālieto saules aizsarglīdzeklis. Vari izvēlēties arī tieši rozācijas skartai ādai paredzētu kosmētiku. Ja ir ļoti izteikts iekaisums, iespējamas lāzerprocedūras vai tiek lietoti medikamenti, reizēm arī retinoīdi – gan ārīgi, gan iekšķīgi. Un noteikti jālieto saules aizsarglīdzeklis, kas satur SPF 50.

    PSORIĀZE JEB ZVĪŅĒDE. Vairumam psoriāzes slimnieku UV starojums ādas stāvokli uzlabo. Saules ietekmē izsitumu kļūst mazāk un tie ātrāk sadzīst, tas saistīts ar D vitamīna vielmaiņas uzlabošanos un imūnsistēmas specifiskām reakcijām. Taču UVA starojums var rosināt ādas ļaundabīgu audzēju attīstību! Ja UV starojums palīdz pret psoriāzi, labāk ir nevis sauļoties, bet izmantot speciālu ārstēšanas metodi fototerapiju, saņemot noteikta viļņa garuma UVB starojumu.

    Jāsaprot, ka psoriāze nav tikai zvīņaini izsitumi, ko redzam uz ādas, bet komplekss organisma iekaisums. Daļai psoriāzes pacientu slimības pirmajos gados vasarās ādas stāvoklis uzlabojas, bet vēlāk nemainās vai pat pasliktinās, tas saistīts ar imūnsistēmas izmaiņām. Apmēram 5–20 procentiem slimnieku UV starojums slimību saasina. Vairākas dienas vai pat nedēļas pēc atrašanās saulē parādās arvien jauni izsitumi, arī apģērba apsegtajās ķermeņa vietās. Jebkurā gadījumā, lūdzu, lieto, aizsarglīdzekli, kas paredzēts jutīgai vai sausai ādai.

    VITILIGO. Ādas zonās, kur ir nepigmentēti laukumi, obligāti jāizmanto saules aizsarglīdzeklis ar SPF 50, jo ādai nav savas dabiskās aizsargspējas, un tāpēc ātri veidojas apdegums.

    SARKANĀ VILKĒDE. Ja tev ir šī autoimūnā kaite, jāsargās no saules un visu cauru gadu jāizmanto līdzeklis ar augstu aizsargfiltru. UV starojums veicina slimības izpausmi ar iekaisīgu, sāpīgu, apsārtušu un zvīņainu laukumu veidošanos tauriņa formā uz vaigiem un deguna.

    DAUDZKRĀSAINĀ ĒDE. Šī ir sēnīšu infekcija, kad savairojas dabīgās ādas mikrofloras sēnītes un veidojas sārti vai brūni plankumiņi, kas nosauļojoties kļūst balti. UV starojums situāciju nepadara sliktāku, izņemot vizuālo defektu. Nelietojot saules aizsargkrēmu un neārstējot infekciju, no šīs problēmas tev neizdosies izvairīties.

    MELAZMA UN HLOAZMA. Pastiprinātas pigmentācijas gadījumā saules aizsargkrēms ar SPF 50 obligāti jālieto visu cauru gadu. Citādi cīņa ar pigmenta plankumiem nebeigsies nekad.  

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē