• Kā mazgāt rokas, lai tās tiešām būtu tīras

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto:Pixabay.com
    Foto:Pixabay.com
    4 jautājumi un atbildes par efektīvu roku mazgāšanu un dezinficēšanu.

    1. Ko izvēlēties – šķidrās ziepes vai vienkāršu ziepju gabaliņu?

    – Dakteri un zinātnieki ir vienisprātis, ka šķidrās ziepes ir labākas par gabalziepēm. Uz ziepju gabala, mazgājot rokas, nokļūst mikroorganismi. Mitrumā un siltumā tie jūtas gluži labi un saglabājas ilgi, jo ziepes ir mitras, pat ja ziepju traukam ir noteces caurumiņi.

     

    2. Vai labākas ir antibakteriālās ziepes?

    – Nē, tieši otrādi! Izmantošanai ikdienā nav ieteicamas ne antibakteriālas ziepes, ne zobu pastas, jo, tās lietojot, tiek nogalināti gan sliktie, gan diemžēl arī labie mikroorganismi, un imunitātei tas par labu nenāk. Tāpēc, jo dabiskākas parastās ziepes, jo labāk.

     

    3. Vai ikdienā var izmantot dezinficējošās želejas?

     – Dezinficējošās roku tīrīšanai domātās želejas, kas sola iznīcināt 99 procentus baktēriju, paredzētas ārkārtas situācijām, kad nav iespējams nomazgāt rokas – esot ārpus mājas, ceļojumos un tamlīdzīgi. Šīs želejas nevajadzētu izmantot ikdienā – ja ir pieejams krāns ar silto ūdeni un ziepes, rokas ir jāmazgā, nevis jādezinficē. Roku dezinfekcijas līdzekļi parasti satur līdz 75% etilspirta, kas patiešām nonāvē lielāko daļu baktēriju. Taču tas parasti nav tāds spirts kā alkoholiskajos dzērienos, lielākoties dezinfekcijas želejas satur denaturēto spirtu. Ja lieto kādu no želejām, tai jāļauj kārtīgi nožūt, pirms likt rokas pie mutes vai ņemt rokās kaut ko ēdamu.

     

    4. Labāk rokas slaucīt vai žāvēt?

    – Vislabākais variants būtu vienreizlietojamās papīra salvetes, kas atrodas speciālā rezervuārā un ir izņemamas pa vienai (īpaši higiēniski ir aparāti, kas iedarbojas, pateicoties sensoram, un izritina pilnīgi tīru papīra salveti tieši tev). Roku žāvētāji sabiedriskās tualetēs, kur ir daudz bīstamo mikroorganismu, nav tas labākais variants, jo, ventilatoram spēcīgi pūšot, uz vēl mitrajām rokām reizē ar stipro gaisa plūsmu nosēžas arī liela daļa mikrobu. Frotē dvielīšiem sabiedriskās vietās jāsaka nē, jo tas ir lieliska mājvieta mikroorganismiem, tāpēc ne velti, piemēram, slimnīcās, dvielīši ir aizliegti.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē