• Eglīšu ģimene ēd bioloģiski! Pieredze un vērtīgas idejas

    Veselība
    Raivis Bahšteins
    28. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Iepirkties pārdomātāk, biežāk gatavot mājās un ēst apzinātāk, – tāda ir Eglīšu ģimenes pieredze pēc desmit dienu bio izaicinājuma.

    Kas mēs esam?

    Marta (33) – tūrisma un sabiedriskās ēdināšanas vieslektore Latvijas Lauksaimniecības universitātē.

    Klāvs (34) – ražošanas koordinators IT iekārtu uzņēmumā «Mikrotīkls».

    Dārta (7).

    Valters (3).

    «Bioloģiski var gatavot arī vienkārši, un nebūt nav jākļūst par Dreibantu, kas vakaros karamelizē sīpolus.»

    Marta: Jā, mūsu pieredze liecina, ka iespējams visu ģimenes pārtikas grozu nodrošināt ar bioloģisko pārtiku. Nesen piedalījāmies Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas organizētajā bio izaicinājumā – pieteicāmies «Facebook» izsludinātajā konkursā, un ģimeņu atlasē izraudzījās tieši mūs. Uzdevums bija iepirkties, gatavot un ēst bioloģiski desmit dienu garumā. Balvā saņēmām lielu kasti ar Latvijā ražotiem bioloģiskajiem produktiem. Izaicinājuma laikā gūtais liecina: ēst bioloģiski ir vieglāk, ja ēst gatavošanai iespējams veltīt vairāk laika, nekā ierasts. Par laimi, man patīk darboties virtuvē! Turklāt bioloģiski var gatavot arī vienkārši – nebūt nav jākļūst par Dreibantu, kas vakaros karamelizē sīpolus.

    Ēst bioloģiski nenozīmē ēst tikai izsmalcināti. Tieši ikdienas produktiem ir jāatrod bioloģiskas izcelsmes alternatīvas, un tad arī izdosies šādus produktus ēdienreizēs iekļaut regulāri. Mājās ikdienā ēdam vienkārši. Kartupeļi, burkāni, makaroni, auzu pārslas, griķi, piens, krējums, biezpiens, maize, sviests – tas viss, ko regulāri patērējam, ir pieejams bioloģiski sertificēts, turklāt nebūt ne īpaši dārgāk. Šie bioloģiskie produkti mūsu ģimenē noteikti ir uz palikšanu arī pēc izaicinājuma beigām. Taču ilgtermiņā jārēķinās, ka diezgan bieži virtuvē parādīsies vieni un tie paši produkti. Tieši pamatlietas, kas nepieciešamas ēdienreižu sagatavošanai, ir tās, ko atrast ir vieglāk.

    Klāvs: Taču arī pirms tam katrā mūsu pirkumā bija pa kādam bioloģiskam produktam.

    Marta: Bioloģiskās pārtikas īpatsvars mūsu virtuvē pirms izaicinājuma bija aptuveni 40 procentu.

    Klāvs: Bieži pērkam arī tādus produktus, kas noder ātrām uzkodām darbdienu steigā. Piemēram, bioloģiskos banānus. Ļoti garšīgs ir «Smiltenes piena» BIO Krievijas siers, ko var uzlikt uz sviestmaizes.

    Marta: Bērniem ātri pagatavoju bio auzu pārslu putru vai piedāvāju bio sausās brokastis ar pienu. Dārtai pirms skolas garšo biezpiens ar jogurtu – arī tos var iegādāties bioloģiski sertificētus. Klasika steidzīgiem brīžiem ir spageti – tos bērniem pagatavo Klāvs, kamēr esmu darbā. Tā ka, no otras puses, ne vienmēr ir jāvelta milzīgs laiks gatavošanai, lai ēstu bioloģiski.

    «Bērniem pie makaroniem vienmēr vajag kečupu, un man ir prieks, ka varu piedāvāt bioloģiski sertificēto.»

    Marta: Manuprāt, mīlestība pret ēdienu un tā gatavošanu ir svarīgs faktors, lai pārietu uz bioloģisku ēšanu. Ja ģimene regulāri plāno ēdienreizes, nevis nopērk kaut ko ēdamu pēdējā brīdī, braucot mājās no darba, ēst bioloģiski noteikti ir vieglāk. Valstī noteikto pandēmijas ierobežojumu laiks bija laba iespēja, lai veidotu ieradumu gatavot mājās.

    Brokastīs darbdienu rītos pārsvarā ēdam kaut ko vienkāršu. «Smiltenes» BIO Krievijas sieru ar «Ķelmēnu» rupjmaizi, «Baltais Eko» biezpienu ar «Baltais Eko» krējumu un lielu krūzi bioloģiskās kafijas. Šo ēdienu pagatavošana neprasa daudz laika, un darbdienu rītos tas ir svarīgi. Bērni ēd «Milzu!» bioloģiskās brokastu pārslas ar jogurtu vai pienu. Kad gribas kādu našķi, piedāvāju bioloģiski audzētos banānus.

    Vakariņām laba ideja ir pagatavot bio vistu. Jā, cena ir augstāka, taču vienai maltītei izmantoju tikai vistas fileju, savukārt pārējos gabaliņus atstāju citām ēdienreizēm. Ikdienā nelietojam daudz gaļas, turklāt pārsvarā ēdam tieši vistu. Te vietā ir teiciens «Mazāk ir vairāk!» Labāk kvalitatīvu gaļu baudīt pāris reizes nedēļā, nekā pirkt lētāku un ēst to katru dienu. Zemnieku saimniecības «Kalvāni» vista tiešām priecēja ar filejas izmēru, kā arī garšu un kārdinošu smaržu, kas izplatījās virtuvē gatavošanas laikā. Vakariņas var papildināt ar bio makaroniem, «Baltais Eko saldo krējumu un «Vizbuļu» burkāniem un sīpoliņu. 

    Kad vien pieejami dārzeņi, gatavojam arī veģetāras bio vakariņas: cepeškrāsnī ceptus bioloģiski audzētos dārzeņus – kartupeļus, burkānus, bietes, sīpolus no «Vizbuļiem» un puravu no SIA «Daudziņi». To visu papildinām ar zaļumu un krējuma mērcīti un kefīru no «Baltais Eko» un «Līcīšiem». 

    Vakariņās cenšos izvēlēties to, kas garšo visiem – arī Valteram, kas mūsu ģimenē ēdienu ziņā ir visizvēlīgākais. Viņam pie makaroniem vienmēr vajag kečupu, un man ir prieks, ka varu viņam piedāvāt bioloģiski sertificētu – gardo «Rūdolfa» bio kečupu. Pašā vakara noslēgumā vēl izcepu bioloģisko kviešu miltu maizi, lai būtu brokastīm nākamajā rītā.

    «Lai gan diezgan strauji mainījām uztura paradumus, jutāmies ļoti labi!»

    Marta: Pirkumu un maltīšu plānošana ir būtiska arī tāpēc, ka diemžēl ne visos veikalos ir pietiekams bioloģisko produktu klāsts. Mājām tuvākajos veikalos – Ozolnieku «Top un «Elvi» – bioloģiskās pārtikas piedāvājuma faktiski nav vispār. Veikalā «Maxima» Jelgavā, piemēram, meklējām bio baltmaizi, bet atradu tikai «Baltais Eko» piena produktus. Plašākais klāsts ir «Rimi» Jelgavā, bet arī – lai gan piedāvājums samērā plašs, atsevišķās sadaļās bioloģisko produktu trūkst vai ir maz. Piemēram, ir maza pašmāju bioloģisko dārzeņu izvēle, bioloģisko kartupeļu nav vispār. Tiešās pirkšanas pulciņa šajā pusē arī nav. Daļu produktu, kas citur nav pieejami, iegādājāmies veikalā «Zaļā zeme» Jelgavā.

    Bio izaicinājuma laikā rēķinājām līdzi iztērētajam un varējām salīdzināt izmaksu atšķirības. Visi četri lielākoties esam mājās, līdz ar to apēdam diezgan daudz. Parasti pārtikai tērējam 100–120 eiro nedēļā. Pirmajās septiņās no izaicinājuma desmit dienām mūsu tēriņi pieauga līdz 160 eiro. Manuprāt, izmaksu pieaugums ir samērīgs ieguvumiem. Jāatzīst gan, ka nedēļas ietvaros ne reizi neēdām ārpus mājām, bet parasti reizi nedēļā pasūtām picu vai suši. Tā kā šajā sadaļā bioloģiskā piedāvājuma nav, šoreiz izlaidām. Tas ļāva ietaupīt aptuveni 20 eiro, un izmaksas izlīdzinājās. Svarīgāk par nelielo izmaksu palielinājumu ir tas, ka ēdām daudz kvalitatīvāk.

    Tā kā gatavojām vairāk, nekā bijām ieraduši, mūsu maltītes noteikti bija vērtīgākas. Ēdot pašu gatavotu ēdienu no labākajiem pieejamajiem produktiem, nevar justies slikti.

    Klāvs: Jā, pilnībā piekrītu. Ēdām daudz svaigu produktu, kas nav nedēļām ilgi gaidījuši pircēju veikalā. Bija daudz mājās gatavota, garšīga ēdiena.

    Marta: Plānojam, ka mūsu ēdienkartē turpmāk paliks vismaz 80 procentu bioloģiski sertificētu produktu.

    «Valters uz produktiem meklē bio zīmītes – griež burciņu vai pudelīti uz riņķi, kamēr atrod.»

    Marta: Jau gandrīz pusotru gadu regulāri cepu ierauga maizi. Iepriekš ne vienmēr pievērsu uzmanību miltiem: ja veikalā bija bio milti, izvēlējos tos, ja nebija – parastos. Kā kuru reizi… Tagad, cepot ar zemnieku saimniecības «Kaņepītes» bio miltiem, maize ir nedaudz atšķirīga – tumšāka rupjāka miltu maluma dēļ. Bio maizes ieraugam vienmēr izmantoju «Kaņepīšu» pilngraudu kviešu miltus, bet, mīklu jaucot, lieku klāt «Kaņepīšu» baltos kviešu miltus. Turpmāk meklēsim arī bio sertificētas sēkliņas, līdz šim ne vienmēr izdevies tās iegādāties.

    Klāvs: Ļoti iegaršojusies «Ķelmēnu» rupjmaize, lai gan iepriekš vairāk izvēlējāmies saldskābmaizi. Šai rupjmaizei ir tik laba garša!

    Marta: Pievienojos, man arī šī maize ļoti iegaršojās. Šorīt nopirku svaigu – tā smarža, atverot iepakojumu… Man ļoti gāja pie sirds arī kazas sieri no «Līcīšiem».

    Dārta: Man garšo mammas gatavotā vista, pankūkas, arī čipsi un «Baltais Eko» jogurti.

    Marta: Valteram garšo «Herkulesa» auzu pārslu putra ar zapti, sausmaizītes no «I love eco», rudzu sausās brokastis no «Milzu!» Valters pēc mūsu bio izaicinājuma uz produktiem meklē bio zīmītes – griež burciņu vai pudelīti uz riņķi, kamēr atrod.

    «Tipiski, ka draugu ģimenes bioloģiskajai pārtikai pievēršas tad, ka piedzimst bērni.»

    Marta: Izvēlamies arī ārzemēs ražotus bioloģiskos produktus, ja nav pieejami Latvijas ražojumi. Tos varētu aizvietot ar vietējiem, ja lielveikalos klāsts būtu plašāks vai mūsu pusē darbotos tiešās pirkšanas pulciņš. Novērtējam, ka uzturam svarīgākos produktus mums vienmēr izdevās atrast bioloģiski sertificētus.

    Tomēr veikalu plauktos noteikti pietrūkst augļu un arī gaļas produktu. Vakaros gribas apēst ko garšīgu, taču, tā kā veikalos nevarēju atrast bio cepumus, biju apņēmusies tos cept pati. Tomēr beigās izdevās atrast – «Svētes maizes» cepumus Jelgavas «Brāļu tirgū».

    Klāvs: Man gribētos plašāku bio piedāvājumu konservētiem dārzeņiem un augļiem.

    Marta: Kaimiņi uzrakstīja, ka priecājas par mūsu iesaistīšanos bio izaicinājumā. Draugi teica, ka pagaidām ēst bioloģiski šķiet kaut kas nesasniedzams, un mēs dalījāmies ar praktisku informāciju, kā tas izdodas mums. Cenšamies citus pārliecināt tad, ja jūtam, ka diskusija varētu aizvest līdz rezultātam. Jo ir arī cilvēki, kas nav pietiekami informēti un neizprot bioloģiskās pārtikas nozīmi. Darbā, mācot tūrisma vadības kursu, studentiem stāstu arī par ekotūrismu. Kad lasu lekcijas par gastronomisko tūrismu, vienmēr iekļauju tematu par bioloģisko pārtiku, lai studenti, kas apgūst viesmīlības nozari un ēdināšanu, zinātu, kas ir bioloģiskā pārtika, un pazītu tās starptautisko logotipu – zaļo ekolapiņu.

    Klāvs: Tipiski, ka draugu ģimenes bioloģiskajai pārtikai pievēršas tad, ka piedzimst bērni. Tad sāk meklēt bioloģiskos produktus – pēkšņi skepse ir zudusi un tas šķiet pilnīgi normāli.

    Marta: Bio izaicinājums mums deva iespēju pievērsties apzinātākai ēšanai, pārdomātākiem iepirkumiem un regulārākai gatavošanai mājās. Ļoti vērtīgas desmit dienas, kas mūsu ģimenei noteikti bija tikai starts, lai pārietu uz bioloģisku ēšanu regulāri. Aicinu visus mīlēt un cienīt ēdienu, kā arī mīlēt un cienīt dabu. Tad arī bioloģiska ēšana šķitīs loģiska.

    Ko mēs ēdam un par cik?

    * BIO Krievijas siers, a/s «Smiltenes piens», 200 g – 2,17 eiro.

    *Nogatavināts kazas siers, z/s «Līcīši», 180 g – 3,69 eiro.

    *Saldais krējums «Baltais EKO» (35 %), a/s «Tukuma piens», 200 ml – 1,69 eiro.

    * Rudzu brokastu pārslas «Milzu!», 200 g – 2,69 eiro.

    * Pilngraudu auzu pārslas «Herkuless», a/s «Rīgas dzirnavnieks, 500 g – 2,11 eiro.

    *Pilngraudu kviešu milti, z/s «Kaņepītes», 1 kg – 1,70 eiro.

    *Broilera liemenis, bioloģiski audzēts, z/s «Kalvāni», 1 kg – 13,60 eiro.

    *Kečups «Rūdolfs BIO, SIA «Lat Eko Food», 530 g – 2,69 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē