• Politiķis Romāns Naudiņš: Varbūt smēķētāji arī jāizslēdz no Saeimas?

    Politika
    Edgars Orlovs
    Edgars Orlovs
    10. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto F64
    Foto F64
    «Degunu neesmu nokāris. Siltajās zemēs arī nesauļojos…» stāstot par to, kā vada piespiedu brīvsoli, saka politiķis.

    Nav sertifikāta, nav darba

    Novembra vidū Saeimā pieņemtais likums parlamenta un pašvaldību deputātiem uzlicis par pienākumu būt vakcinētiem pret Covid-19. Trijiem tautas priekšstāvjiem – Jānim Ādamsonam, Jūlijai Stepaņenko un Romānam Naudiņam – tas liedz pašlaik strādāt parlamentā, jo viņi nevar uzrādīt derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Noteikts, ka viņi šajā laikā arī nesaņem algu.

    Ādamsons gan esot vakcinējies, taču jau ilgāku laiku atrodas apcietinājumā par iespējamu spiegošanu Krievijas labā un tāpat nevar piedalīties parlamenta darbā. Stepaņenko paziņojusi, ka nevakcinēsies, jo viņas pārstāvētā partija iebilst pret piespiedu vakcināciju. Savukārt Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas deputāta Romāna Naudiņa situācija ir patiešām mīklaina – viņš apgalvo, ka esot vakcinējies, bet Latvijā derīgu sertifikātu uzrādīt nespēj.

    Braucis uz ārzemēm potēties

    Pagājušas jau vairāk nekā divas nedēļas, kopš Romāns Naudiņš nedrīkst piedalīties Saeimas plenārsēdēs un komisiju sēdēs. PDz viņš stāsta, ka šobrīd notiekot birokrātisks process, kā pierādīt to, ka viņš ir «savakcinēts, nav apkārtējiem kaitīgs un ir pasargāts no Covid-19». Romāns lēš, ka darbā varētu parādīties tikai gada beigās vai nākamā gada sākumā.

    «Manā gadījumā vispār galīgi jocīgi sanācis, jo esmu vakcinēts, bet strādāt nevaru. Kad parādīšos darbā, tad gan man būs unikāls sertifikāts, vislabākais pasaulē,» pagaidām nevēloties atklāt, kādu tieši vakcīnu saņēmis, smej Naudiņš.

    «Nav gan baigi grūti izzīlēt, kas man ir par poti. Eiropas Veselības organizācijā tā vēl nav apstiprināta, bet pasaulē atzīta un lietota. Nekāda skandāla, ka Nacionālās apvienības pārstāvis būtu vakcinējies ar krievu Sputnik V, diemžēl nebūs. Man nav Krievijas vakcīna! Kas tad tur vēl paliek? Ķīniešu, indiešu…» intriģē viņš.

    Taujāts, kā izdomājis vakcinēties ar preparātu, kas nav apstiprināts Eiropas Veselības organizācijā, deputāts teic – gatavojoties potei, rūpīgi pētījis, ko laist iekšā. «Es negribēju kaut ko uz dullo. Man ir draugi un radinieki daudzās Latvijai draudzīgās ārvalstīs, un es veicu izpēti un analīzi. Un tikai tad devos uz vienu valsti, kur sapotējos. Nepieprasīju, lai man uz mājām pieved vakcīnu. Tas jau būtu pārāk ekskluzīvi,» tā deputāts.

    Štuko par likuma izmaiņām un vada biznesu

    Par to, ka tagad nonācis situācijā, kur viņam nav ļauts strādāt un nepienākas alga, Naudiņš ir pikts: «Kādi nekādi uzkrājumi man ir, pāris mēnešus bez algas spēšu izvilkt un sagādāt sev un ģimenei pārtiku. Tomēr negribētos teikt, ka šis Saeimas lēmums bija demokrātijas paraugstunda. Es domāju, ka vecā Eiropa varēja atzīt visas vakcīnas, kādas atzinusi Pasaules Veselības organizācija. Tas būtu krietni pareizāk, un atkristu daudz birokrātisku lietu. Tagad izskatās, ka medicīnā ir kā visur – bizness ir bizness. Balsojumā atturējos, bet Saeimas vairākums nobalsoja, ka nevaru Saeimā rādīties.

    Likumu jau tāpēc nepārkāpšu un parlamentā iekšā nelauzīšos. Es tik domāju – cik tālu vispār koalīcija, kurā skaitos arī es, var iet. Varbūt smēķētāji arī jāizslēdz no Saeimas? Viņi taču arī noslogo veselības sistēmu, bendējot sev un apkārtējiem plaušas. Tie, kas lietojuši alkoholiskos dzērienus, arī jāmet ārā. Es tādus priekšlikumus nevirzīšu, bet iespējams, ka atradīsies kāds deputāts, kurš to varētu bīdīt.»

    Naudiņu jau ilgāku laiku urdot doma, ka nepieciešamas izmaiņas likumdošanā par deputātu darbu.

    «Politiķiem tomēr vajadzētu ne tikai sēdēt Rīgā, Saeimas namā, bet arī saprast, kas apkārt reģionos notiek, kas vispār darās jomās, par kurām viņi lemj. Es domāju, ka jānosaka – deputātam vasarā atvaļinājuma laikā vismaz divas nedēļas jāiziet prakse. Citādi ir deputāti, kuri no lietām, par kurām spriež, neko nesaprot. Piemēram, ja strādā Sociālo un darba lietu komisijā, prakse jāiziet sociālās aprūpes namā, ja Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā – lai brauc uz robežu ar Baltkrieviju un ķer migrantus!» rosina deputāts.

    Romāns atzīst, ka par piespiedu atvaļinājumu savā ziņā ir pat mazliet priecīgs. «Pirms kāda laika Valmierā radīju sociālo uzņēmumu Malvīna. Veiksmīgi ražojam un eksportējam – braukājam pa visu pasauli, dekorējam viesnīcas un restorānus. Pirms Ziemassvētkiem pat labi, ka man ir iespēja līdzdarboties uzņēmumā, intensīvāk veidojot projektus, palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti, kas strādā uzņēmumā.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē