«Tieši neizdošanās, neiegūšana, nedabūšana, ir daudz svētīgāka, barojošāka nākotnei.» Aktieris Uldis Anže

Nacionālā teātra aktieris ULDIS ANŽE par dzīvi pandēmijā nesūdzas. Jaunākais darbs, kur varam viņu redzēt arī tad, kad teātra un kino durvis slēgtas, – Kārlis Skalbe jaunajā seriālā Emīlija. Latvijas preses karaliene.
Gunta Šenberga
Foto: Matīss Markovskis

Man ir brīnišķīgi bērni. Nepaklausīgi, palaidnīgi… Var vienā brīdī viens otru tik ļoti mīlēt un tad viens otru kaitināt un pāri viens otram darīt.

Teātra mājaslapā par viņu teikts, ka Uldis ir aktieris ar laimīgu skatuves mūžu. Spēlējis gan cēlus varoņus, gan jūtīgus mīlētājus, gan apburošus, gan atbaidošus neliešus un pat dzīvniekus. Bet reizē arī – sarežģīts cilvēks, kurš risina sarežģītus jautājumus dzīvē un uz skatuves. Taču, šķiet, publiskas sarunas ārpus skatuves viņam nepatīk. Gatavojoties sarunai, atrodu kādu dažus gadus vecu Rīta Panorāmas ierakstu ar dziedošo aktieru ansambli Greizais ratiņš. Pārējie trīs Ratiņa kungi – Juris Hiršs, Ivars Puga, Normunds Laizāns – stāstīja un jokoja cits caur citu, bet Uldis tikai klusēja un smaidīja. Līdzīgi kā viņa Kārlis Skalbe tikko pirmizrādītajā seriālā Emīlija. Latvijas preses karaliene. Lai kas notiktu, viņš kūpina savu pīpi un tikai paretam ko saka. 

Skalbe un igauņu vecmāmiņa

«Tā man bija brīnišķīga iespēja – divus mēnešus ar jaukiem, talantīgiem kolēģiem strādāt pie tādas brīnišķīgas personas lomas kā Kārlis Skalbe. Esmu lasījis Skalbes vēstules, atmiņas par Skalbi, protams, pasakas. Zinu viņa politisko darbību – Skalbe taču bija ceturtās, Ulmaņa atlaistās, Saeimas deputāts, Latvijas patriots un demokrāts. 

Par Skalbi manā dzimtā ir savs stāsts. Mans vectēvs Jānis Anže bija Valkas pagasta vecākais, apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Kad tuvojās padomju armija, vectēvs saņēma ziņu, ka viņu jau meklē sarkanāk noskaņoti latvieši, kam acīmredzot pagasta vecākais nepatika. Ģimene ar pieciem maziem bērniem devās bēgļu gaitās. Bet vēl turpat, Valkas mežos netālu no Gaujas, nelabvēļi viņus panāca un vectēvu kopā ar brāli aizveda. Tā kā vectēvs neatgriezās, vecāmāte ar bērniem un ratu aizmugurē piesietu gotiņu bēga tālāk uz Kurzemi. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē