Gido Kokara meita Maija: Ar tēti tikāmies tad, kad kādam no mums to vajadzēja

Pedagoģijas doktore MAIJA KOKARE ir Rīgas Angļu ģimnāzijas direktore un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas pedagoģijas katedras docente. Trīs pieaugušu bērnu mamma, piecu mazmeitu vecmāmiņa. Kā jau liecina uzvārds, Maija ir no Kokaru dzimtas. Viņa ir Gido vecākā meita.
Sandra Eglīte
Sandra Eglīte
Foto: Mārcis Gaujenietis

Maija Kokare ir viņa vecākā meita, dzimusi pirmajā no trijām laulībām.

«Dvīņubrāļi Kokari, kuri mudināja dziedošo latviešu tautu iztaisnot piedienības saliekto muguru un parādīt mums pašiem, cik stipri esam, kad dziedam. Divi bezbailīgi Gulbenes puikas, kuri pacēla latviešu kordziedāšanas tradīciju kā jūras malā izmestu dzintaru un, piešķirot neatkārtojamības slīpējumu, padarīja to par pasaulē atpazīstamu spožu, zeltgodalgotu zīmolu,» tā savulaik rakstīja Laima Muktupāvela, palaižot tautās savu grāmatu Brālibrāli. Balsu burvji brāļi Kokari.

Ir gājuši gadi, un nu afišas un reklāmas vēsta, ka 14. augustā ar svētku dziesmu vakaru Brālibrāli tiks ieskandināta atjaunotā Lielā estrāde Mežaparkā. Koncerts ir veltījums Imantam un Gido Kokariem viņu simt gadu jubilejā, un, kā asprātīgi tiek norādīts, – Brāļiem Kokariem 200.

Dziesmu vakarā dvīņiem (Imants piedzima 16. augustā, bet Gido jau pēc pusnakts, tātad nākamajā dienā – 17. augustā) tuvās kompozīcijas dziedās Rīgas kamerkoris Ave Sol un apmēram 400 dziedātāju lielais Latvijas diriģentu koris. Un vēl šajā vakarā uzņems pirmos kadrus filmai Daiļuma dārzs, kas, protams, stāstīs par brāļiem un viņu veikumu mūsu kormūzikā. 

Bet jau pieminētā grāmata Brāli­brāli tapa ciešā sadarbībā ar dvīņiem, un tur ir arī šāda epizode par tikšanos ar kādu franču diriģentu, kurš «..tarkšķēja skaistus, ausīm viegli pārslīdošus vārdus par mūziku un brīnumiem mūzikā. Un tad pēkšņi, it kā attapdamies, paskatījās uz abiem. Dvīņi, viņš izsaucās! Jā, jā, jā, kā es to varēju nesaprast, viņš murmināja. Sakoncentrējies, kā vēstīdams ne savā balsī, izteica: «Vai zināt, ka viens no jums ir no saules, otrs no mēness?» Oho! To tikai brāļiem vajadzēja.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē